8. 11. 2015, 09:25 | Vir: Playboy

Foto: 48 ur v Sydneyju, mestu vseh želja

Do dežele kengurujev in koal je dolga pot, a več kot 24-urno sedenje na letalu bo poplačano z nepozabnimi doživetji, prijaznostjo domačinov in obiskom enega najlepših mest na svetu. Potovanje, ki si ga boste zapomnili za vse življenje!

Sobota

8:00 – Opera in most

Letala iz Evrope pristajajo na sydneyjskem letališču Kingsford Smith v zalivu Botany zgodaj zjutraj, in ko orjaška jeklena ptica prileti nad mesto, že skozi okno uzrete najbolj znameniti mestni ikoni – operno hišo in stari Harbour Bridge.

V centru mesta boste z avtobusom ali taksijem v manj kot 20 minutah. Vredno je pretegniti od leta utrujeno telo in se po ulici George ali Pitt sprehoditi na Circular Quayu, kjer ugledate opero in most v vsej njuni lepoti. Trajekti, ki v središče mesta priplujejo iz okoliških četrti, so priložnost za poceni izlete v notranjost zaliva in do plaže Manly.

Zahtevnejši bodo raje izbrali Capitan Cook Cruises, kjer vam med dvoinpolurnim križarjenjem povedo veliko zgodovinskih zanimivosti in tračarskih informacij o tem, koliko milijonov dolarjev je kateri od zvezdnikov odštel za vilo ob morju z razgledom na downtown.

Cruise in Kidmanova sta v svojih srečnih časih tudi občasno stanovala v zalivu, ki se mu uradno reče Port Jackson in v katerem so se prvi angleški kaznjenci naselili leta 1788.

12:00 – The Rocks

Vrnitev s križarjenja je pravšnji čas za obisk The Rocks, mesta, kjer stojijo prve zidane hiše v Avstraliji in je le par korakov oddaljen od orjaškega Harbour Bridgea. Most so zgradili 1932. in je danes poleg prometne povezave med severnim in južnim delom mesta turistična atrakcija tudi zaradi možnosti vzpona na njegov vrh, od koder je čudovit razgled na vse mesto.

»Čudovita« je tudi cena, 270 dolarjev, ki pa vsebuje samo vodeni vzpon, vse drugo je treba plačati posebej. Na vrh ne smete vzeti niti svojega fotoaparata niti videokamere, saj so posnetki izdaten vir zaslužka lastnikov licence. Za tiste z vrtoglavico ali luknjo v žepu so primerni lokali s tradicionalnimi avstralskimi pitami, sendviči in kavo.

15:00 – Nakupovanje v QVB

Vrvež v mestu je ob koncu tedna seveda manjši kot ob delavnikih, zato je sprehod proti mestni hiši v centru mesta prav prijeten. Tik pred njo je veličastna stavba kraljice Viktorije (QVB), ki se je iz nekdanje zelenjavne tržnice spremenila v kraljestvo butikov najbolj znanih svetovnih znamk. Sredi nje stojita stara angleška ura in vitrina z repliko kraljičinega nakita, krone in žezla. Ogleda vredna je tudi razstava starih fotografij, ki prikazujejo transformacijo stavbe in mesta v zadnjem stoletju.

17:00 – Zabava v Darling Harbourju

Le nekaj ulic stran od mestne hiše lahko zavijete v Darling Harbour, kjer se zabavajo domačini in turisti. Ob njej je tudi kitajska četrt, ki vas bo z značilnimi restavracijami in trgovinami za trenutek popeljala na drugo celino. Za njo stoji kongresni center in pred njim zabavni park, kjer se lahko brez strahu uležete na travo in uživate v popoldanskem dremežu. Tu je še kulturni center Severnega teritorija, kjer lahko trikrat na dan poslušate aborigine, ki vam bodo razložili, kako igrati na didžiridu.

Zraven so še velika kinodvorana IMAX in množica trgovin in restavracij, kjer se da pohajkovati do večera. Zanimiva je tudi turistična enotirna železnica, ki ni povezana z metrojem in je namenjena krožni vožnji med mestnim jedrom in Darling Harbourjem. Radovednejšim priporoča­mo obisk akvarija in pomorskega muzeja.

20:00 – Večerja na Centerpointu

Obvezen je obisk Centerpointa, ki je bil s 305 metri najvišja točka na južni polobli, dokler niso Novozelandci pred desetletjem zgradili Sky Towerja v Aucklandu. Štiri dvigala vozijo do zastekljene dvorane, ki ponuja 360-stopinjski pogled na Sydney. Pod njo je najvišja restavracija v mestu, v kateri je treba mizo rezervirati, saj je priljubljena za praznovanja različnih obletnic ali za usodno vprašanje: »Bi se poročila z menoj?« Četudi vam ni do praznovanja, je vredno odšteti nekaj dolarjev več, saj se restavracija vrti okrog svoje osi in je pogled z nje vsako uro drugačen.

23:00 – Luči Kings Crossa

Kings Cross je bil še pred 50 leti najbolj razvpit del mesta, kjer so dekleta ponujala svoje usluge osamljenim moškim. Kopanje v rudnikih opalov, garaško delo na farmah ali v industriji ni dopuščalo veliko zabave, zato pa so bili petkovi in sobotni večeri nepozabni. Dandanes je utrip v tem delu mesta še vedno živahen, čeprav večina obiskovalcev sem prihaja zaradi dobrih restavracij in lokalov z živo glasbo.

Sydney je kozmopolitsko mesto in svetovno znana parada Mardi gras, ki se je vsako leto konec februarja in v začetku marca udeležujejo homoseksualci z vsega sveta, prinese mestu več dobička kot vsi kongresi skupaj. Zato se tudi možati Avstralci s klobukom in škornji ne pritožujejo več nad gejevskimi lokali na ulici Oxford.

Nedelja

9:00 – Bondi Beach

Ne glede na to, kako dolgo ste bili zunaj, se splača zjutraj odpraviti na najbolj slovito mestno plažo, kjer se najraje sončijo lepotice in bodibilderji. Na parkirišču nad plažo mrgoli turistov z vsega sveta, saj hoče imeti prav vsak sliko s plaže, na kateri so kljub protestom domačinov med olimpijskimi igrami postavili štadion za odbojko na mivki. Pot iz Bondija nazaj proti mestu vodi skozi južna predmestja in pripelje do Severne in Južne glave – odprtine na obali, kjer ocean pljuskne v notranji zaliv. Kapitan Cook je imel res srečo, da je našel njegov vhod in v imenu angleškega dvora zasedel neodkrito celino.

12:00 – Živalski vrt Taronga

Obisk Sydneyja brez ogleda živalskega vrta Taronga, ki se ga da videti s prostim očesom iz zaliva ob operi, v katerem je tudi botanični vrt z veliko stekleno piramido, ne bi bil popoln. Kenguruji, koale, krokodili in še mnoge živalske vrste, ki jih v Evropi ne poznamo, nam dajo nova spoznanja o najmlajši celini. Prav tako kot opoldanski barbecue oziroma žar v javnih parkih, ki so namenjeni rekreaciji in druženju. Mestne oblasti so povsod postavile štedilnike na plin, na katerih se da speči zrezek ali klobaso.

16:00 – Nogomet po avstralskih pravilih

Avstralci so športni navdušenci brez primere. Posebno se razvnamejo pri spremljanju ekipnih športov, pa čeprav gre za tako dolgočasno zadevo, kot je kriket.

Za prave moške pa je Aussie rules nogomet, mešanica ragbija in nogometa, pri katerem označujejo gol kar štiri pokončne palice na razdalji desetih metrov brez zgornjega prečnika. Zato ekipa tudi nima vratarja in so rezultati prek 100 točk povsem vsakdanji, igralci pa pravi orjaki. Poškodbe so pogoste, saj ne igrajo s ščitniki in čeladami kot pomehkuženi Američani v NFL. Ko s polno hitrostjo trčita nasprotnika, se škrtanje kosti sliši do vrha štadiona, ki sprejme 60 tisoč gledalcev.

20:00 – Opera in balet

Ko je danski arhitekt Jorn Utzon leta 1959 zmagal na natečaju za novo operno hišo, si verjetno ni mislil, da bo njegova revolucionarna zamisel dokončana šele po 14 letih gradnje, ki so jo spremljale polemike in drastična prekoračitev proračuna. Zato se nikoli več ni vrnil v Avstralijo, da bi v živo videl svojo stvaritev, ki ima štiri dvo­rane, karte pa so največkrat razprodane mesece pred večjimi predstavami. Na voljo so tudi vodeni ogledi po dvoranah v dnevih, ko ni predstav.

23:00 – Pivo za lahko noč

Avstralci so znani ljubitelji piva in vina, saj imajo odlične naravne razmere za pridelavo hmelja in grozdja. Clare, Barossa in Hunter so najbolj znane doline z vinsko trto, pivovarne pa so v vseh pokrajinah.

V svetu je najbolj znano pivo Fosters zaradi oglaševanja na dirkah formule 1, Avstralci sami pa prisegajo na Tooheys, VB in XXXX. Slednji je bil priljubljen med nepismenimi rudarji, ki so v barih razumeli samo črko x. Po dveh dneh odkrivanja Sydneyja se bo tudi vam prilegel požirek za lahko noč, barov v centru mesta pa je več kot dovolj.

TEKST: Aleš Fevžer
FOTO: Aleš Fevžer, Bor Dobrin, Geotecnet

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.