4. 8. 2021, 13:26 | Vir: STA

5 neverjetnih skrivnosti iz življenja velikana jazza Louisa Armstronga

Profimedia
5 neverjetnih skrivnosti iz življenja velikana jazza Louisa Armstronga (foto: Profimedia)

Ameriški trobentač in pevec Louis Armstrong je po mnenju številnih največji jazz glasbenik v 20. stoletju. Ravno danes mineva 120 let od njegovega rojstva, mi pa smo njemu v čast poiskali zanimivosti, ki jih morate vedeti.

#1 Lagal je o svojem rojstnem dnevu
 
Da je s svojim rojstnim dnevom malce pogoljufal, je postalo znano šele po njegovi smrti. Ker se mu datum 4. avgust 1901 ni zdel dovolj veličasten, je svoj rojstni dan določil na dan 4. julij 1900 in ga kombiniral z ameriškim nacionalnim praznikom in z začetkom stoletja.
 
#2 Armstrong je nekaj časa preživel v poboljševalnici
 
Njegova starša sta se ločila kmalu po njegovem rojstvu, kar je za otroke travmatična izkušnja. Pri svojih 12. letih je po ulicah stopal s pištolo v rokah in zato končal v poboljševalnici. Ravno tam se ga je dotaknila ljubezen do glasbe. Naučil se je igrati več inštrumentov, med drugim tudi trobento – njegovo nato dolgoletno ljubezen.
 
#3 Bil je eden izmed prvih zvezdnikov, katerega so aretirali zaradi posedovanja drog
 
Armstrong ni nikoli skrival, da je uživač marihuane. Večkrat jo je opisal kot »tisočkrat boljšo od viskija«. Pisalo se je leto 1930, ko droga še ni bila tako znana. Skupaj z bobnarjem Vicom Bertonom sta bila pred klubom aretirana, ker ju je policija ujela pri kajenju džointa. Čeprav je zaradi kazni preživel kar 9 dni v zaporu, je do konca življenja še vedno užival marihuano. »Zaradi nje pozabiš na vse slabe stvari, ki se lahko zgodijo črncu,« je nekoč dejal.
 
#4 Poseben način igranja trobente
 
Prijel se ga je vzdevek Satchmo, ki so mu ga dodelili zaradi njegovih širokih ustnic, s katerimi je objemal ustnik svoje trobente. Vendar se je Armstrong zaradi napornih turnej in njegove nagnjenosti h doseganju visokih C-jev na trobenti boril s hudo poškodbo ustniv. Igral je s takšno silo, da je trpel zaradi bolečega brazgotinskega tkiva, ki je nastalo. Za svoje ustnice je večkrat povedal, da so »trde kot kos lesa«. Negoval jih je s posebnim mazilom, a je na koncu ceno vrhunskega trobentača vseeno plačal s to precej nenavadno poškodbo.
 
#5 Umrl je v spanju
 
Leta 1971 je umrl v spanju ob svoji ženi Lucille. Imel je znane težave s srcem. Umrl je le dva dni po tem, ko je z bližnjimi praznoval svoj 71. rojstni dan.
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.