STA | 7. 3. 2022, 16:00 | Vir: STA

Blejska knjižnica dobila nove prostore na mestu nekdanje tovarne vezenin

STA

Zaposleni v blejski knjižnici so danes skupaj z otroki iz šole in vrtca ter številnimi prostovoljci začeli seliti knjige v nove prostore knjižnice.

Prostovoljci bodo v nekaj dneh bodo prenesli okoli 40.000 enot gradiva. Okoli 10.000 enot pa so si občani izposodili, s čimer prav tako pomagajo pri selitvi. Knjižničarji so nad njihovim odzivom navdušeni. Odslej bo namreč knjižnica, ki se je v preteklosti že nekajkrat preselila, delovala v novi stavbi Medgeneracijskega centra Vezenine Bled, ki jo je občina zgradila na mestu nekdanje tovarne vezenin.

Božena Kolman Finžgar, direktorica Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica, pod katero sodi blejska knjižnica, je povedala, da so komaj čakali na nove, lepe in dobre prostore v novozgrajenem objektu, kjer bodo na voljo tudi študijske sobe in balkon za poletno branje. Vesela je tudi odziva na prošnjo za pomoč pri selitvi. "Javilo se je neverjetno število prostovoljcev," je povedala in pojasnila, da knjige iz starih v nove prostore nosijo vsi oddelki otrok iz blejske šole in vrtca. Javilo se je tudi okoli 50 drugih prostovoljcev in nekaj skupin s kombiji, v torek pa bo na pomoč prišla še Slovenska vojska.

Objekt bodo odprli 10. aprila, ko bodo vanj simbolno preselili še zadnji dve knjigi, eno predvidoma z živo verigo in drugo z dronom. Katera bo zadnja knjiga, se še niso odločili. Ena od zamisli je, da bi bila to biografija o šolniku, razsvetljencu in narodnemu buditelju Blažu Kumerdeju, ki se je leta 1738 rodil na Bledu in po katerem blejska knjižnica nosi ime.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.