A. Kl. | 16. 12. 2021, 09:49

Ajda Smrekar in Jure Henigman že vesta, kje bosta za novo leto

MGL

Iz Mestnega gledališča ljubljanskega so ljubiteljem odrske umetnosti teden polepšali s podobami članov njihove igralske zasedbe v božičnem vzdušju.

Minuli konec tedna so priredili odlično sprejeto premiero trilerja Izredne razmere v režiji Jana Krmelja, prav danes, v četrtek, 16. decembra, pa je pred njimi krstna uprizoritev Olje črne kumine avtorice in režiserke Barbare Zemljič, so sporočili iz gledališke hiše na Čopovi.

Uveljavljena filmska in gledališka režiserka je svoje novo besedilo o svetovih treh različnih generacij, ki ne najdejo sožitja ali vsaj sočutja, režirala na Mali sceni. Dramaturginja uprizoritve je Ira Ratej. Igrajo Jure Henigman, Bernarda Oman, Karin Komljanec, Gaber K. Trseglav in Matej Zemljič k. g.

Peter Giodani/MGL

"V mestih je že čutiti veselo decembrsko vzdušje, Ljubljana se je odela v praznično podobo. Po lanskem decembru, ko smo prazničnim dogodkom lahko sledili le po spletu, je letošnji konec leta nekoliko bolj optimističen. Za dobro vzdušje bomo poskušali poskrbeti tudi v našem gledališču, kjer bomo leto 2021 zaključili z dvema silvestrskima predstavama," so pri MGL-ju zapisali v sporočilu za javnost.

Za zadnji dan leta so tako izbrali uspešnico Tih vdih - "dramo o slovenski družini, ki noče obsojati tistega, kar smo, ampak zgolj opazovati tisto najbolj človeško v nas" - v režiji večkrat nagrajenega Nejca Gazvode. Igralsko zasedbo sestavljajo Mirjam Korbar, Jure Henigman, Ajda Smrekar, Matej Puc, Tjaša Železnik in Lara Wolf.

Peter Giodani/MGL

Na Mali sceni pa bo na silvestrovo premiera "kozmomjuzikla" Vse to sem videla, ko sem letela mimo: avtorski monoprojekt Eve Jagodic in Matica Lukšiča se navdihuje pri resnični zgodbi o psički Lajki, ki so jo sovjetski znanstveniki leta 1957 z vesoljskim plovilom Sputnik 2 izstrelili v zemeljsko orbito.

Kljub natrpanemu urniku gledališčnikov v teh dneh so si nekateri izmed članov ansambla vzeli čas za božično fotografiranje. Nastale so simpatične podobe, iz katerih veje praznično vzdušje. Na eni od fotografij pozirajo Ajda Smrekar, Jure Henigman in Judita Zidar, ki si je za to priložnost nadela rdeče jelenčkove rogove.

Peter Giodani/MGL

Na drugi sta "zasneženi" Mojca Funkl in Tjaša Železnik v družbi Mateja Puca.

Peter Giodani/MGL

Niz božičnih prizorov pa zaokrožajo Lena Hribar Škrlec in Viktorija Bencik Emeršič - prav njej je pripadla čast poziranja s kupom daril - in Jaka Lah.

Peter Giodani/MGL

"Odkrijte zgodbe, ki vas ne bodo pustile ravnodušnih in ki vam bodo polepšale obisk središča Ljubljane. Zakaj prav gledališče? Ker je gledališče eden zadnjih krajev popolne svobode. Sprejme te družabnega ali sramežljivega. V gledališče se zlivajo vse pokrajine, vsa izročila, vsi časi, vse zgodbe. Prav zato srčno vabljeni!" sporočajo MGL-jevci.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.