8. 4. 2018, 12:35 | Vir: STA

50 vrat slavnega newyorškega hotela Chelsea na dražbo po zaslugi brezdomca!

profimedia

Okoli 50 vrat legendarnega newyorškega hotela Chelsea, v katerem so vsaj po nekaj dni preživele številne slavne osebnosti, bodo v četrtek zahvaljujoč nekemu brezdomcu ponudili na dražbi. Njihovo vrednost je po navedbah dražbene hiše Guernsey, ki jih bo dražila, težko oceniti.

Na seznamu slavnih gostov hotela so med drugim bili Janis Joplin, Jimi Hendrix, Bob Marley, Madonna, Andy Warhol in Leonard Cohen, ki je zgodbo tega 12-nadstropnega hotela ovekovečil v pesmi Chelsea Hotel No. 2. V hotelu so zvezdniki preživeli po nekaj dni, tednov ali celo let.

Hotel so odprli leta 1884, leta 2011 pa so ga zaradi prenove, v kateri bodo ohranili zgolj pročelje, zaprli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brezdomec Jim Georgiou je med letoma 2002 in 2011 živel v hotelu, nato pa ga je moral zapustiti, ker ni zmogel plačevati namestitve. S svojim psom Teddyem se je preselil na pločnik nasproti hotela, kjer je leta 2012 opazil, da se delavci pripravljajo na odstranitev vrat. Ob pomoči prijatelja mu jih je uspelo okoli 50 rešiti, je pojasnil predsednik dražbene hiše Guernsey Arlan Ettinger.

Georgiou je nato dolge ure preživel v sosednji knjižnici, kjer je skušal identificirati slavne osebnosti, ki so prebivale v sobah, ki so jim pripadala posamezna vrata. S slavnimi mu je uspelo povezati 22 vrat.

Po zavrnitvi v več dražbenih hišah so lani v Guernseyju vendarle pristali na sodelovanje. Ettinger je dejal, da ne more napovedati, koliko bodo zbrali na dražbi. "To so stara, polomljena vrata, ki niso prav lepa, imajo pa izjemno velik pomen. Težko je oceniti njihovo vrednost," je povedal.

Brezdomec, ki zdaj živi pri prijatelju, bo kljub skromnemu gmotnemu stanju polovico zbranih sredstev namenil nevladni organizaciji City Harvest, ki pomaga lačnim Newyorčanom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.