9. 9. 2020, 10:54 | Vir: STA

Akademija po nizu kritik uvaja nova pravila pri oskarju za najboljši film

Shutterstock

Ameriška filmska akademija je po nizu kritik postavila nova pravila za filme, ki se potegujejo za oskarja za najboljši film, da bi na ta način povečala raznolikost tako v svojih vrstah kot v filmski industriji nasploh. Določila je štiri kriterije, vsaj dva bodo morali izpolnjevati filmi za omenjeno nagrado. Pravila bodo začela veljati leta 2024.

Po novih pravilih bodo morali filmi izkazovati raznolikost tako pred kamero, in sicer pri izbranih igralcih in temah, ki jih predstavljajo, kot za kamero pri sestavi ekipe in vpletenih podjetjih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prvi kriterij določa, da v filmu nastopa bodisi ugleden igralec iz premalo zastopane skupnosti bodisi da 30 odstotkov manjših vlog odigrajo manjšine ali pa da glavna tema obravnava vprašanja o teh skupnostih.

Drugi kriterij določa, da mora biti vodstvena ekipa za kamero ali tehnična ekipa sestavljena iz skupin, ki so bile v preteklosti manj zastopane, kar vključuje tudi ženske ter LGBT in invalidske skupnosti.

Zadnja dva kriterija pa se nanašata na usposabljanje premalo zastopanih delavcev ter na raznolikost marketinških in distribucijskih ekip filma.

Doslej so kot edini kriteriji za filme, ki so se lahko potegovali za oskarja za najboljši film, veljali njegova dolžina, in sicer več kot 40 minut, ter podrobnosti o tem, kako, kje in kdaj je bil javno predvajan.

Novi standardi ne bodo začeli veljati pred 96. podelitvijo oskarjev leta 2024. Vendar pa akademija po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v času rasnih obračunov verjame, da bo s tem omogočila pot, kako lahko industrija vsaj pri tistih filmih, ki tekmujejo za najvišje nagrade, zagotovi raznolikost za občinstvo in širši svet.

"Objektiv se mora razširiti, da bo odražal našo raznoliko svetovno populacijo tako pri ustvarjanju filmov kot pri občinstvu, ki se poveže z njimi," sta v skupni izjavi dejala predsednik akademije David Rubin in izvršna direktorica Dawn Hudson.

Po njunih besedah je akademija zavezana k uresničitvi tega. V akademiji tudi verjamejo, da bodo ti kriteriji omogočili dolgotrajne in bistvene spremembe v filmski industriji.

Pri oblikovanju kriterijev so se zgledovali po standardih Britanskega filmskega inštituta za nekatere kategorije nagrad bafta ter ob posvetovanju s cehom ameriškim producentov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.