M.K. | 22. 2. 2024, 14:45 | Promocijska objava

5 STVARI, ki jih mora nujno imeti vsako gospodinjstvo!

Profimedia

Vsi imamo radi čist in urejen dom, a čistočo je treba ves čas vzdrževati. Prav zato mora v vsakem gospodijstvu ves čas biti na voljo 5 čistil. In ne boste verjeli, nekatere lahko izdelate povsem sami! 

Čiščenje samo po sebi ni nič kaj privlačno opravilo, saj gre dejansko za fizično delo, ki pa ga je treba opraviti, če želimo vzdrževati visoke higienske standarde. A pogled na čudovito urejen dom po končanem delu pogosto poplača ves vloženi trud in nas napolni z občutkom sreče ter zadovoljstva.  

Čas je za spomladansko čiščenje  

Večina nas sicer čisti sproti, vsak teden, nekateri celo vsak dan. Spomladi, ko se začne prebujati narava in napolni ozračje s pristnim naravnim vonjem svežine, pa si običajno vzamemo čas za večjo čistilno akcijo - tako notranjih prostorov kot zunanje okolice doma.  

Mnogi se še pred tem dodobra založijo z različnimi čistilnimi sredstvi za vse vrste umazanij ter površin, ki pa niso nujno učinkovita, prav tako lahko predstavljajo tudi precejšnje breme za okolje. Navsezadnje gre za kemikalije, ki onesnažujejo odpadno vodo.  

Profimedia

Potrebujete le 5 osnovnih čistil in 5 sestavin iz domače kuhinje  

Prav zato je s trajnostnega vidika pomembno omejiti nabor čistil, ki jih uporabljate v domačem gospodinjstvu. Praviloma je za vzdrževanje čistoče doma dovolj, da imate pri roki 5 osnovnih čistil: univerzalno čistilo za različne površine, ki jih lahko obrišete z mokro krpo iz mikrovlaken, detergent za ročno pomivanje posode, abrazivno sredstvo za odstranjevanje trdovratnih madežev, čistilo proti vodnemu kamnu in detergent za pranje perila.  

Kar nekaj teh čistil lahko z osnovnim poznavanjem kemije in malce iznajdljivosti pripravite tudi sami. Tudi v tem primeru potrebujete samo 5 sestavin, iz katerih lahko pripravite odličen nadomestek za skorajda vse vrste čistil: citronsko kislino, sodo bikarbono, kis, limono in vodo.  

Profimedia

Čistila lahko izdelate kar sami doma  

Z mešanico soda bikarbone in kisa v razmerju 1:1 ter kančkom vroče vode lahko denimo učinkovito raztopite trdovratne usedline v odtokih. Madeže vodnega kamna lahko učinkovito odstranite z limono ali citronsko kislino, ki sta nežnejši do gumijastih tesnil, kot denimo kis, ki pa je tudi ena od možnosti.  

Stekla boste učinkovito očistili z mešanico 50 mililitrov kisa in 1 litra vode. Mešanico prelijete v steklenico z razpršilnikom, dobro pretresete, popršite po oknu, ogledalu ali drugi stekleni površini, ki jo želite očistiti in takoj do suhega obrišete s časopisnim papirjem. Kombinacija alkoholnega kisa in vode v razmerju 1 : 10  sicer velja za univerzalno čistilo, ki je kot nalašč tudi za čiščenje tal, saj poleg čistoče zagotavlja tudi sijaj.  

Profimedia

Straniščno školjko lahko hitro ter učinkovito očistite z mešanico soda bikarbone in kisa. Včasih je sicer dovolj še samo soda bikarbona, ki pomaga nevtralizirati bakterije, odgovorne za neprijetne vonjave. Prašek deluje kot nežno abrazivno sredstvo ter pomaga zrahljati trdovratno umazanijo, ne da bi pri tem poškodovali površino. Poleg tega s pretvorbo molekul kislega in bazičnega v bolj nevtralno stanje odstranjuje neprijetne vonjave.  

Tudi za čiščenje pultov in keramičnih ploščic lahko uporabite kis, soda bikarbono in vodo v razmerju 2 : 1 : 4. Pripravljeno čistilo nanesete z gobico in dobro zdrgnete površino, nato pa jo sperete z vodo.  

Kdaj domači pripravki niso dovolj?  

Večino osnovnih čistil si torej lahko hitro in enostavno pripravite kar sami doma ter tako niste prijazni samo do okolja, temveč tudi do svoje denarnice. No, pri nekaterih čistilnih procesih pa domači pripravki niso primerni ali pa enostavno niso dovolj. Sem lahko vsekakor prištejemo pranje perila. Je že res, da soda bikarbona odstrani marsikateri madež, a za svež vonj in mehkobo je pač treba uporabiti detergent.  

Profimedia

Na srečo ste lahko tudi na tem področju prijazni do okolja. In denarnice. Če denimo izberete detergent v lističih Dr. Beckmann Magic Leaves, si  denimo ne boste rabili beliti glave s tem, ali ste dodali preveč ali premalo detergenta, zato posledično ne boste v odpadno vodo spustili preveč kemikalij. En sam v vodi topen listič detergenta namreč zagotavlja globinsko čistočo in osvežene barve za poln pralni stroj oblačil, tudi pri nizkih temperaturah.  

Praškasti detergent za pranje perila je stisnjen v peresno lahke 80-gramske lističe, ki so pakirani v praktične škatlice s po 20 lističev. To pomeni, da jih brez težav pospravite v vsako torbico in jih imate lahko vedno s seboj tudi na potovanjih. Posamezni paket dosega skupno zmogljivost pranja do 90 kilogramov perila, kar pomeni, da so lističi prijaznejši do okolja in ekološko zasnovani za zmanjševanje ogljičnega odtisa.  

Promocijsko gradivo

Pranje perila še nikoli ni bilo enostavnejše  

Ob tem velja vsekakor izpostaviti še nekatere druge z okolje povezane prednosti detergenta v lističih Dr. Beckmann Magic Leaves:

  • zmanjšuje odpadno embalažo,
  • skrbi za manjši ogljični odtis,
  • deluje že od 20°C,
  • ne vsebuje mikroplastike,
  • je brez konzervansov,
  • prispeva k manj odpadne embalaže,*
  • je veganski,
  • je ekonomičen – en listič opere 4,5 kg perila  

*v primerjavi z običajnimi tekočimi detergenti v plastenkah s primerljivim številom pranj na pakirno enoto  

Uporaba detergenta v lističih Dr. Beckmann Magic Leaves je sila preprosta! En vodotopen listič položite v boben pralnega stroja, skupaj z umazanim perilom, izberete ustrezen program pranja in pritisnete tipko za začetek. Potem pa počakate, da detergent v lističu opravi svojo čarovnijo. Prav tako lahko lističe enostavno uporabite tudi pri ročnem pranju perila.  

Promocijsko gradivo

Pomembno je tudi čisto okolje  

Ljudje smo pogosto tako močno osredotočeni na končne rezultate čiščenje doma, da pri tem pozabljamo na pomen čistega okolja. Če bo čisto okolje, bo namreč čista in pitna tudi voda, ta pa nam zagotavlja obstoj. Zato naslednjič, ko se lotite čiščenja, dobro premislite, s kakšnimi čistilnimi sredstvi si boste pomagali.