18. 6. 2011, 20:06 | Vir: Playboy

7 okusov luksuza ob Jadranu

Palača Martinis Marchi, Maslinica, Šolta, Hrvaška

Vsem političnim spletkam navkljub se Slovenci vsako leto podajamo na Jadran. Bližina, čisto morje, razumljiv jezik in večinoma še vedno topel sprejem so pač privlačnejši od betonskih kompleksov 'all-inclusive', ki kraljujejo v turških, bolgarskih ali grških letoviščih. Nov trend ob jadranski obali so majhni zasebni luksuzni hoteli, ki z le nekaj vrhunsko opremljenimi sobami in diskretno pozornostjo do vsakogar upajo na nov val gostov, ki jim je kakovost letovanja pomembnejša od cene.

 

Vila Astra, Lovran, Hrvaška

Avstrijski približek Azurne obale je bila v začetku 20. stoletja Opatija z okolico. V bujnem zelenju med morjem in Učko je v zlati dobi kvarnerskega turizma zraslo nekaj čudovitih vil, v katerih se je zabavala avstrijska noblesa. Ena od njih je Vila Astra v Lovranu, ki je še danes sinonim za eleganco in prestiž.

Zunanji bazen z ogrevano vodo, center dobrega počutja in plaža pod znamenito pešpotjo med Opatijo in Lovranom, imenovano Lungomare, ter restavracija s ponudbo organske hrane so namenjeni gostom, ki se odločijo za rezervacijo ene od šestih sob v vili. Vsaka je enkratna zaradi opreme ter skladja barv in bogatih tkanin.

Vse so poimenovane po znanih osebnostih, ki so pogosto obiskovale vilo in s tem pripomogle k prepoznavnosti Lovrana in Opatije. Sobe so različno velike, od 20 do 44 kvadratnih metrov, in vsaki dominira svoja barva – od močne rdeče prek modre, umirjene barve sivke, zelene do bež in ciklamne. Lahko si privoščite tudi razvajanje v spa centru, kjer vam ponujajo odklop od stresnega vsakdana v plavajočih komorah, parni kabini in seveda masažnem delu.

Palača Lešić Dimitri, Korčula, Hrvaška

Pet let in šest milijonov evrov je bilo potrebnih, da se je v starem delu mesta Korčule iz napol propadle škofijske palače in petih sosednjih srednjeveških hiš rodila palača Lešić Dimitri s šestimi razkošno opremljenimi apartmaji. Vsak od njih nosi posebno zgodbo, vsi pa so poimenovani po delih sveta, ki jih je prepotoval najbolj znani popotnik na svetu, Marko Polo, čigar rojstno mesto naj bi bila prav Korčula.

V sodelovanju s predstavniki zavoda za kulturno dediščino so v palači ohranili pomembne detajle, predvsem kamnite, in hkrati drzno uporabili sloviti beli korčulski kamen ter vpletli sodobne linije in oblike, ki se čudovito zlivajo s harmonično arhitekturo starega mestnega jedra.

Palača ima le šest apartmajev, od najmanjšega Cejlona, ki meri 45 kvadratnih metrov, do največjega Korčule s štirimi spalnicami na kar 162 kvadratnih metrih. Gostje lahko izbirajo med prefinjenostjo Benetk, intimo Cejlona, eksotiko Indije in seveda razkošjem Korčule. Edinstveno opremljenim apartmajem bodo v bližnji prihodnosti dodali dalmatinsko restavracijo in edinstven spa center.

Vile Meneghello, Palmižana, Hvar, Hrvaška

Najsončnejši jadranski otok je v zadnjih letih postal sinonim hrvaškega prestiža, zbirališče družbene elite in obalna promenada mesta Hvar oder za repenčenje pred paparaci, ki marljivo škljocajo lokalne zvezde. Kljub letošnjemu vidno manjšemu obisku otoka je mesto Hvar ob večerih še vedno polno, zato je najbolje poiskati mir v bližini mesta, a vseeno dovolj daleč, da ne zamudite dogajanja v lokalih ob rivi.

Denimo na enem najlepših skritih kotičkov Jadrana so Paklinski otoki, ki ležijo pred samim vhodom v Hvar. Natančneje, na Svetem Klementu, bolj znanem pod imenom Palmižana. Tu lahko sredi približno 300 hektarjev čudovitega borovega gozda, eksotičnih dreves in aromatičnega zelenja, ki pripadajo posestvu družine Meneghello, najdete svoj mir v 12 bungalovih in vilah z rustikalno sredozemsko opremo.

Sprejmejo od tri do šest ljudi, imajo lastno teraso s čudovitim pogledom na morje in razvajajo z dvema restavracijama, Toto in Palmižana, ki slovita tudi med jadralci. Tako obisk Hvara, oddaljenega deset minut plovbe s čolnom, dejansko sploh ni potreben. Letošnje poletje so ponudbo dopolnili še z razstavami in predstavami, ki so del umetniškega programa Palmižana in Love.

Hotel Forza Mare, Kotor, Črna gora

Tristo kilometrov črnogorske obale je na začetku tisočletja zajela gradbena mrzlica, zato danes Budva tone v betonu in oglasih ruskih nepremičninskih družb. Na srečo so obale enega najlepših zalivov na svetu, Boke Kotorske, še vedno obdane z mesteci, ki vodijo proti dragulju – mestu Kotor.

Le tri kilometre naprej, v Dobroti, je lastnik kafiča Forza, institucije na kotorskem glavnem trgu, lani odprl hotel Forza Mare z desetimi sobami, katerih unikatna oprema dopušča domišljiji pot od Afrike prek Indije, Dubaja do Japonske in Kitajske.

Gost je tukaj resnično kralj! Za najzahtevnejše goste pa vrhunske sobe, odlična restavracija, bazen in zasebna plaža seveda niso dovolj. Za popolno sprostitev imajo namreč tudi center dobrega počutja in fitnes. Na bogatem vinskem listu boste našli tudi nekatera od najboljših slovenskih vin.

Hotel Kazbek, Dubrovnik, Hrvaška

V 16. stoletju je bila poletna rezidenca dubrovniške aristokracije, danes je ekskluziven hotel z 12 sobami in enim apartmajem, tremi restavracijami, bazenom in dodatno ponudbo, med katero je tudi 16-metrska jadrnica hallbergrassy s posadko, ki goste popelje po bližnjih otokih in zalivih. Zasidrana je pod hotelom, saj hotel Kazbek leži tik ob morju, le tri kilometre od starega Dubrovnika.

Sama stavba si deli usodo z večino poletnih rezidenc dubrovniških veljakov, ki so bile po vojni nacionalizirane, pozneje vrnjene in prodane. Leta 2007 je švedska družba Pervanovo kupila skrajno zanemarjen objekt in ga preuredila v hotel.

Vse sobe so unikatno opremljene, pohištvo odraža duha preteklosti in se ujema z najsodobnejšo tehnologijo. Tri restavracije in bar ob bazenu vas popeljejo na gastronomsko popotovanje po Hrvaški. Lahko tudi najamete celoten hotel in v njem uživate tako, kot so nekoč dubrovniški trgovci in plemiči.

Palača Martinis Marchi, Maslinica, Šolta, Hrvaška

Otok Šolta velja za splitski neodkriti vrt, k njegovi prepoznavnosti pa bo nedvomno pripomogel najnovejši uspeh stapljanja baročne arhitekture iz 18. stoletja in udobja, ki ga zahtevajo gostje v 21. stoletju. Torej, vzemite baročni grad, vložite v njegovo prenovo ogromno denarja, dodajte unikatno pohištvo in luksuz, kot so ogrevan bazen na dvorišču, savne, biljardnica, talno gretje in heliport – in dobili boste najnovejše zbirališče in skrivališče družbene smetane.

Graščina ima le šest soban različnih velikosti, ki so različno opremljene, največja pa zavzema kar celoten petnadstropni stolp. Vsaka soba ima seveda svoje ime. Ta so vsa povezana z Ivanom Petrom Marchijem, graditeljem graščine, ki je v začetku 18. stoletja od beneških oblasti dobil dovoljenje za gradnjo naselbine.

Letošnje poletje so odprli tudi restavracijo, katere ponudba temelji na nadaljevanju ribiške tradicije vasice. Lastniki vam ne obljubljajo vrnitve v obdobje pred 300 leti, zagotavljajo pa vam, da se boste v čudovitem okolju prenovljenega gradu počutili resnično plemiško.

Hotel San Rocco, Brtonigla, Istra, Hrvaška

Dve leti zaporedoma, 2007 in 2008, je bil za najboljši hrvaški mali hotel razglašen istrski San Rocco, ki leži v vasici Brtonigli, pet kilometrov od morja in v bližini slovenske meje. Hotelski kompleks v lasti družine Fernetich je sestavljen iz nekdanje gospodarjeve vile, v kateri so ena od najbolj znanih istrskih restavracij, eleganten vinski bar in stavba, ki je bila nekoč hlev, je danes večnamenski prostor, v kletnih prostorih je ogromna zbirka lokalnih in mednarodnih vin, v stavbi pa sta še dve spalnici.

Tretja stavba, ki je služila kot skladišče, je danes preurejena v teraso in wellness kotiček. Če ste si že izbrali kraj za počitnice v Istri in hotela San Rocco ne boste izbrali za svoje počitnice, nikar ne zamudite priložnosti, z obiskom restavracije nagradite vsaj svoje brbončice.

Družina Fernetich štirikrat na leto pazljivo ustvari jedilni list, da gostom ponudi resnično najboljše ribe, škampe, divjačino, tartufe, gobe in beluše, ki jih seveda nadgradi z izborom izvrstnih vin, med katerimi zavzemata posebno mesto domača malvazija in teran.

Jasmina Dvoršek

Foto: Shutterstock, Ivo Pervan, arhiv hotelov

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.