18. 2. 2018, 10:00 | Vir: STA

8 finalistov za slovenskega predstavnika na Evroviziji

Daniel Novakovič/STA
8 finalistov za slovenskega predstavnika na Evroviziji (foto: Daniel Novakovič/STA)

V finale Eme, na kateri bodo prihodnjo soboto izbrali slovenskega predstavnika na letošnji Evroviziji, so se uvrstili Proper, Lara Kadis, BQL, Lea Sirk, Indigo, Ina Shai, Marina Martensson in Nuška Drašček. Polovica novincev in polovica povratnikov na tej prireditvi si bo čez teden dni še enkrat poskušalo zagotoviti vstopnico za majsko Lizbono.

Proper bodo v finalu še enkrat nastopili s pesmijo Ukraden cvet, Lara Kadis z Zdaj sem tu, BQL s Ptico, Lea Sirk s Hvala, ne!, Indigo z Vesno, Ina Shai s pesmijo V nebo, Marina Martensson z Blizu in Nuška Drašček z Ne zapusti me zdaj.

Iz predizbora v finale so se štirje uvrstili po izboru gledalcev in poslušalcev, štirje pa po izboru žirije v enakovrednem razmerju točkovanja.

"Ne glejte na to prireditev samo kot na tekmovanje, predvsem uživajte v glasbi," je zaželel voditelj Vid Valič, preden je predizbor na Televiziji Slovenija odprla aktualna zmagovalka festivala Poprock Anabel s pesmijo Pozitiva. Zatem se je predstavilo še 15 izvajalcev. Vseh 16 je žirija izbrala izmed 108 prijavljenih.

Ema je letos dopolnila 25 let, toliko časa Slovenija sodeluje na Evroviziji. Med telefonskim glasovanjem je zato ponudila pregled vseh nastopov na tej vseevropski prireditvi, ki jih je Valič pospremil s komentarji.

Pesem Evrovizije bo potekala 8., 10. in 12. maja na Portugalskem po zaslugi Salvadora Sobrala, ki je lani zmagal s pesmijo Amar Pelos Dois.

V Lizboni bo nastopilo 43 držav, od tega se jih bo 37 razporedilo v prvi in drugi predizbor, saj ima velikih pet - Nemčija, Francija, Italija, Velika Britanija in Španija - ter gostiteljica Portugalska že zagotovljeno mesto v finalu. Slovenski predstavnik bo nastopil v drugem predizboru, 10. maja.

Lani je Slovenijo v Kijevu zastopal Omar Naber s pesmijo On my Way, s katero pa se ni uspel prebiti v finale.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.