4. 12. 2020, 10:32

9 stvari, ki jih morate upoštevati, če želite shujšati s pomočjo hoje

Profimedia

Vsaj 10.000 korakov na dan sodeč po raziskavah blagodejno vpliva na zdravje in odganja depresijo. Redna hoja lahko pripomore k izgubi telesne teže. Preberite, kaj morate pri tem upoštevati. Tu je 9 pravil za hujšanje s pomočjo (hitre) hoje ...

1. Ne pozabite na števec korakov

Za učinkovit nadzor nad prehojenimi koraki uporabite pedometer ali aplikacijo, ki jo imate na svojem pametnem telefonu. Preverite, koliko korakov običajno naredite na dan, nato pa stremite k temu, da številko povečate za vsaj 2.000 korakov.

2. Prenehajte z izgovori

Pride dan, ko sem vam nič ne ljubi in najdete tisoč izgovorov, da vam ni treba v športne copate. Toda: brez vadbe ne bo rezultatov. Hojo vključite v svoj vsakdan in vztrajajte!

3. Bodite realni glede tega, koliko energije ste pokurili

Hitra hoja je še bolj učinkovita od normalnega tempa, ampak če se zanjo odločite enkrat na teden in nato na podlagi tega izpustite vsakodnevno hojo, slepite sami sebe.

Aplikacije izmerijo, koliko energije ste porabili s hojo, tako da ne boste imeli iluzornih predstav. Pazite tudi na to, kaj jeste – že mala energijska ploščica lahko izniči ves vaš trud.

4. Ne ustrašite se zasoplosti

Če se bo vaše dihanje ob hitri hoji ali hoji, ki trajal eno uro, poglobilo, to še ne pomeni, da morate prenehati z vadbo.

Kot pri teku, je tudi pri hitri hoji treba najti svoj tempo in prilagoditi dihanje. Več, ko boste vadili, bolje boste spoznali svoje telo.

Profimedia

5. Menjajte trase

Če boste vsak dan ubrali isto pot za hojo, se boste hitro naveličali. Poglejte na zemljevid in poskusite najti več različnih poti, ki vas bodo navduševale. Ob slabem vremenu lahko namesto hoje po bližnjem parku ali gozdu uporabite tekalno stezo v fitnesu.

Tudi intenzivnost hoje lahko prilagajate – en dan se napotite v hrib, drugič hodite po ravnem. Tako bodo delale različne mišice v telesu in vaše telo se bo lepo oblikovalo.

Odpravite se na izlet na morje in obhodite obalo, pojdite enkrat peš iz službe ... možnosti je nešteto.

6. Nehajte predvidevati, da točno veste, koliko pojeste

Če želite izgubiti telesno težo, morate biti iskreni glede tega, kaj zaužijete vsak dan. Najbolje je, da prve teden vodite dnevnik o vsem, kar pojeste. Nato ga preglejte in prečrtajte vse, kar ni zdravo. Obstajajo tudi nešteto aplikacij, ki vam bodo pomagale preračunati, koliko energije ima določena jed.

7. Ne pijte sladkanih pijač

V njih se skriva veliko nezdravih snovi, ob tem pa vplivajo na dvig telesne teže, saj imajo v mnogih primerih veliko energijsko vrednost. Sokovi, gazirane sladkane pijače in kave s sirupi so od zdaj naprej prepovedani. Pijte vodo in čaje.

8. Ne izogibajte se stopnicam

Vas misel na stopnišče navdaja z odporom? Vedno uporabite dvigalo? Dovolj. Če ste sposobni prehoditi 10.000 korakov, boste z lahkoto prišli peš tudi v peto nadstropje! Morda boste spočetka sopihali, potem pa se bo telo navadilo.

9. Ne sedite pri miru

Če opravljate delo, pri katerem ves čas sedite, poskušajte najti načine, da presekate rutino. Vsako uro, na primer se pretegnite in sprehodite po pisarni.

Preberite še:

Preverite tudi: najboljši tekaški copati leta 2019 

Pomoč pri izbiri športne/tekaške obutve ...

Vir: Very Well Fit
Foto: Profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.