9. 12. 2008, 16:40 | Vir: Playboy

7 razlogov, da se povzpnete na palmo pod dubajskim soncem

Seveda ne mislimo na tisto, ki obrodi kokosove orehe ali datlje, ampak ono, ki pod vročim dubajskim soncem postaja eden od najbolj luksuznih naslovov na zemeljski obli.

Uresničene sanje

Ludvik Bavarski je za uresničitev svojih norih sanj izpraznil bavarsko državno blagajno, kar so mu v njegovem času strašno zamerili, danes pa so mu Bavarci neznansko hvaležni, saj njegovi pravljični gradovi polnijo turistično malho. Povečati dubajsko obalo je bil sen dubajskega šejka Mohameda bin Rašida al Maktuma, ki se je odločil, da bo zgradil največje umetno narejene otoke na svetu.

Skico palme je narisal, ker je ugotovil, da bo njena oblika dubajskemu emiratu prinesla več obale kot tradicionalna okrogla oblika. Toda ker ena palma še ne pomeni oaze, se je podjetje Nakheel (kar v prevodu pomeni palme) odločilo zgraditi kar tri, poleg njih pa še otočje v obliki sveta, uresničili pa so tudi mnogo drugih drznih projektov in tako obvladujejo več kot 50 odstotkov bivalnih enot v Dubaju! Njegovi gradbeni podvigi, v nasprotju z norim Ludvikom, že danes prinašajo težke denarje, saj nafta pomeni le še deset odstotkov dubajskih prihodkov.

Osmo čudo sveta

To največje umetno otočje na svetu je že dobilo vzdevek osmo svetovno čudo. Ko so investitorji, gradbena in nepremičninska družba Nakheel, iskali primerne strokovnjake za to neverjetno mojstrovino, so jih našli na Nizozemskem, v deželi, ki se že desetletja z nasipi kosa z morjem ter še povečuje svoje ozemlje. Nizozemsko podjetje Van Oord, ki je specialist v vrtanju, ustvarjanju nasipov in utrjevanju obale, se je del lotilo leta 2001, prva štiri leta pa so bila namenjena načrtovanju in študijam, s katerimi so morali zagotoviti, da otoki ne bodo porušili naravnega ravnovesja v regiji.

Po zahtevni gradnji temeljev ter transportu ogromnih količin peska in kamenja je sledila gradnja infrastrukture in 300 metrov dolgih predorov, ki bodo povezovali otočje s kopnim. Zadnja faza je gradnja hotelov, vil in naselij na otokih. Prvo palmo so slovesno odprli konec novembra 2008, drugi dve, ki bosta še večji – Palm Jebel Ali in Palm Deira – pa bosta svoje goste pozdravili čez nekaj let.

Zabava desetletja

Uradno odprtje Palm Jumeirah je bilo konec novembra z zabavo, ki ji v novem tisočletju še ni bilo para. Na tridnevno veseljačenje je bilo povabljenih dva tisoč (!) gostov z vsega sveta, kratkočasili pa so se ob enournem koncertu Kylie Minogue, nastopu pop pevke Nawal in zvezde z bollywoodske scene, igralke Prijanke Čopre.

Ognjemet, ki se je raztezal po vseh 520 kilometrih površine otoka, je osvetlil vso palmo in hotelski kompleks Atlantis, mojstrovina pa je bila vidna celo iz vesolja. Seveda pomembneži, na primer Charlize Theron, Lindsay Lohan, Mary-Kate Olsen, Petra Nemcova, Agyness Deyn, Shirley Bassey, Mischa Barton, Robert De Niro, Janet Jackson, vojvodinja Yorška, Michael Jordan, Boris Becker in dubajska kraljeva družina, niso ostali lačni, saj so jim hrano pripravljali mojstri iz hotela Atlantis – Santi Santamaria, Michel Rostang, Giorgio Locatelli in najbolj znani Nobu Macuhisa –, ki se kitijo z zavidljivim številom Michelinovih zvezdic.

Še več in še večje

Poleg Palm Jumeirah bosta v bližnji prihodnosti zgrajeni še dve večji palmi. Palm Jebel Ali bo za kar polovico večja od Palm Jumeirah, na njej bo poleg rezidenčnih četrti tudi šest marin in tematski park, do leta 2020 pa naj bi postala dom kar 1,7 milijona prebivalcev. Oktobra leta 2004 pa so javnosti razkrili načrte za gradnjo največje palme, Palm Deira. Na njenem deblu in 18 vejah bodo zgradili osem tisoč dvonadstropnih vil, marine, nakupovalne in športne centre ter klube. Palm Deira bo zgrajena iz kar milijarde kubičnih metrov peska in kamenja, njena površina pa bo kar osemkrat večja od površine Palme Jumeirah. Na vseh treh palmah bo zgrajenih več kot sto luksuznih hotelov.

Najbolj zanimiva oblika, ki jo gradijo štiri kilometre od obale, je umeten arhipelag 300 otokov v obliki zemljevida sveta. Otoki so različno veliki, od 14 do 42 tisoč kvadratnih metrov, med seboj pa oddaljeni od 50 do 100 metrov. Cena posameznih otokov se giblje od 15 do 50 milijonov dolarjev, še vedno pa je naprodaj tudi otok za 250 milijonov. Od začetka gradnje leta 2003 do januarja 2008 so prodali več kot 60 odstotkov 'Sveta'. Po začetni odlični prodaji so optimistični vlagatelji letos jeseni sicer postali precej zaskrbljeni, saj je prodaja nepremičnin na palmi Jebel Ali zaradi finančne krize upadla za kar 40 odstotkov.

Novi naslovi slavnih

Kdo vse bo med svoje nepremičnine dodal kakšno vejico palme ali otoček ‘Sveta’, ostaja večinoma skrivnost, medijem pa je le uspelo izbrskati nekaj slavnih imen. Razvpita David in Victoria Beckham sta že ponosna lastnika vile na Palm Jumeirah, šušlja pa se, da se zanimata tudi za kakšen konkretnejši del Sveta. Prav tako naj bi se za kakšen otoček potegoval Rod Stewart. Konec leta 2007 se je začelo govoriti tudi, da sta Etiopijo kupila Brad Pitt in Angelina Jolie, kar pa je par kasneje zanikal. Verjetno se ne moreta odločiti med Vietnamom, Kambodžo in Etiopijo ali pa razmišljata, iz katere države bo njun naslednji posvojenec. Seveda pa slavni in bogati ne bodo edini prebivalci otokov – trenutno so ponosni lastniki pripadniki 70 različnih narodnosti.

Palm Jumeirah

Najmanjša od treh palm obsega pet kvadratnih kilometrov, ima obliko debla s 17 vejami, obdaja pa jo 11-kilometrski nasip v obliki polmeseca, za gradnjo katerega so v morje potopili več kot sedem milijonov ton skal in kamenja. Palma je s svojim vejevjem podaljšala dubajsko obalo za 78 kilometrov. Na vsaki strani debla sta še dva identična otoka (140 tisoč kubičnih metrov) v obliki loga trilogije palm (palminega lista), ki bosta zasebna otoka šejka Mohameda bin Rašida al Maktuma.

Prvi prebivalci otoka so se začeli v svoje vile in stanovanja naseljevati že konec leta 2006, ko je bilo zgrajenih približno 1500 vil na 11 vejah in 2500 stanovanj v 20 stavbah na vsaki strani debla. Po palmi pa bo vozil tudi monorail, vlakec, ki bo povezoval vstopno postajo na dnu debla in postajo ob hotelu Atlantis na polmesecu.

Tekmovanje prestiža

Vse hotelske verige, ki v današnjem svetu pomenijo luksuz in udobje, morajo kakopak med svoje paradne konje uvrstiti tudi eno od palm. Trenutno na Jumeirahu že deluje hotel Atlantis (www.atlantisthepalm.com) s 1373 sobami in 166 apartmaji. Iz vseh sob ni pogleda na morje – iz nekaterih se namreč razprostira celo pogled vanj, saj ležijo pod gladino, namesto zunanjih sten pa imajo steklo, tako da je omogočen pogled v laguno z bogatim podvodnim življenjem! Vodne radosti ponujata tudi ogromen vodni park in zaliv delfinov.

Poleg hotela Atlantis bo, večinoma v letu 2009, svoja vrata odprlo še 30 hotelov, med njimi Tiara Palm Jumeirah in Tiara Residences s 309 sobami v dveh 15-nadstropnih stolpih, hotel Ottoman Palace s 410 sobami in največjo turško kopeljo na svetu, Kempinski Hotel Emerald Palace, Taj Exotica Resort & Spa … naša Melanija Trump pa bo verjetno dobila ‘sobico’ v hotelu Trump International Hotel & Tower.

Jasmina Dvoršek

foto: Coninental Film, Cinemania Group, Cenex

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.