9 novih (tudi apokaliptično srhljivih) romanov

Hiša knjig

5. 6. 2020, 12:45 | Scena

              9 novih (tudi apokaliptično srhljivih) romanov (foto: profimedia) profimedia

Iz spletne knjigarne Galarna so nas opozorili na nekaj odmevnejše novosti založbe Hiša knjig, ki so po svetu že požele izjemen odziv. Med njimi so ne le svetovne uspešnice, temveč tudi nagrajeni romani, kot je Pulitzerjev finalist ter prejemnik Pulitzerjeve nagrade iz leta 2017.

V nadaljevanju na kratko predstavljamo (in priporočamo v branje) naslednji izbor ...

OČI TEME (Dean Koontz)

Fantazijski apokaliptični triler

Roman Deana Koontza iz leta 1981 o “biološkem orožju” Wuhan-400 je svetovna javnost ob pojavi koronavirusa postavila na piedestal kot najbolj preroško literarno delo.

Virus iz Koontzovega romana, je “najpomembnejše in najnevarnejše kitajsko biološko orožje zadnjega desetletja”. V marcu 2020 je roman skočil na prvo mesto Amazonove lestvice najbolje prodajanih knjig. Prodaja elektronske različice knjige je v zadnjih treh tednih poskočila za osupljivih tri tisoč odstotkov, je še sporočila založba Headline.

Gre pa najbrž za nenavadno naključje, da inštitut za virusne bolezni v Vuhanu, ki je opisan v knjigi, resnično obstaja in se nahaja nekaj kilometrov iz mesta. Pa vendar je bil ustanovljen leta 1956, 25 let pred izdajo romana.

"Kako je mogoče, da je pisatelj leta 1981 vedel za virus, ki so ga naredili ljudje in ki zdaj pobija ljudi na enak način, kot je popisano v knjigi? Sijajno branje, a sem popolnoma šokiran." - bralec knjige

PODZEMNA ŽELEZNICA (Colton Whitehead)

Dobitnik Pulitzerjeve nagrade (2017) in nagrade National Book Award!

V Whiteheadovi genialni zgodbi podzemna železnica ni zgolj prispodoba, temveč prava pravcata mreža podzemnih predorov na ameriškem Jugu.

Cora je sužnja na plantaži bombaža v Georgii. Življenje je pekel za vse sužnje, za Coro pa še posebej, saj jo izobčijo celo sotrpinke. Med dozorevanjem v žensko doživlja vse hujše nasilje. Nato pa ji Caesar, novi suženj iz Virginije, pove za podzemno železnico in odločita se, da bosta kljub strahovitemu tveganju pobegnila.

Zalomi se jima, ko Cora na begu ubije mladega fanta. Čeprav jima uspe najti postajo in zbežati na sever, se nenehno ozirata čez ramo.

"Resnična mojstrovina, nenavadna mešanica zgodovinskih dejstev in domišljije, ob kateri kritiki upravičeno vlečejo vzporednice s Toni Morrison in Gabrielom Garcio Marquezom ... Roman Podzemna železnica je čudovit in temačen obenem, pravi biser, Whiteheadovo najboljše delo in izjemen prispevek k ameriški literaturi." – The Boston Globe
KAR VETER VE (Amy Harmon)

Prodajna uspešnica Amazon Charts, Wall Street Journala in Washington posta

Nepozabna ljubezenska zgodba, v kateri lahko nemogoče potovanje ženske skozi čas spremeni vse ... Anne Gallagher je odraščala ob zgodbah o Irski, ki ji jih je pripovedoval dedek. Po njegovi smrti užaloščena odpotuje v dedkov rojstni kraj, da bi raztrosila njegov pepel. Tam jo – prežeto s spomini na ljubo osebo in navdahnjeno z dotlej neznano zgodovino – povleče v drug čas.

»Navdušujoče raziskovanje prizorišča, ki ga redko najdemo v zgodovinskem leposlovju. Kar veter ve je srčno, čudovito napisano potovanje skozi čas, zgodovino in ljubezen. Ljubitelji romana Tujka bodo nad to knjigo navdušeni.« – Olivia Hawker

BLACKOUT: Jutri bo prepozno (Marc Elsberg)

Fantazijski apokaliptični triler

Ko nekega večera zmanjka elektrike, nihče ne zganja panike. Ne še. Nikoli ne traja dolgo, da luči spet zasvetijo, kajne? Gotovo je le manjša motnja, kakšno neurje, morda okvara. A nocoj se dogaja nekaj čudnega. Operaterji po vsej Evropi nejeverno in nemočno opazujejo kolaps električnih omrežij. Elektrike ni nikjer.

Nekdanji heker in aktivist Piero Manzano začne raziskovati možne vzroke za katastrofo. Kot da ni dovolj, da mu oblasti ne verjamejo, kmalu postane celo glavni osumljenec. In ko se pod udarom znajdejo še Združene države Amerike, se Manzano poveže z mlado ameriško novinarko Lauren Shannon. Skupaj poskušata odkriti, kdo stoji za napadi. Elektrike navsezadnje ne potrebujemo samo za razsvetljavo – potrebujemo jo za preživetje.

TAM TAM (Tommy Orange)

Finalist za Pulitzerjevo nagrado. Knjižna uspešnica New York Timesa!

KNJIGA VSEH KNJIG O INDIJANCIH – pretresljive zgodbe Indijancev, ki skušajo prodreti skozi močne in varljive klišeje o njih, ki jih je sodobni svet poln. Tommy Orange z naravnost osupljivim in dovršenim slogom odstira vrata v nam neznani svet duš, ki skušajo povedati nepotvorjeno resnico o sebi.

Presunljiv roman Tommyja Orangea sledi dvanajstim likom iz domorodnih skupnosti: vsi potujejo na Veliki oaklandski pow wow, vsi so povezani drug z drugim na načine, ki jih mnogi med njimi še ne dojamejo. Tam se bo zgodilo veličastno srečanje in odvil se bo spektakel svete tradicije. Tam bodo priče žrtvovanju, junaštvu in izgubi.

Skupaj ta zbor glasov pripoveduje o stiski urbanega ameriškega domorodca – spopada se s kompleksno in bolečo zgodovino, z dediščino lepote in duhovnosti, zavezo, žrtvovanjem in junaštvom. Ko spoznamo razloge, zaradi katerih se je vsakdo od njih udeležil Velikega oaklandskega pow wowa, nas bo razvoj dogodkov vodil proti presenetljivemu, a hkrati neizogibnemu zaključku, ki bo spremenil vse. Tam tam je takoj postal klasika in je hkrati ganljiv in neznansko zabaven, skrajno sodoben in vselej nepozaben.

MOJA (PRE)ČUDOVITA ŽENA (Samantha Downing)

Kriminalka

Takojšnja mednarodna uspešnica! Najina ljubezenska zgodba je preprosta. Spoznal sem čudovito žensko. Zaljubila sva se. Rodila sta se nama otroka. Preselili smo se v predmestje. Zaupala sva si najdrznejše sanje in najtemnejše skrivnosti. Potem sva se začela dolgočasiti. Povsem običajen par sva. Sva vaša soseda, starša prijatelja vašega otroka. Znanca, ki ju želite povabiti na večerjo. Vsi imamo skrivnosti, s katerimi v zakonu ohranjamo iskrico. Najina skrivnost je umor. Ta divji prvenec o paru, katerega petnajstletni zakon je končno postal preveč vznemirljiv, je zanimiva mešanica Dexterja ter Gospoda in gospe Smith ...

Številka 1 pri Library Reads, IndieNext in na Amazonovi lestvici najboljših kriminalk meseca!

»Stranski učinki romana so neprespane noči in čudni pogledi neznancev na podzemni, ker naokoli hodiš z zgroženim obrazom.« – Cosmopolitan
 
TRETJI GLAS (Cilla in Rolf Börjlind)

Kriminalka

Nadaljevanje osupljivega prvenca in izjemne prodajne uspešnice Pomladna plima švedskih kraljev kriminalk Cille & Rolfa Börjlinda!

Samira je mrtva. Umrla je sinoči. Zdaj zre čez marsejske strehe. Spomni se, kako jo je zadavil, kako ji je s pepelnikom razbil lobanjo. Kako ji je odrezal glavo in njeno truplo zakopal na šestih različnih mestih. Upa, da jo bo nekdo našel ... nekoč.

Olivia Rönning se trudi sprijazniti se s svojim surovim prihodom na svet. Tako rekoč v zadnjih sekundah so jo namreč izrezali iz maternice njene umorjene matere, zato jo še vedno tlačijo more, prevevajo grozljivi občutki in žre slaba vest. Sklenila je, da se bo od zdaj naprej zanašala samo nase in da se bo preobrazila v Olivio Rivera – v poklon svoji mrtvi materi ...

»Cilla in Rolf Börjlind pišeta neverjetno dobro in še bolj neverjetno dobro gradita zgodbo. Kar naravnost bom povedal, da je Tretji glas zelo težko odložiti. Vsaka stran je polna vznemirjenja in zgodba je izjemno srhljiva. Čista petka.« - Krimifan / DK
IZGINULI (Lisa Gray)

Kriminalka

Prodajna uspešnica Washington Posta, Wall Street Journala in Amazon Charts!

Zasebna preiskovalka Jessica Shaw je vajena anonimnih prijav. A ko prejme fotografijo triletne deklice, ki so jo pred petindvajsetimi leti ugrabili v Los Angelesu, jo pretrese spoznanje, da je ta deklica ona sama.

V želji po odgovorih se odpravi v mračne predele LA-ja. Ko izve, da so njeno biološko mamo umorili tisto noč, ko so njo ugrabili, se Jessica odloči, da bo prišla primeru, na katerega je policija pozabila, do dna. Medtem se Jason Pryce, kriminalist LAPD, znajde sredi burne preiskave umorjene študentke, ki se je preživljala kot prostitutka. Jason in Jessica se srečata
po naključju, vendar ona kmalu ugotovi, da Pryce nekaj skriva – nekaj o preteklosti njenega očeta in o smrti njene mame. Da bi razrešila primer materinega umora in lastnega izginotja, mora globoko v preteklost po davno zakopane skrivnosti. Toda bolj ko prodira v globine sveta izginulih in bolj ko se bliža resnici, bolj jo ovija tesnoba in vse težje diha.

"Lisa Gray je s tem romanom kot eksplozija odjeknila v svetu literature, njena osupljiva protagonistka Jessica Shaw, ki spominja na Jacka Reacherja Leeja Childa, pa zada pošten udarec." - Robert Dugoni

Moja tašča (Sally Hepworth)

Kriminalka

Neodložljiv, preobratov poln roman o zapletenem odnosu med snaho in taščo, ki se konča s smrtjo. V istem trenutku, ko Lucy spozna moževo mamo, ji je jasno, da si je Diana za svojega popolnega sina želela drugačno ženo. Ves čas je sicer izjemno vljudna in prijazna, toda do Lucy ohranja distanco. Lucy pa si bolj kot vse drugo želi, da bi jo tašča sprejela.

Diana je praktično svetnica: steber skupnosti, zagovornica beguncev in ženska, ki je bila desetletja srečno poročena. To je bilo pred petimi leti. Diana je zdaj mrtva. Vse kaže na samomor, saj je pustila pismo, v katerem piše, da si je vzela življenje zaradi raka, ki ji je uničeval telo. Toda na obdukciji ne najdejo raka. Najdejo pa sledi strupa in dokaze o zadušitvi.

Kdo bi lahko Diani želel smrt?

»Pravi bralski užitek, nabit s preobrati in napetostjo, ki ponuja vpogled v družinsko dinamiko in
ljubezen.« – People Magazine »Preprosto osupljivo. Moja tašča ima toliko slojev zgodbe, da
bom o njej še dolgo razmišljala.« – Heather Gudenkau