Petra Logar | 14. 1. 2023, 20:00

Tekmovalec šova The Biggest Loser Slovenija: "Po izgubi 124 kilogramov odvečne teže sem odprl novo poglavje v življenju"

osebni arhiv

Da je skoraj nemogoče mogoče, dokazuje postavni Aleš Hrvatin, ki smo ga gledali v prvi sezoni šova The Biggest Loser Slovenija. Korenito je spremenil svoje življenje, danes živi povsem drugače. A njegova pot ni bila lahka ...

Z odvečnimi kilogrami se je Aleš Hrvatin boril vse življenje, že kot otrok je bil precej okrogel, ko je odšel v šolo, je imel 45 kilogramov, po končani osemletki se je številka na tehtnici dvignila na 108 kilogramov.

"V srednji šoli so bili dunajski zrezki in hamburgerji moja vsakodnevna prehrana," je razkril, povedal, da je njegova telesna teža med srednjo šolo narasla na 130 kilogramov.

Tako stres kot tudi žalost ob izgubi matere je blažil s hrano. "Vsa močna čustva sem utapljal s hrano," je priznal in se nič kolikokrat odločil, da bo shujšal. A neuspešno. Če že, mu je uspelo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, a so se ti hitro vrnili. Kilogrami so se kopičili, z njimi pa tudi zdravstvene težave.

"Začele so se težave s koleni, moja teža se je povečala na 210 kilogramov," je povedal Hrvatin. Življenje z odvečnimi kilogrami je postalo borba, šlo je celo tako daleč, da si ni več mogel zavezati čevljev. Tehtal je 223,5 kilograma.

Bom živel ali bom umrl?

Prelomnica se je zgodila pred šestimi leti, takrat se je Hrvatin odločil, da bo živel. Še preden se je prijavil na šov The Biggest Loser Slovenija, je izgubil 30 kilogramov. Ko je bil sprejet v omenjeni šov, pravi, da mu je to spremenilo življenje.

"Dobil sem nov zagon, predvsem pa moč in kondicijo za naprej," pripoveduje. V šovu je dobil še dodatno motivacijo, znanje in moč vztrajati. Omeni pa tudi trenerko Natašo Gorenc, ki mu je ves čas stala ob strani. Ob koncu šova je tehtal dobrih 150 kilogramov.

Aleš Hrvatin je po šovu nadaljeval z enako vnemo, s treningi in s pomočjo trenerke v fitnesu se je tehtnica ustavila na 120 kilogramih. A Hrvatin je nadaljeval s svojo življenjsko spremembo.

Spoznal je svojo ljubezen

Z novim načinom življenja je posijalo sonce tudi na ljubezenskem področju. Hrvatin je povedal, da je pred štirimi leti v fitnesu spoznal svojo življenjsko sopotnico Natašo, ki ju povezuje podobna zgodba. 

osebni arhiv

"Spoznala sva se med treningi, obema je skupno to, da se zelo rada gibava. Živiva skupaj v hiši," je povedal z iskrico v očeh. 

Operacija odvečne kože je bila njegova prelomnica

Po izgubi 124 kilogramov je Hrvatina čakala še ena težka preizkušnja. Odločil se je za operacijo odvečne kože, ki so jo opravili v bolnišnici Šempeter v Novi Gorici.

"Operacija je pod narkozo potekala šest ur, odstranili so mi dva kilograma in pol odvečne kože," je povedal za Metropolitan.si in dodal, da je bila potrebna le ena operacija, ki pa nikakor ni bila lahka.

Tri dni po operaciji je moral negibno ležati na hrbtu, šele nato je lahko počasi vstal in se počasi začel gibati. "Po sedmih dneh sem bil izpuščen v domačo oskrbo, moral sem biti zelo previden pri gibanju, brez kakršnih koli naporov," je pojasnil. Šele dva meseca po operaciji je lahko počasi začel z delom in vajami. 

osebni arhiv

Operacija odvečne kože naj bi bila zelo boleča, a se je Hrvatin nanjo dobro pripravil s treningi, prehrano in prehranskimi dodatki. "Štirinajst dni pred operacijo sem začel z jemanjem omega 3, z glutaminom in vitamini ter nadaljeval z enako kuro še mesec dni po operaciji. Priznati moram, da po operaciji nisem čutil bolečin, vzel nisem niti ene tablete proti bolečinam," je povedal.

Na dan operacije je imel 112 kilogramov, danes leto dni kasneje se lahko pohvali, da je izgubil še dodatnih 12 kilogramov. 

Močna volja in vztrajnost sta obrodili sadove, Hrvatin je skozi proces korenite spremembe začel spoznavati samega sebe, svoje telo, ugotovil je, kakšna prehrana mu ustreza, naučil se je poslušati svoje telo.

"V teh šestih letih popolne preobrazbe sem se naučil ogromno. Iz prakse vem, kako določena hrana deluje na telo, kako začeti s treningi," je povedal. 

Danes pomaga drugim

Z izkušnjami, ki jih je pridobil na svoji težki, a uspešni življenjski poti, in neprestanim učenjem ter opravljenimi tečaji je danes pripravljen pomagati drugim. 

"Danes sem jaz tisti, ki zna pomagati posameznikom, da pridejo do postave, ki si jo želijo, da začnejo živeti življenje," nam je povedal in dodal, da proces hujšanja ni preprost, je večplasten.

"Imeti moraš red, disciplino, prilagojen prehranski načrt, sam se ga držim še danes, in uspeh je zagotovljen. Jem hrano, ki mi je všeč, ampak ob pravem času in v več obrokih," je razkril Hrvatin, ki je pridobil licenco za AFP prehranskega svetovalca in osebnega trenerja.

"S partnerico imava tudi svojo dejavnost (Življenje na vagi), kjer imava osebne treninge, ravnokar pa bom začel še s prehranskimi načrti, ker vem, da lahko moje težave, moj boj s hrano, moje izkušnje, pomagajo osebam, ki imajo težave, da se rešijo podobnih problemov s težo, prehrano in da končno naredijo nekaj zase," je zaključil. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.