20. 7. 2015, 18:45 | Vir: Playboy

7 okusov Sarajeva

Shutterstock, Sarajevo Navigator/www.sonar.ba, promocijske fotografije

Da bi resnično spoznali pravi Sarajevo, morate poskusiti sedem njegovih najbolj znanih okusov. Za iskanje, kaj ­mesto ponuja in kam iti, pa priporočamo spletni portal sarajevo.travel z zemljevidom ­mesta in vsem, kar prestolnica ponuja.

Kahva: Caffe Dibek, Male Daire, Luledžina 3

Kot prave Sarajlije morate začeti dan s poživljajočo kahvo. Sarajevo ne trpi hitrosti in živčnosti, v njem se morate sprostiti. Le tako ga boste lahko doživeli v najboljši luči. Kavarno Dibek so odprli pred dvema letoma, toda njena zgodovina sega precej v preteklost, saj je zamenjala mnogo imen in lastnikov, skozi vse tranzicije pa ohranila status enega najboljših zbirališč v Sarajevu. Sarajlije so nam­reč navezani na določene kraje in Dibeka se drži sloves družinske kavarne, saj so prijatelji v Bosni vaša družina, in kot vsaka družina imajo svoje običaje in navade, ki jih gojijo.

V Dibeku še vedno lahko popijete pravo kakovostno bosansko kavo, prav takšno, kot so jo 'ispekli' pred 70 leti, ko je bila odprta prva kavarna na tem mestu. Ob kavi si lahko privoščite tudi dim vodne pipe – nargile. Kava je v Sarajevu izredno pomembna in zato je nujno poznati razliko med kafo in kahvo. Kafa je produkt moderne evropske priprave, kahva pa je tradicionalno staro bosansko (v Sloveniji jo poznamo kot turško) okrepčilo. Doživetje pitja kah­ve boste dopolnili s koščkom sladkega rahatluka, ne zanemarite pa tudi opojnega dima nargile, saj ­tako uživajo pravi Sarajlije.

Boza: Narodna restavracija Inat kuća, Veliki Alifakovac 1

Inat kuća je ena najbolj znanih stavb v Sarajevu, saj je bil njen lastnik tako trmast, da so hišo prenesli z ene strani reke Miljacke na drugo, da je ne bi porušili. To je eden od dokazov bosanske odločnosti in ponosa. Od prestavitve na desni breg Miljacke leta 1895 je v njej ena najbolj znanih restavracij v mestu, ki za vedno z veliko ponosa govori zgodbo o preprostem Sarajliji, ki se je postavil po robu samemu avstrijskemu cesarju. V Inat kući lahko uživate v najbolj znanih jedeh bosanske kuhinje in avtentičnosti notranjosti hiše iz 16. stoletja ter seveda ob zvokih sevdalink – bosanskih ljubezenskih serenad. Za posebno doživetje pa morate poskusiti sarajevsko bozo, sok iz koruzne moke. Okrepil vam bo duha in vam dal moči za višje in boljše.

Rakija: Barhana, Đulagina Čikma 8

Barhana je eden najstarejših in še vedno najboljših naslovov za večerno zabavo v Sarajevu, domuje pa v samem srcu Baščaršije, v zgradbi iz leta 1530. Bar, ki ponuja eno najboljših zabav v mestu, vas bo prepričal tudi z izborom več kot 30 vrst žganja oziroma rakije. Vzdušje starega bosanskega bara in prenočišča – kar pomeni tudi samo ime lokala Bar i Han – je idealno za uživanje in pokušanje (če jih le nesete) vseh 30 vrst, saj je rakija v Bos­ni poleg piva pijača številka ena.

Ali kot pravijo domačini: »Rakijo morate imeti radi, saj ima tudi ona rada vas!« Sarajlije vedno trdijo, da 'rakija popravlja ljude', kaj točno s tem mislijo, pa boste izvedeli sami, če se boste prepustili čarom pijače in noči ter spoznali og­rom­no ljudi, s katerimi boste morda celo postali veliki prijatelji.

Čevapi: Čevabdžinica Ferhatović Petica, Bravadžiluk 29

Pite so okej, a jasno je, da 'čevapi su čevapi'. Čevapčiči so daleč najbolj priljubljena jed v Sarajevu. In kako ne bi bili, saj so jih 'iznašli' prav v tem mestu, njihova slava pa se je stoletja širila po svetu. Servirajo se po porcijah: pet, deset ali 15 v pol somuna (lepinji) ali v celem somunu, s čebulo ali brez, z dodanim kajmakom ali brez. Sarajlija svojo porcijo naroči takole: »Dačeš mi jednu desetku u cijeli sa lukom bez kajmaka.« Seveda z različnimi dodatki in količinskimi merami. Kot prilogo čevapčičem morate obvez­no naročiti jogurt, saj brez njega doživetje ni popolno.

Čevabžinica Ferhatović Petica je ena najstarejših v mestu in slovi kot ena najboljših. Na tem mestu čevapčiči pečejo že od 16. stoletja, sam lokal pa je zamenjal nekoliko imen in lastnikov. Sedanji lastnik je iz družine enega največjih igralcev nogometa v nekdanji Jugoslaviji, Asima Ferhatoviča Haseta, ki je igral s številko pet. Še ena sarajevska zanimivost je, da je izbor čevabdžinice ozko vezan na izbor nogometnega kluba, za katerega navijate. Večni derbi je pomemben tudi pri hrani! Odvisno je, ali ste sarajevo ali željo – glede na to boste izbrali tudi čevabdžinico, in zgoraj navedena je zbirališče navijačev kluba Sarajevo.

Pivo: Pivnica HS, Franjevačka 15

Sarajevska pivovarna je najstarejši industrijski pogon v državi. Pivo so začeli v njej proizvajati v 16. stoletju, današnja pivovarna pa je postala delniška družba že leta 1864. Sarajevsko pivo in običaj pitja zvarka iz hmelja je opevan v številnih sevdalinkah in pivo je prav gotovo eden najpomembnejših sarajevskih simbolov. Pivnica pivovarne je postala eno kultnih zbirališč v mestu, izdelek pivovarne pa slovi kot eno najboljših na svetu, že 50 let se uvršča med deset najboljših svetovnih piv. Letos na primer zaseda prestižno sedmo mesto.

No, kakor je sarajevsko pivo dobro in znano, tako je črno sarajevsko pivo neznano, a dvakrat boljše! Črno sarajevsko pivo se uvršča med pet najboljših črnih piv na svetu, a je zaradi izredno majhne proizvodnje malo razširjeno. In tudi zato, ker v Pivnici HS postrežejo tudi s črnim pivom, je to eden največjih družabnih centrov z odlično ponudbo hrane in ­pijače v mestu.

Čokolada: Dunajska kavarna hotela Europa, Zelenih beretki bb

Dunajska kavarna je prva zahodna kavarna v Sarajevu in od daljnega leta 1882 najprestižnejši kraj, v katerem lahko popijete kavo. Če kaj pomenite v družbi ali si to le želite, potem morate biti videni tukaj. Tu lahko popijete kavo, pripravljeno na najrazličnejše načine, tortice ­Dunajske kavarne pa so daleč najboljše sladkarije, v Sarajevu in se lahko mirno kosa Čokolada: Dunajska kavarna hotela Europa, Zelenih beretki bb, odprto od 8. do 23. ure jo z znamenitimi ­evropskimi institucijami. 'Bečka kafana' s svojo notranjostjo, ponudbo in pogledom na lepe in slavne, ki sedijo pri sosednji mizi, je torej sarajevsko snobovsko središče. Tako je bilo in tako bo tudi ostalo.

Pita: buregdžinica Bosna, Bravadžiluk 11

»Ljudi, vrijeme, da se nešto pojede!« boste v Sarajevu slišali pogosto, saj je hrana zelo pomembna, Sarajlije pa lahko jedo kadarkoli. Skoraj vsa tradicionalna bosanska kuhinja je pod vplivom Vzhoda, v BiH pa je prišla v času prevlade Otomanskega cesarstva. Pite so ena od jedi, ki so jih v Bosni razvili do popolnosti, in zavedati se morate, da v vsem vzhod­nem svetu velja pravilo: ni je boljše pite kot v Bosni! Obstaja nekaj vrst pite, ki imajo imena: krompiruša – pita s krompirjem, zeljanica – pita z zeljem ali špinačo, sirnica – pita s sirom, tikvenjača – pita z bučo, maslenica – pita z več zelenja, kot ga premorejo druge pite, in seveda burek.

Burek je pita z mesom, buredžici pa so pite, tipične le za Sarajevo, ki so narejene z več mesa in čebule, prelite s kislo smetano. Torej – burek s sirom v BiH ne obstaja! Ta izraz si raje izbijte iz glave, saj se Sarajlije zelo čudijo, ­zakaj so zahodnjaki iznašli tako smešno ­poimenovanje, kot je sirov burek, saj je burek izključno le pita z mesom: »Ma kakav ba burek od sira! Zna se ­haveru šta je burek!« Buregdžinica ­Bosna je daleč najboljša pitarna v ­mestu, brez konkurence!

Dino Lemeš

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.