M. F. | 29. 5. 2020, 10:15

8 fotogeničnih kotičkov Slovenije, ki jih hočemo videti še to poletje

Maja Fister

Letos bomo Slovenci raziskovali tisto, zaradi česar tujce tako vleče v našo zeleno deželo – zaradi vseh fotogeničnih biserov, ki našo malo domovino delajo tako posebno.

Slovenija se lahko pohvali z neokrnjeno naravo, kjer streljaj od glavnih turističnih biserov brez težav ubežimo množicam in najdemo nekaj miru zase. Tujce pritegne trajnostna in butična ponudba, ki bo, kot kaže, v tem poletju bolj kot njim namenjena prav lokalcem. In prav je, da raziščemo tudi kotičke znotraj domačih meja.

Zbrali smo nekaj že znanih kotičkov, ki so zadnjih nekaj let zaradi svoje fotogeničnosti prava uspešnica na družbenih omrežjih, če se že podate do njih, pa toplo priporočamo, da se po odkljukani destinaciji podate še na lov za kotički, ki jih Instagram še ni naredil slavnih, a to nikakor ne pomeni, da niso vredni obiska. 

Osupljiv razcvet narcis na Golici 

Plavški Rovt, Planina pod Golico in Golica vsako pomlad navdušijo s pobeljenimi pobočji, ki jih oblijejo dišeče narcise. Domačini jim rečejo tudi ključavnice. Letos zaradi izrednih razmer dogodkov, ki jih sicer organizira Turistično društvo Golica, ob razcvetu ne bo, še vedno pa greste lahko na individualni pohod in primerno upoštevate ukrepe. Narcise so sicer zaščitene, zato jih nikar ne trgajte, tudi ležati na njih – v namene fotografije – ni primerno, vedno pa jih lahko občudujete z očmi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Slovenia (@visit.slovenia) on

Pot med krošnjami na Pohorju 

Na Rogli so lani odprli inovativno leseno doživljajsko pot, ki odpira imenitne razglede v bujno naravo, košate krošnje, hkrati pa je tudi zabavna in poučna. Skupna sprehajalna pot nad krošnjami je dolga en kilometer, na njej pa je tudi 35 metrov visok stolp. Tu najdete tudi številne pohodniške poti, priporočamo še idiličen sprehod do Lovrenških jezer. Sprostite se lahko tudi v bližnjih termah in pomalicate v kakšni od planinskih koč, možnosti za odličen oddih je nešteto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pot med krošnjami Pohorje (@potmedkrosnjamipohorje) on

Srce med vinogradi

Na zahodu Slovenskih goric tik ob meji z Avstrijo se v občini Kungota skriva prav poseben zavoj. Tam se med vinogradi vije cesta, ki je, če je pogledate iz pravega kota, videti kot srce. Zagledali jo boste pred turistično kmetijo Dreisiebner, na sončnih legah Špičnika pa pridelujejo tudi odlične bele vinske sorte, zato je jasno, da vam degustacija rujnega na tem izletu ne uide. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Feel Slovenia (@feelslovenia) on

Velika planina ob žvenketu kravjih zvoncev 

Veliko planino vsako pomlad odene vijoličasta odeja žafranov, pašnike pa zasedejo planinske kraljice – krave! Žvenket kravjih zvoncev da temu pastirskemu naselju, ki je eno od redkih tako ohranjenih v Evropi, prav poseben čar. Sprehodite se med strehami koč, ki so tradicionalno prekrite s smrekovimi skodlami in segajo do tal ter uživajte v razgledu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Velika planina, d.o.o. (@velika_planina) on

Smaragdni Zelenci 

Kranjska Gora je priljubljena izletniška destinacija, v okolici pa je kup zanimivih kotičkov. Zelenci so eden od takšnih, ki je na Instagramu zaradi svoje fotogeničnosti še zlasti priljubljen. Zelenci so jezerca z močvirjem in so razglašeni za naravni rezervat. Okoli njega vodi lesena brv z opazovalno hišico, pogled na smaragdno zeleno vodo, v kateri se zrcalijo vrhovi, pa je res čudovit. 

Obiščite še jezero Jasna s slavnim kozorogom in se dvignite na naš najvišji gorski prelaz v Julijcih – Vršič, pomahajte Ajdovski deklici v steni Prisanka in obiščite Rusko kapelico. Ob povratku v dolino se lahko zapeljete še do Planice in sprehodite do Planinskega doma Tamar. V bližini je tudi slap Nadiža. Če bi se radi preizkusili v letenju, lahko kot naši orli skočite z velikanke v Planici – s pomočjo ziplina. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Feel Slovenia (@feelslovenia) on

Jelenov greben 

Če vas čaka oddih v Olimjah, se oglasite še v Podčetrtku, na grebenu pod Rudico. Tamkajšnji Jelenov greben ima takšno ime z razlogom. Tam vam bodo družbo delali srne in jeleni, ki niso prav nič plašni in vas bodo prijazno pozdravili. V gostišču na vrhu lahko dobite tudi prigrizke zanje (tudi zase) in jih nahranite.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Restaurant Jelenov greben (@jelenovgreben) on

Idila na Krasu za hedoniste

Štanjel je eno od najstarejših naselij na Krasu, zaradi strateške pozicije pa je videti kot pravljičen grad na vrhu griča, od koder se odpira lep razgled. Sprehodite se po ozkih kraških uličicah, pozdravite domačine, degustirajte vino in pršut ter uživajte v soncu. Tu je svoj pečat pustil tudi veliki arhitekt (in nekdanji župan Štanjela) Maks Fabiani. Po njegovih načrtih je narejen tudi slikovit Ferrarijev vrt. 

Streljaj od tod, v Kobdilju, kamor vodi tudi Fabianijeva pešpot, pa najdete Vilo Fabiani. Na tem vinogradniškem posestvu je rojstna domačija Maksa Fabianija in tu še danes stoji štiristoletna murva. Vila je skupaj s preostalimi objekti prenovljena, okoli nje pa se odpirajo vrtovi s pravkar razcvetenimi vrtnicami in vinograd Pikolita. Posestvo je občasno odprto tudi za javnosti, tu pa poleg različnih kulturnih in kulinaričnih dogodkov prirejajo tudi poroke. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Štanjel Tourism (@stanjeltourism) on

Klopca z najslavnejšim pogledom na Blejski otok 

Fotografij Bleda ste gotovo videli že nešteto. Namesto sprehoda okoli jezera pa se lahko podate malo višje in si ga ogledate z druge perspektive. Na 611 metrov visoki Ojstrici, do katere vodi kratek in nezahteven vzpon iz Velike Zake, se odpira imeniten razgled na jezero, grad, otoček in mogočne vršace v ozadju. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Feel Slovenia (@feelslovenia) on

Slovenija je resnično polna zanimivih kotičkov, glede na to, da smo tu domači, pa ne bo prav nič škodilo, če kdaj zavijemo zunaj znanih poti in jo preprosto raziskujemo brez načrta. Včasih se prav takšne poti izkažejo za najboljše dogodivščine!

PREBERITE ŠE: Petra Kordiš: "Verjamem, da za nepozabna doživetja ne potrebujemo potnega lista" ALI Nina Majcen: Tista podjetnica, ki v krizi podira rekorde in razvija posel