30 let, odkar je Twin Peaks spremenil televizijo

Kultna nadaljevanka

10. 4. 2020, 13:08 | Scena | Vir: STA

              30 let, odkar je Twin Peaks spremenil televizijo (foto: profimedia) profimedia

Za filmoljube določene generacije je bila premiera televizijske nadaljevanke Twin Peaks 8. aprila pred 30 leti izkušnja, ki si jo zapomniš. Po pisanju britanskega Guardiana je spremenila televizijo, po mnenju poznavalca Twin Peaksa Mirta Komela zato, ker je prikazala konglomerat dotedanjih televizijskih stilov in vanj vnesla filmski jezik.

Stavek, da je Twin Peaks spremenil televizijo, se je po Komelovih besedah pojavil v 90. letih.

"Treba je gledati v kontekstu, in sicer da je bila televizija ob koncu 80. let, ko so Twin Peaks začeli snemati in potem predvajati na prelomu v 90. leta na mreži CBS, zelo konservativen medij in televizijske serije tudi prav take, ne nujno po vsebini, ampak po formatu. Imele so bolj ali manj utečeno šablono, bile so žanrsko omejene. In to je veljalo tudi za najbolj gledane TV serije tistega časa, kot sta bili Dinastija in Dallas," je povedal za STA.

Po njegovih besedah je Twin Peaks televizijo spremenil v dvojem. Najprej v tem, da je na osnovni žanr, v katerem se vse vrti okrog vprašanja, kdo je ubil Lauro Palmer, prilepil še vse druge možne formate, od žajfnice, grozljivke, noirja do romance.

"Twin Peaks utelesi to, kar je dojeto kot postmoderna televizija - enciklopedično pastiširanje zgodovine televizije, kjer najdemo ne samo žanre, vzete iz televizijskih serij, ampak tudi iz televizije kot take, se pravi reklame, poročila, vremenske napovedi, itd."

Po drugi strani pa je v produkcijo ustvarjanja TV serij, ki je veljala za prototip standardizirane umetniške produkcije, kakršna je vladala v ameriški kulturni industriji in katere tipičen primer je Mark Frost, soavtor Twin Peaksa, povabila filmskega avtorja. "In to ne kar enega, ampak enega najbolj subverzivnih in kontroverznih, Davida Lyncha, zato da posname pilotno epizodo," je povedal Komel.

Iz tega je potem nastala prva sezona Twin Peaksa, ki je televizijo po njegovih besedah spremenil v tem, da je v TV serije vnesel filmsko govorico in jo zaznamoval z avtorskim pečatom. "Kombinacija tega dvojega je proizvedla hit, ki ga potem druga sezona ni dosegla. Tu se vsi poznavalci strinjamo, da gre nato strmo navzdol, en razlog je zagotovo ta, da je Lynch spet začel snemati filme in se ni toliko posvečal seriji vse do zadnjih dveh delov."

Po Komelovih besedah so Twin Peaks v prvem navalu gledali vsi in se o njenih epizodah pogovarjali v službah. Poleg tega je ne glede na število gledalcev obdržala določeno število sledilcev, ki so potrpežljivo čakali 25 let do tretje sezone. Ta je po Komelovi oceni uspela ponoviti tisto, kar je napravila v 90. letih - "ponovno je vzela vse utečene televizijske stile, govorice, formate, celo vse, kar je t.i. kvalitetna televizija proizvedla, in to na novo zasukala v nekaj, kar na televiziji še ni bilo videno."

Poleg tega je navdihnila vrsto serij v 90. letih, v prvi vrsti Dosjeje X, pa tudi kasneje. "Ampak tisto, kar je nastalo na tej podlagi in zaradi česar je spremenila format TV serije, sta t.i. kvalitetna televizija oziroma kvalitetne TV serije, ki so izjemno ustvarjalno, inteligentno, izvirno sestavljene in zahtevajo zelo predano, pozorno občinstvo," je še povedal Komel.