Saša Vipotnik (AKA Neomi): Iz prijetnega in sladkega, v svet lepih polomij

Glasba

17. 1. 2020, 15:26 | Scena | Piše: Katja Štingl

              Saša Vipotnik (AKA Neomi): Iz prijetnega in sladkega, v svet lepih polomij (foto: Uroš Abram) Uroš Abram

Osem let je minilo odkar je glasbena zasedba Neomi v Kinu Šiška predstavila svoj prvenec. To soboto se z osveženo zasedbo in novim albumom Beautiful Disasters (Lepe nesreče) vračajo na »kraj zločina«.

Poslušalce bodo skušali predramiti iz stanja pasivnosti, cone udobja, družbi pokazati ogledalo. »Če imaš glas, ga uporabi za kaj smiselnega,« pravi pevka in avtorica besedil Saša Vipotnik. Ona ga ima. Mističnega, svetlega, zasanjanega, že skoraj nezemeljskega. Takšnega, ki vas odpelje na lastno, notranje potovanje, deloma tudi zaradi žanra zasedbe, ki se z novim albumom sprehaja od indie popa do elektronike ter vmes zaide tudi v psihedelični pop.

Bodoča specialistka nevrologije se je v zadnjih osmih letih zaradi študija že skoraj poslovila od glasbe, vmes se za določeno obdobje tudi je, a težnja po raziskovanju jo je pripeljala do tega, da lahko združi oboje.

»Med poslušanjem in izvajanjem glasbe se marsikaj dogaja v človeškem telesu, možganih. Različna glasba sproža različne čustvene odzive. Vemo, da določena glasba pozitivno vpliva na kognicijo, delovni spomin, celo na epilepsijo. Pri nekaterih, sicer zelo redko, pa lahko določena glasba celo sproži epileptični napad. Vsekakor je to področje, ki ima velik raziskovalni potencial,« pove simpatična sogovornica, ki po novem raje ustvarja v angleščini.

Jedro zasedbe sta pevka in avtorica besedil, Saša Vipotnik in Mario Babojelić, ki skrbi za aranžma in produkcijo. Lana Špiler

Jedro zasedbe sta pevka in avtorica besedil, Saša Vipotnik in Mario Babojelić, ki skrbi za aranžma in produkcijo.

V angleščini se počuti udobno

»Pred časom sem nekaj časa preživela v Carigradu in tam sem se družila z mnogimi glasbeniki. Bili so res malodane z vsega sveta, od vzhoda do zahoda, sestavili smo celo internacionalni bend. Orientalski Berlin, smo rekli mestu. (smeh) Takrat sem začela pesmi pisati in peti v angleščini,« pojasni umetnica, ki sicer upa, da bo v prihodnosti našla navdih tudi v maternem jeziku.

Če se poglobimo v besedila, so zelo osebnoizpovedna, pristna in iskrena, na trenutke imamo občutek, da se nam Saša povsem razgali, hkrati pa so družbeno kritična in pogosto vključujejo sporočila, povezana z aktivizmom LGBTQ+. Aktivizem se ji namreč zdi zelo pomemben, v našem prostoru tudi izjemno potreben.

»Homofobija je prisotna, tega ne smemo ignorirati. Sama sem del LGBTQ-skupnosti in besedila se naravno pogosto dotikajo te tematike, hkrati pa se mi zdi prav, da o tem spregovorim v svoji glasbi in videospotih. To je boj, ki ga bijemo vsak dan in  je relevanten,« je pogumna in odprta glasbenica, kateri glasba pomeni medij, prek katerega lahko pove, kar ji leži na duši, hkrati pa ima izpoved tudi težo za druge v podobnem položaju.

»Pa cenzura?« me zanima. »Zaenkrat ustvarjamo samostojno in nam ni treba nikomur odgovarjati. Če bi kdo kdaj imel kakšne ideje, da bi nas v tem smilsu omejeval, zanesljivo ne bi želeli več sodelovati.«

Jedro zasedbe sta pevka in avtorica besedil, Saša Vipotnik in Mario Babojelić, ki poskrbi za aranžma in produkcijo. Lana Špiler

Jedro zasedbe sta pevka in avtorica besedil, Saša Vipotnik in Mario Babojelić, ki poskrbi za aranžma in produkcijo.

Album nasprotij

Nov album že z naslovom tvori nasprotja, poslušalca postavi v svet, v katerem ni nič prav in narobe, kjer gresta intima in odtujenost z roko v roki. »Ker je takšno tudi naše življenje. Brez grdega ni lepega in obratno. Pomembno je, da v vsaki katastrofi, ki se nam bliža ali v kateri smo, najdemo oazo miru, upanje, zavedanje, da se vse spreminja in da nič ni večno. Gibanje, valovanje, ki smo ga ponazorili z zvočno sliko,« pojasni.

Avtor naslovne ilustracije albuma je Jure Brglez, za končno vizualno podobo pa sta poskrbela Ajda Zupančič in Matija Medved. AKA Neomi

Avtor naslovne ilustracije albuma je Jure Brglez, za končno vizualno podobo pa sta poskrbela Ajda Zupančič in Matija Medved.


Album bo izšel na zgoščenki, poleg tega pa tudi na vinilni plošči, saj si želijo, da bi njihova glasba poslušalce popeljala na potovanje, stran od hektičnega vsakdana. »Album je celota in želimo, da bi ga poslušali tako kot včasih, od začetka do konca. Zanj si je potrebno vzeti čas in vinilke nam dajo točno to. Čas,« pove Saša, ki izvira iz umetniške družine.

Skupina je z novim albumom spremenila tudi ime. Iz Neomi, kar pomeni prijetno in sladko, so postali AKA Neomi (AKA: also known as). »To se je zgodilo iz povsem tehničnih razlogov, saj je ime Neomi na glasbenih portalih že uporabljeno.« Glede na prevetreno podobo, s katero jutri prihajajo med ljudi, že mora biti tako.

Na koncertu bodo poleg stalne zasedbe, v kateri sta poleg Saše in Maria (na fotografiji) še Dejan Slak in Marko Grubar, sodelovali še Igor Matkovič na trobenti ter Aleksandra Ilijevski in Klemen Klemen. Skupina se na povabilo portugalske založbe aprila odpravlja na umetniško rezidenco na Portugalsko, kjer bo ustvarjala in koncertirala s tamkajšnjimi glasbeniki. Pred tem in po tem pa sledi promocija albuma v Sloveniji.

Katja Štingl
Novinarka