9. 5. 2016, 08:23 | Vir: Playboy

20 vprašanj za Leonarda DiCapria

Profimedia

V aktualnem filmu Povratnik igra propadajočega pustolovca. Hollywoodski zvezdnik o snemanju pri minus 25 stopinjah, sočnih kletvicah na snemanju in babici iz Nemčije.

Na intervju v SoHo Grand Hotelu v New Yorku pride Leonardo DiCaprio poudarjeno sproščen. Fine obleke, ki jih navadno nosi na fotografijah, je pustil v omari.

Aha? Želi z džinsom, supergami in pulijem sporočiti, da intervjuji zanj nimajo posebne vrednosti? Nikakor! Njegov novi film je pri 41-letniku vzbudil celo nenavadno zgovornost. Verjetno zato, ker ga je režiser Alejandro González Iárritu v filmu Povratnik spravil do umetniške meje. In morda v puliju tudi laže govori o vlogi: DiCaprio igra v filmu moškega, ki se v divjini bojuje za preživetje.

Sredi februarja je v Londonu za to vlogo prejel bafto za najboljšega igralca, kar je bila napoved za oskarje konec februarja. Kakor gotovo že veste, je Leo po petih nominacijah za to najpretižnejšo filmsko nagrado končno prejel oskarja za najboljšo moško glavno vlogo.

1. Razmršena brada, štrenasti las­je in življenje v neokrnjeni naravi skupaj z drugimi trdoživimi pobi: Je snemanje Povratnika okrepilo vašo moško plat?

Bolj moško sploh ne gre. Počutil sem se kot mešanica iz kamenodobnega človeka in strastnega planinca. Igrati gorjana v divjini Amerike okrog leta 1820 je eno, utelesiti tega gorjana pod režisers­ko tak­tirko Alejandra Gonzáleza Iárrituja pa je to nalogo dvignilo na povsem novo raven.

2. Kako je bilo snemati z mehiškim filmskim ustvarjalcem?

Vse prizore smo posneli v naravi, ne v studiu. Vse v naravni svetlobi in v vsakem vremenu. Zame kot igralca so to bile občasno najbolj ekstremne izkušnje, ki sem jih v svojem poklicu kdaj doživel.

3. Ima režiser sadistično žilico?

Alejandro je imel povsem jasno vizijo. Nič in nihče ga ni odvrnil od tega.

4. Kakšne ekstremne situacije pa ste morali prestati?

Kje naj začnem? Bilo je približno 40 prizorov, v katerih sem moral premagati marsikaj in sem res doživel svoje meje. Plaval sem v ledeno mrzlih rekah, kot vegetarijanec sem jedel surova bizonova jetra in legel v resnično poginulo žival – zaradi toplote. Nenehno sem bil podhlajen, kajti snemali smo na enem najbolj odročnih območij Kanade, v ledenem vetru in pri temperaturah okrog minus 25 stopinj. Alejandro Iárritu je od nas zahteval veliko, vendar se je v vsakem primeru splačalo.

5. Govori se, da je nekaj članov ekipe zaradi ekstremnih delovnih razmer vrglo puško v koruzo.

Nekaj jih je odšlo, večji del ekipe pa je ostal in pomagal posneti enega najbolj nenavadnih filmov v zgodovini Hollywooda. Vsako nasprotovanje, vsaka težava in vsaka kletvica, ki sem jo tu in tam izkričal v gozd, je pozabljena, ko ljudje vidijo film. To je povsem nov tip filma za kinematografe. Ni tipični igrani film, ampak skoraj dokumentarec. V filmu skorajda ne govorim. Večino časa namreč potujem sam po divjini in se borim za golo preživetje.

6. Znate zdaj zanetiti ogenj brez vžigalic?

Ne le to. V gorskem taboru sem se tudi naučil postaviti pasti za živali in kako se v divjini prehranjujemo.

7. Zveni kot potovanje skozi čas nazaj do korenin človeštva, ko so lovci in nabiralci priskrbeli hrano za svoje družine v jamah.

Natanko tako je bilo. Sicer pa je tako, da skoraj nimamo zapisov, kako so moški včasih živeli. Tudi fotografij nimamo. Lovec Hugh Glass je resnična oseba, njegova usoda pa se je ohranila le skozi zgodbe. Marsikatero zahodno območje Severne Amerike je bilo takrat podobno pragozdu. Preživeti v takšnem okolju je bilo vse prej kot lahko. Predvsem, če te je kot Hugha Glassa napadel medved in si se težko ranjen moral znajti sam sredi divjine. Ljudje kot on so bili prav posebne vrsta in resnično ekstremni fantje.

8. Ženskam se taki robustneži zdijo seksi, kajne?

Res ne vem, ali bi zmogel preživeti v divjini, zato si niti ne drznem zbirati takih točk.

9. Ste zdaj navdušeni nad naravo in se z dekletom pogosteje odpravite na taborjenje?

Ne nujno, toda v osnovi sem velik ljubitelj narave. Kot otrok sem precej bolj navdušeno kot igralec hotel postati biolog.

10. Kako to?

Odraščal sem blizu centra Los Angelesa, torej sredi velemestne džungle. Televizija in kino sta mi pokazala, da obstaja tudi drugačna, naravna džungla. In eksotične živali, ki jih sploh še nisem videl. To me je zelo prevzelo. Ko so postali pri­ljubljeni filmi Imax, sem si ogledal film o Amazonki. Po tem mi je bilo popolnoma jasno, da si želim vedeti več o naravi in njeni raznolikosti. Vmes sem tudi bil v Amazoniji, ki je naredila največji vtis name. Žal pa smo ljudje tik pred tem, da to umet­nino narave povsem uničimo.

11. Pride skozi to do izraza Leo DiCaprio, okoljevarstvenik?

Ta tematika se me preprosto dotakne. Z uničevanjem okolja uničujemo tudi naše možnosti za preživetje na tem planetu.

12. Lahko s prizadevanji za varovanje narave tudi res kaj dosežete? Ali trčite ob meje, tako kot številni politiki in aktivisti, ker industrije in njenih vplivnih lobistov pravzaprav ne zanima ukvarjanje z varovanjem okolja?

Zavedam se, da so moje možnosti omejene, vendar verjamem, da skupaj lahko nekaj dosežemo. In v zvezi s tem smo že zastavili nekaj pomembnih stvari.

13. Denimo?

Bil sem producent dokumentarnega filma Enajsta ura, v katerem smo dali besedo strokovnjakom za podnebne spremembe. Med njimi je bil tudi Stephen Hawking. Podpiram tudi druge aktiviste, denimo nekdanjega podpredsednika Ala Gora pri njegovem prizadevanju, da se ta tematiko ozavesti v glavah ljudi.

14. Je Al Gore v svojih prizadevanjih za varovanje okolja uspešen?

Njegov dokumentarec Neprijetna res­nica razkrije 20 let raziskovalnega dela, ki dokazuje, kako klimatske spremembe sistematično uničujejo naš življenjski prostor. Film bi si nujno morali ogledati vsi, ki še vedno menijo, da so klimatske spremembe le fantaziranje znanstvenikov.

15. Kako hudo pa je po vašem mnenju?

Med vsemi strokovnjaki se jih 99,9 odstotka strinja, da je ogroženost podnebja realna. Tudi jaz si ne prizadevam le za to, da bi politiki začeli razmišljati drugače. Končno bi že morali ukrepati, če hočemo, da bo ta planet tudi v prihodnje naš dom.

16. Kaj lahko naredi posameznik, kako si to predstavljate?

Sam denimo vozim hibridni avtomobil, ločujem odpadke, uporabljam varčne žarnice in vsakokrat, ko letim, plačam dodatek na emisijo, s katerim posadijo nova drevesa. Veliko je malenkosti, ki jih lahko naredi vsak. Na spletu obstaja veliko strani, ki se ukvarjajo s to tematiko.

17. Zakaj pa v politiko ne vstopite sami, da bi tako kaj spremenili? Ne bi bili prvi izvoljeni hollywoodski zvezdnik politik.

Za kaj takega sem prevelik realist. In s položajem, ki ga imam zdaj, lahko dosežem precej več kot znotraj političnega sistema.

18. Vaš uspeh v Hollywoodu traja še skoraj 25 let. Ste igralec postali tako kmalu zato, ker ste želeli navdušiti ženske?

V najstniških letih sem sanjaril, da bi bil tak kot junaki iz stripov. Večina so bili obstranci tako kot jaz, vendar so s svojimi super močmi premagali svoje mučitelje in na koncu dobili najboljše ženske. Igralstva sem se lotil v upanju, da bom vsaj enkrat lahko igral super junaka. Vse se je začelo z reklamnimi filmi. Kot najstnik sem to počel zelo sproščeno in na to nisem gledal kot na delo. Bila je kul služba, s katero sem lahko zaslužil denar. Od takrat se je moj pogled na delo spremenil. Posneti dober film je umetnost. To je Alejandro Iár­ritu nedvomno dokazal s Povratnikom. Resnično privilegiran sem, da si danes lahko izberem najbolj napete vloge. V Hollywoodu to nikakor ni samoumevno.

19. Za Martina Scorseseja, s katerim ste posneli pet filmov, ste nekoč rekli, da je vaš najpomembnejši mentor. Česa vas je naučil?

Marty mi je pomagal na novo defini­rati poklic igralca. Opogumljal me je, naj bom pripravljen tvegati in naj pogosteje zapustim svoje območje udobja. To sem tudi naredil. Tudi v Povratniku. S tem sem kot igralec nedvomno dozorel. Marty me je pri vsakem filmu, pri katerem sva sodelovala, porinil zajeten del poti naprej.

20. Kakšno vlogo imajo v vašem življenju vaši nemški sorodniki? Vaš pokojna babica je živela v kraju Oer-Erkenschwick v Vestfaliji – kako pomembno je bilo to za vas?

Bila je čudovita ženska, v mojem živ­ljenju je imela pomembno vlogo. Naučila me je, da je v življenju treba uživati tudi v malenkostih. Te odlike in številnih njenih življenjih modrosti se še danes rad spominjam. V vsakdanjiku Hollywooda to ne­dvomno pomaga.

TEKST Andreas Renner

PREVOD TADEJA KERN

FOTO Profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.