A. Kl. | 14. 2. 2022, 09:47

(VIDEO) 5 filmskih predlogov, zaradi katerih boste srečni, da ste samski

Profimedia

Umazane ločitve z javnim pranjem perila, bitke za skrbništvo in imetje, iskanje in plačevanje odvetnikov ter mučne sodne obravnave ... včasih "večna ljubezen" pač ne traja večno, zaobljuba "v dobrem in slabem" pa se izkaže za slabo šalo.

Na dan zaljubljencev, s katerim nas trženjske kampanje obmetavajo že nekaj tednov prej, vam ponujamo nekaj filmskih predlogov, ob ogledu katerih boste prav zadovoljni, ker vam postelje in doma ni treba deliti z nikomer, vaša najboljša družba pa je domači ljubljenček.

Marriage Story (2019)

Scarlett Johansson in Adam Driver blestita v vlogah para, ki se je nekoč ljubil in navdihoval drug drugega, zdaj pa se prebija skozi mučno ločitev. Film za oskarja nominiranega režiserja Noaha Baumbacha pronicljivo in sočutno obravnava razpad zakonske zveze in družino, ki kljub vsemu ostane skupaj.

Poleg Johansson in Driverja igralsko zasedbo zaokrožajo Laura Dern - stranska vloga neizprosne losangeleške odvetnice ji je prinesla oskarja -, Alan Alda in Ray Liotta.

Otožno valentinovo (2010)

Zgodba o zakonskem paru, ki ga igrata Michelle Williams in Ryan Gosling - oba sta bila za vlogi nominirana za več uglednih filmskih nagrad, Williams tudi za oskarja -, se pomika nazaj in naprej v času med njunim dvorjenjem in razpadom njunega zakona nekaj let pozneje.

Režiral je Derek Cianfrance, za melanholično glasbeno podlago pa so poskrbeli alternativni rockerji Grizzly Bear.

Ni je več (2014)

Psihološki triler po romanu Gillian Flynn je posnel David Fincher, zato je že jasno, da gre pričakovati precej temačno vzdušje - tudi po zaslugi glasbe Trenta Reznorja in Atticusa Rossa. Zgodba - kot smo pri kriminalkah Flynn vajeni, se odvija na ameriškem Srednjem Zahodu, natančneje v Missouriju - spremlja Nicka Dunnea (Ben Affleck), ki postane osrednji osumljenec po izginotju njegove na videz popolne žene Amy (Rosamund Pike).

A seveda vse - pravzaprav nič - ni tako, kot se zdi ... Pike je z vlogo preračunljive "razočarane gospodinje" navdušila občinstvo in kritike, film pa poskrbi za presenetljiv preobrat, zaradi katerega izstopa iz ustaljenih okvirov svojega žanra.

Kramer proti Kramerju (1979)

V glavnih vlogah v filmski klasiki Roberta Bentona, posneti po romanu Averyja Cormana, sta se proslavila takrat vzhajajoča zvezdnika Dustin Hoffman in Meryl Streep. Zgodba prikazuje ločitev para in njen vpliv na sina ter posledično spremembo njunega odnosa in pogleda na starševstvo.

Film se ukvarja s psihološkimi vidiki in posledicami ločitve ter tudi socialnimi temami, kot so vloge spolov, ženske pravice, očetove pravice, ravnotežje med delom in življenjem ter starši samohranilci - v času, ko je bil posnet, je oral ledino in odprl pot žanru "pravniške drame".

Vojna zakoncev Rose (1989)

Desetletje mlajša je črna komedija, ki temelji na istoimenskem romanu Warrena Adlerja in spremlja premožni par z na videz popolnim zakonom. Ko pa slednji začne propadati, materialna lastnina postane središče nezaslišane in trpke ločitvene bitke. Film je pred kamerami še tretjič združil trojico Michael Douglas, Kathleen Turner in Danny DeVito, slednji je prevzel tudi režijo.

Kot zanimivost velja omeniti, da je naslov iz angleščine mogoče prevesti tudi kot Vojna vrtnic, gre za aluzijo na vojno med hišama York in Lancaster, ki sta se bojevali za angleški prestol v poznem srednjem veku. Je pa bil film v Nemčiji tako velik uspeh, da je izraz Der Rosenkrieg postal sinonim za konfliktno ločitev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.