Vid Legradić | 20. 4. 2021, 12:47

5 zanimivosti in priporočil popotnikom, ki so namenjeni v Zanzibar

Na naši Zemlji obstajajo kraji, ki so tako lepi in zanimivi, da človeku vzamejo sapo. Pa tudi takšnih neprivlačnih je kar nekaj. A prav vsi so vredni izkušnje. Tako piše Vid Legradić, avtor knjige Zgodba o popotovanju, ki predstavlja zapis o koščku njegovega življenja, preko katere je raziskoval sebe in svet. Daleč od doma je spoznal, da spomini ne morejo obstajati brez čustev.

V knjižnem prvencu Zgodba o popotovanju je Vid zapisal svoje najboljše spomine, svojo pustolovščino, svojo zgodbo o potovanju.

Knjiga vas popelje po Južni Indiji, Kerali in Mumbaju (Indija), Severovzhodu in Jugu ZDA, , Islandiji, Tajvanu, Filipinih, Tajski, Maleziji, Brunej Darussalamu, Singapurju, Nizozemski, Toskani, Kubi, Jukatanu (Mehika) in Jamajki.

Na kratko o Zanzibarju iz knjige Zgodba o popotovanju.

»Na majhnem letališču sva pristala v poznih večernih urah. Taksi naju je skozi noč zapeljal na skrajno vzhodno stran otoka, v nekoliko odročno vasico Jambiani. Tam sva si rezervirala bungalov v namestitvi z imenom Coral Rock. Oskrbnik nama je dodelil bungalov z nedelujočim tušem, ki je bil za povrhu vsega še poln mravelj, a sva vseeno kar smrdeče zaljubljena v objemu zaspala. Zjutraj je osebje po burni debati naposled ugotovilo, da naju je nočni Masaj dal v napačno nedelujočo sobo. Ko smo zadeve uredili, sva se odpravila raziskovat utrip vasice Jambiani in predela, kjer sva bila nastanjena. Neskončne peščene plaže, kokosove palme in lahen vetrič iz Indijskega oceana.«

5 zanimivosti o Zanzibarju

 
V Zanzibarju se je odvijala najkrajša vojna v zgodovini človeštva. Leta 1896 so tam Britanci prevzeli oblast. Od začetka ladijskega obstreljevanja glavnega mesta do predaje Sultana je minilo natanko 38 minut.

75 % sužnjev iz Afrike, ki je končalo na bombažnih plantažah v ZDA, je potovalo preko Zanzibarja.

Suženjstvo je v 19. stoletju na Zanzibarju ukinil šele David Livingstone, ki je bil še marsikaj drugega kot le raziskovalec reke Nil.

Jezik v Zanzibarju je svahilijščina. 'Jumbo' pomeni dober dan, 'asante sana' pa najlepša hvala.

Ali ste vedeli, da mango raste na drevesu kot naše jabolko ali hruška? Odraslo drevo lahko rodi več kot sto sadežev naenkrat. V Zanzibarju naj bi stal najlepši drevored teh dreves na svetu.

5 priporočil popotnikom, ki so namenjeni v Zanzibar

Domačini v Zanzibarju so lahko zelo o vsiljivi, saj brez sramu pristopijo k turistu in mu ponujajo raznorazne kupčije. Znebite se jih tako, da jih spoštljivo zavrnete in izrazite spoštovanje do njihovih izdelkov in do prodajalcev samih ter jim jasno in iskreno obrazložite zakaj ne želite kupiti njihovega izdelka. Prosečim otrokom ne dajajte denarja. Veliko primernejši so učni ali higienski pripomočki. Ker pa vse to vzame veliko prostora v prtljagi, preverjeno priporočam balone.

Zanzibar, kljub svoji idealizirani slavi v pesmih, ni najbolj običajen dopustniški cilj. Pogosto zmanjka elektrike, prisotna je nevarnost rumene mrzlice in občasno je na otoku prisoten tudi kriminal. Izogibajte se prosti hoji ponoči.

Za obiskovanje sosedov in za prebijanje iz enega konca, kjer ste nastanjeni, na drugega se običajno uporablja peščena plaža in ne ulice. Plaža je središče skupnosti, tam se dogajajo pomembne stvari.

Zelo opevana in povsod oglaševana restavracija na skali sredi morja »The Rock Restaurant« je predraga za tisto kar ponuja. Zato je ne priporočam.

Prodajalci so bolj pogumni pri tistih turistih, ki so bolj bele poti, beri »ki so ravnokar prispeli«. Takoj, ko belci zagorimo, smo za prodajalce manj zanimivi. Vedo, da smo v nekaj dneh bivanja že spoznali njihove trike. In da smo se vživeli v njihov tropski raj.


5 dejavnosti, ki jih lahko izvajate v Zanzibarju

Obisk vzhodne obale Zanzibarja. Tam se plaža dvakrat na dan spremeni v neke vrste puščavo. Med tem nekajurnim umikom morja, domačinke (ženske) nabirajo posebne vrste alg, iz katerih izdelujejo milo. Gojijo jih na posebnih obalnih poljih, ki so zakoličena s palicami, na katere navežejo algaste podtaknjence. Že bežen sprehod po takšni plaži je doživetje.

Izlet s tradicionalnim plovilom srednjega vzhoda imenovanim Dhow. Male enojamborne jadrnice so, v celoti narejene iz organskih materialov in mangovega lesa, ki je povezan v plavajoči skupek samo in izključno, s kokosovimi vrvmi. Popolnoma brez vsakršnih škripcev te ladje dvignejo svoje jadro, s pomočjo bambusovih palic in, v vetru jadrajo na turkiznih vodah koralnega grebena. Iz njih lahko skočite, snorkljate in se dotaknete koral.

Obisk dišečih plantaž začimb. Korenina cimeta diši popolnoma drugače od njegove skorje. Zanzibar je skupaj s Komorskimi otoki in Madagaskarjem dom drevesa Ylangylang, iz katerega se izdeluje parfum Chanel no. 5. Prav neverjetno je, kako v zraku zadiši po tem parfumu, takoj, ko zdrobiš zeleno seme tega drevesa.

Ogled mesta Zanzibar in njegovega starega dela, ki nosi ime Kamnito mesto. »Stone Town« je namreč v celoti zgrajen iz lomljenih koral na svetu. Obsega skoraj 200 zgradb, na katerih so se ohranili vsakovrstni arhitekturni elementi. Zaradi tega je Stone Town leta 2000 pridobil status Unescove kulturne dediščine. Najbolj znani prebivalec mesta je bil pevec Queenov Freddie Mercury, ki se je tam rodil, odraščal in nato med krvavo revolucijo za priključitev k Tanganjiki, z družino pobegnil v Veliko Britanijo. Zelo zanimiva sta mestna tržnica in muzej suženjstva.

Obisk ene od tradicionalnih vasi. Za dogovorjeni znesek vas bodo domačini popeljali v eno izmed svojih vasi. Te običajno niso asfaltirane in so polne smejočih otrok. Z veseljem vam bodo pokazali notranjost svojih hiš, ki so grajene iz kombinacije modernih in tradicionalnih materialov. V vsaki od pokritih kuhinj je ognjišče, dnevni prostor pa je zaradi ugodnega vremena odkrit in spominja na vrt.

Vid Legradić
Zgodba o popotovanju
Potopisni roman
Založba Primus

Za naročilo knjig in več informacij o Vidu in njegovih ustvarjalnih podvigih pa vas vabimo na njegovo spletno stran: www.travid.si