13. 10. 2021, 13:08

20 let Festivala mlade literature Urška

Matej Pušnik
Letošnji nominiranci so brali tudi na 25. Dnevih poezije in vina na Ptuju. (foto: Matej Pušnik)

Letošnji nominiranci so brali tudi na 25. Dnevih poezije in vina na Ptuju.

Do sklepne prireditve Festivala mlade literature Urška, ki letos poteka že dvajseto leto zapored, nas loči le še nekaj dni.
 

"Literati, glasbeniki, plesalci, filmarji in bralci kakovostnega leposlovja sredi oktobra zapolnijo vse kotičke Slovenj Gradca. Letos praznujemo v zelo nenavadnih časih, vendar se v bližini mladih piscev -  ki so v iskanju tem za pisanje zelo subtilni, artikulirani in angažirani opazovalci sveta - počutimo varno in živo. Optimizem nam vliva tudi možnost druženja, saj smo lani pogrešali stik in ustvarjalno kemijo med finalisti, interpreti izbranih besedil ter publiko, kar je preprečila epidemija. Skoraj sto mladih literatov do tridesetega leta starosti sodeluje vsako leto in išče priložnost potrditve za vstop v literarni svet." - mag. Barbara Rigler, producentka za literarno dejavnost JSKD

Zmagovalka ali zmagovalec bo v živo razglašen v petek, 15. oktobra, ob 18. uri v Kulturnem domu Slovenj Gradec.

Sklepna prireditev bo tokrat potekala pod geslom »Zakaj molčimo?«, znanih pa je tudi že pet finalistov, ki se bodo potegovali za laskavi naziv uršljan/uršljanka leta 2021.

Finalisti in finalistke so: Alex Kama Devetak, Tadeja Logar, Veronika Razpotnik, Aljoša Toplak in Zala Vidic, med njimi bo zmagovalca ali zmagovalko izbrala državna selektorica in večkrat nagrajena pisateljica Nataša Kramberger, novemu uršljanu ali uršljanki pa bo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) omogočil izdajo knjižnega prvenca, ki bo izšel prihodnje leto. Hkrati pa mu bo omogočil še udeležbo na mednarodnem literarnem festivalu »Evropski pesniki v živo« na Češkem.

Na natečaj, ki poteka tudi pod okriljem revije Mentor, se je letos prijavilo 86 kandidatov in kandidatk, starih med 15 in 30 let. Predstavili so se na šestih regijskih srečanjih, na katerih so jih spremljali tudi mentorji JSKD: Nino Flisar, dr. David Bedrač, mag. Ana Porenta, Nejc Gazvoda, Barbara Korun in dr. Zoran Pevec. Ti so najprej izbrali 19 nominirancev, od katerih jih je državna selektorica Nataša Kramberger v veliki finale uvrstila pet. Omenjeni nominiranci so se junija predstavili na Slovenskih dnevih knjige v organizaciji Društva slovenskih pisateljev ter avgusta na Dnevih poezije in vina na Ptuju, ki jih organizira  Beletrina.

Pet finalistov se bo udeležilo zaključnega dogodka Festivala mlade literature Urška, kjer bodo organizatorji – JSKD z Območno izpostavo JSKD Slovenj Gradec in Knjižnico Ksaverja Meška Slovenj Gradec, razglasili uršljana oz. uršljanko letošnjega leta. Literarna dela finalistk in finalistov bodo interpretirali današnji in nekdanji dijaki slovenjgraškega šolskega centra pod mentorstvom režiserke finalne prireditve Drage Ropič:  Karin Šnabl, Leoni Jošt, Aleša Železnik, Rebeka Mlakar, Nina Kodrun, Patricija Pogorelčnik in Vid Slemenik.

Na osrednji prireditvi ob 18. uri bodo Veroniki Gradišek podelili Mentorjev feferon  za najboljšo protestno pesem leta 2021. Prislužila si ga je s pesmijo Sodelovanje, ki sta jo posebej za festival Urška uglasbila in aranžirala Benjamin Pirnat in skupina Suha Južina. Pesem bo interpretiral Teodor Pirnat. Besedila finalistov so uglasbili Suha Južina, Alina Hirtl in Hedera Vento. Natečaj Mentorjev feferon je letos potekal že deseto leto zapored.

Na letošnjem jubilejnem Festivalu mlade literature Urška bo gostoval letošnji prejemnik Šalamunove nagrade, ameriški pesnik Jake Bauer, ki trenutno ustvarja v okviru rezidence JSKD. V sklopu festivala bodo predstavili tudi zvočnico uršljanke 2021 Nine Medved po pesniški prvenki Drseči svet, in prvenko Zakaj molčiš, Hava? lanske zmagovalke Selme Skenderović. V čast 20. obletnice festivala bo ves mesec na Trgu svobode v Slovenj Gradcu postavljena fotografska razstava V ostrem kotu, ob jubileju pa je nastal tudi dokumentarni film Sklekljam svoj jezik v režiji Toma Novosela, ki bo prav tako predvajan na festivalu.

5 FINALISTOV po izboru državne selektorice Nataše Kramberger:

URŠLJANSKI FINALISTI 2021
Alex Kama Devetak (1992, Gorica/Gorizia), kratka proza
Tadeja Logar (1994, Ilirska Bistrica), poezija
Veronika Razpotnik (1997, Kresnice), poezija
Aljoša Toplak (1996, Markovci), kratka proza
Zala Vidic (1993, Kranjska Gora), poezija

O FESTIVALU

Festival mlade literature Urška nadaljuje in nadgrajuje državna srečanja pesnikov in pisateljev začetnikov, ki so se začela pred nekaj manj kot petdesetimi leti v Gradišču pri Lenartu, sedanji Sv. Trojici, na pobudo tamkajšnjega kulturnega društva. Pred dvajsetimi leti se je srečanje vsebinsko preoblikovalo in dobilo novo ime, Festival mlade literature Urška. V teh letih je na srečanjih sodelovalo več kot pet tisoč mladih avtorjev. Številni so postali uveljavljeni književniki, med njimi Nataša Kramberger, Maja Vidmar, Lucija Stupica, Stanka Hrastelj, Veronika Dintinjana, David Bedrač, Sergej Harlamov … Eva Markun je za svojo prvenko Menažerija (JSKD, 2017) prejela dve veliki nagradi: novo mesto short za najboljšo zbirko kratkih zgodb in nagrado za najboljšo prvenko na Slovenskem knjižnem sejmu. Nina Kremžar, ki je bila uršljanka leta 2018, je bila istega leta tudi zmagovalka literarnih natečajev Rdeča nit in kulturno-gledališkega društva Reciklaža, zmagala je tudi na Pesniškem turnirju založbe Pivec.

Festival Urška je pomembno pripomogel k razvoju dandanes obsežne literarne dejavnosti JSKD. Med drugim je spodbudila nastanek revije Mentor, ki neprekinjeno izhaja že več kot štiri desetletja, številne literarne seminarje in delavnice, šole kreativnega pisanja, literarne kolonije, prevajalske šole in druge oblike literarnega izobraževanja in udejstvovanja. 

Festival je dobil ime po motivu iz slovenske literarne dediščine, pa tudi po gori Urška v Slovenj Gradcu (tako namreč njeni okoliški prebivalci pravijo Plešivcu/Uršlji gori), ki je ustvarjalni navdih številnim umetnikom, še posebej akademskemu slikarju Karlu Pečku, ki je bil s festivalom mladih zelo povezan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.