19. 12. 2017, 09:53 | Vir: STA

80 let od premiere Disneyjevega animiranega filma o Sneguljčici

profimedia

Te dni bo minilo 80 let od premiere ene najbolj znanih celovečernih risank vseh časov v produkciji Walta Disneyja - Sneguljčice in sedem palčkov, pod katero se podpisuje šest režiserjev na čelu z Davidom Handom. Animirani film je nastal po pravljici Sneguljčica, ki sta jo brata Grimm v svoji različici prvič objavila v zbirki zgodb iz leta 1812.

Zgodba o Sneguljčici v različici bratov Grimm je zelo priljubljena.

Deklico zaradi njene izjemne lepote preganja zlobna mačeha. Ko Sneguljčica zavetje najde v gozdu pri sedmih palčkih, ji mačeha podtakne zastrupljeno jabolko, iz globokega sna pa jo lahko prebudi le poljub njenega princa na belem konju.

Animirani film Sneguljčica in sedem palčkov so v losangeleškem kinu Carthay Circle premierno prikazali 21. decembra 1937, v redno distribucijo po ZDA pa je stopil 4. februarja 1938. Film so ustvarjali kar tri leta, k njegovemu nastanku pa je prispevalo 32 animatorjev, 102 asistenta, 20 scenografov, 25 mojstrov akvarela, 65 animatorjev za posebne učinke ter več kot 150 ljudi, ki se je ukvarjalo z barvanjem sličic. Skupno so za risanko izdelali dva milijona ilustracij, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Film Sneguljčica in sedem palčkov je leta 1939 prejel častnega oskarja, ki ga je iz rok igralke Shirley Temple prevzel sam Walt Disney. Eden od tedanjih sodelavcev pri filmu Frank Thomas (1912-2004) je še pred časom dejal, da z Disneyjem ni bilo lahko sodelovati, saj je nosil svoj projekt v glavi in se pri delu niso mogli opreti na kaj napisanega, razen na to, da jim je rekel, naj na izvirno zgodbo v celoti pozabijo. Nato se je sprehajal iz sobe v sobo in vsem pripovedoval svojo različico. Thomas se je spominjal, da je bil Disney po svoje nevzdržen, hkrati pa se gre prav njemu zahvaliti, da zgodba o Sneguljčici še danes živi.

Ta je sicer doživela že več filmskih priredb, med aktualnejšimi sta Zrcalce, zrcalce v režiji Tarsema Singha z Julio Roberts v glavni vlogi ter Sneguljčica in lovec v režiji Ruperta Sandersa s Kristen Stewart. Kot so že lani poročali tuji mediji, pa je v zametkih tudi nova igrano-animirana različica Sneguljčice.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.