Ameriški novinar Bob Woodward bo izdal knjigo o "norišnici v Beli hiši"

5. 9. 2018, 09:45 | Scena | Vir: STA
Ameriški novinar Bob Woodward bo izdal knjigo o "norišnici v Beli hiši" (foto: profimedia) profimedia

Znani in ugledni ameriški novinar Bob Woodward bo prihodnji teden izdal novo knjigo, v kateri opisuje stanje v Beli hiši pod Donaldom Trumpom kot norišnico. Uslužbenci naj bi bili ves čas na robu živčnega zloma zaradi impulzivnosti predsednika, ki mu morajo z mize skrivati dokumente, da ne bi naredil preveč škode.

Novinar Washington Posta je knjigo napisal na podlagi številnih pogovorov z viri v Beli hiši, ki jih ne razkriva. Čeprav ne razkriva nič posebno novega, pa dodaja svoj kamenček v mozaiku opisa delovanja administracije predsednika Trumpa ter povečuje politični pritisk nanj in na republikansko stranko.

Posebno težo nosi, ker jo je napisal veteran afere Watergate, ki je skupaj s kolegom Carlom Bernsteinom povzročil padec predsednika Richarda Nixona v 70. letih prejšnjega stoletja. Napisal je knjige o že osmih predsednikih, tudi o prejšnjem Baracku Obami in njegovem predhodniku Georgu W. Bushu.

Knjiga z naslovom "Strah: Trump v Beli hiši" ima 448 strani, izšla pa bo 11. septembra. Že zdaj pa je Washington Post objavil posamezne izvlečke.

V Beli hiši so se že odzvali, da so Woodwardovi opisi dogajanj v Beli hiši "izmišljene zgodbice", Trump pa je Woodwarda opisal kot "operativca demokratov". Sam ga je sicer še leta 2013 hvalil zaradi njegovega opisa Obame, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Woodward sicer Trumpovo Belo hišo opisuje kot "norišnico", predsednikovi pomočniki pa da se zaradi njegove impulzivnosti, izbruhov jeze in preganjavice počutijo, kot da vseskozi hodijo po robu prepada.

Obrambni sekretar James Mattis in zdaj že nekdanji gospodarski svetovalec Gary Cohn naj bi Trumpu celo jemala dokumente z mize, da ne bi uničil svetovnega trgovinskega sistema, spodkopal nacionalne varnosti in zanetil kake vojne.

Cohn naj bi tako Trumpu z mize ukradel dokument, s katerim bi predsednik, če bi ga podpisal, ukinil trgovinski sporazum z Južno Korejo, s tem pa bi ukinil tudi pomembne varnostne dogovore.

Mattis naj bi mu moral tudi podrobno pojasnjevati, zakaj morajo ameriški vojaki v Južni Koreji ostati. Zatem pa naj bi svojim kolegom dejal, da ima Trump zmožnost dojemanja "kot šolar v petem ali šestem razredu" oz. kot deset- ali enajstletni otrok.

Woodward tudi opisuje, da je Trump aprila lani po kemičnem napadu v Siriji, za katerega so okrivili sirskega voditelja Bašarja al Asada, poklical Pentagon in zahteval, da se Asada likvidira. "Dajmo ga ubiti. Pojdimo tja. Pobijmo jih, na veliko," naj bi dejal Trump. Mattis se je strinjal, da je treba nekaj narediti, a se je odločil za "bolj umerjen odgovor" - zračni napad.

Mattis je že zanikal, da bi izjavil kaj takega o predsedniku. Poudaril je, da Woodwardovi anonimni viri očitno niso kredibilni.

Postov novinar navaja tudi, da Trump redno žali in ponižuje svoje ključne sodelavce, kar se tudi sicer pogosto javno pokaže v njegovih tvitih.

Pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa je na primer označil za "umsko zaostalega" in "neumnega južnjaka", za nekdanjega šefa kabineta Reinca Priebusa pa je dejal, da je "kot mala podgana". Ministru za trgovino, 80-letnemu Wilburju Rossu, ki ga je sicer sam izbral na položaj, pa je dejal: "Ne zaupam ti. Tvoja najboljša leta so že mimo."

Po drugi strani pa so tudi Trumpovi sodelavci v zasebnih pogovorih enako "neizprosni". Sedanji šef kabineta John Kelly naj bi tako Trumpa opisal kot neuravnovešenega in idiota. "Nobenega smisla nima, da se ga prepričuje v karkoli. Popolnoma je iztiril. Smo v norišnici," naj bi dejal Kelly.

Tudi on je medtem že zanikal, da bi kdajkoli izrekel kaj takega, čeprav so tudi drugi že poročali, da je imel brutalne izjave glede predsednika.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri