N.Z. | 8. 6. 2020, 13:50

7 odličnih filmov, ki razkrivajo dolgo zgodovino rasizma v ameriški družbi

profimedia

Vse, ki bi radi bolje razumeli ozadje protirastičnih protestov onkraj luže, vabimo k ogledu odličnih dokumentarnih filmov, ki vam bodo pomagali bolje razumeti zgodovino rasizma, ekonomske neenakosti in policijske brutalnosti v ZDA.

Nekatere od naslednjih filmov boste našli na platformah, kot so Netflix, Amazon Prime in Hulu, najmanj enega pa si boste lahko že prihodnji teden ogledali tudi na velikem platnu Kinodvora.

"I Am Not Your Negro"

Dokumentarni film so si gledalci TV Slovenija lahko ogledali pred dobrim tednom dni v rednem programu dokumentarnih filmov, leta 2016 pa so film na velikem platnu vrteli tudi v Kinodvoru.

In še dobra novica: v Mestnem kinu Kinodvor bodo film Nisem tvoj zamorec prikazali še enkrat in sicer v sredo, 17. junija 2020 ob 18:45.

Globoko oseben, ganljiv in poetičen, a kot britev oster filmski esej prikaže Ameriko skozi oči ikone gibanja za pravice temnopoltih, karizmatičnega in vizionarskega Jamesa Baldwina. »Jaz nisem zamorec. Človek sem. Ampak če vi mislite, da sem zamorec, pomeni, da ga potrebujete. In vprašati se morate, zakaj.« Zmagovalec ljubljanskega Festivala dokumentarnega filma in nominiranec za oskarja za najboljši dokumentarec.

Režiser: Raoul Peck

“13th”

Po filmu Selma (o življenju Martina Luthra Kinga ml.) je bil naslednji večji projekt režiserke Ave DuVernay’s dokumentarec o 13. amandmaju, ki namesto zaporne kazni dovoljuje tudi prisilno delo. Po opustitvi suženjstva se je tako zgodilo, da so v ZDA neprimerno pogosteje zapirali temnopolte za nadvse vprašljive prestopke in na neprimerno stroge kazni. Omenjeni amandma je postal poseben poslovni model za generiranje brezplačne delovne sile temnopoltih.

Film si je mogoče ogledati na Netflixu, v celoti pa je objavljen tudi na YouTubu (povezava spodaj).

Režiserka: Ava DuVernay

“Notes From the Field”

Anna Deavere Smith je napisala dramsko igro, v kateri je tudi igrala, o premisi 'od šole do zapora'. Svojo zgodbo je utemeljila na podlagi 200 opravljenih intervjujev, ki so jasno razkrili, kako neprimerno pogosteje se temnopolti otroci znajdejo za rešetkami. Igra na odru razkrije sramotno policijsko brutalnost nad otroki. 

Ogled možen na servisih HBO

Režiserka: Kristi Zea

“Crime + Punishment”

Dokumentarni film razkrije vse plasti rasizma na policijski postaji v New Yorku.  Zgodba sledi policistom afriško-ameriškega in latino porekla znotraj oddelka, ki so tam zato, da bi zadostili rasnim kvotam. Dokumentarec jasno pokaže aretacije pripadnikov manjšin brez pravega razloga, zgolj zato da bi zadostili zahtevam po delovni učinkovitosti. In vse to le zato, ker dobro vedo, da ti nimajo moči, da bi se jim uprli ali jih ustavili.

Ogled možena na: Hulu

Režiser: Stephen T. Maing

“Against All Odds: The Fight for a Black Middle Class”

Novinar Bob Herbert je ustvaril dokumentarec o brezupnih poizkusih doseganja 'ameriških sanj' temnopoltih družin'. Zgodba se osredotoča na veliko ekonomsko neenakost med temnopoltimi in belopoltimi družinami ter skuša odgovoriti, zakaj je temu tako.

Dokumentarni film je del širše serije, imenovane 'Chasing The Dream', ki odkrito spregovori o revščini, službah in priložnostih v ZDA.

Ogledate si ga lahko na: PBS (na tej povezavi je možen ogled tudi napovednika)

Režiser: Bob Herbert

“Rodney King”

Predstava Rogerja Guenveura Smitha govori o Rodneyu Kingu, ki je 3. marca 1991 umrl med nasilno aretacijo policistov. Smith se osredotoči na dogodke, ki so sledile Rodneyevi smrti.

Ogled na: Netflix

Režiser: Spike Lee

“The Black Power Mixtape 1967-1975”

Dokumentarni film je nastal na podlagi ponovno najdenih odlomkov iz intervjuja švedskega novinarja s člani gibanja Black Power. Prav zaradi originalnih posnetkov iz intervjuja postane film izčrpen portret kulture temnopoltih: od aktivistov do umetnikov.

Režiser: Göran Olsson

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.