23. 1. 2017, 12:12 | Vir: STA

Ameriški zvezdniki proti Trumpu! Bruce Springsteen: "Mi smo nov ameriški odpor!"

profimedia

Ameriški glasbenik Bruce Springsteen je ob začetku turneje po Avstraliji v nedeljo podprl proteste proti novemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. "Naša srca in misli so s sto tisoč moškimi in ženskami, ki so šli na ulice proti sovraštvu in delitvam ter za strpnost, vključevanje, reproduktivne pravice ter pravičnost za vse rase," je poudaril.

Na koncertu v avstralskem Perthu je 67-letnik omenil tudi druga področja, na katerih se ZDA pod novim predsednikom obetajo spremembe, kot so okolje, zdravstveno zavarovanje in pravice priseljencev.

"Smo na vaši strani. Mi smo nov ameriški odpor," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še sporočil protestnikom, ki so se v soboto zbrali na mirnih shodih po ZDA in svetu.

Springsteen je znan po tem, da ne skriva svojega političnega prepričanja. Teden dni pred Trumpovo zaprisego je v Beli hiši priredil poslovilni koncert za tedanjega predsednika Baracka Obamo in člane njegove administracije. Nastopil je tudi ob Obamovi inavguraciji pred osmimi leti. Ob zaprisegi Trumpa pa - tako kot številni drugi ameriški glasbeniki - ni želel nastopiti.

Odporu se je pridružilo mnoštvo zvezdnikov!

Podporo sobotnim pohodom žensk so izrazili tudi številni drugi ameriški zvezdniki. Nekateri so se shodov tudi udeležili in nagovorili množice ter opozarjali, da so se zbrali v imenu dostojanstva celotne nacije, za pravice, ki so pod udarom in proti delitvam ter nestrpnosti.

Med njimi je bila tudi pop zvezdnica Madonna, ki je tako kot številni drugi slavni nagovorila zbrane na največjem shodu v Washingtonu. V govoru, v katerem je večkrat uporabila kletvice, je med drugim poudarila, da se začenja revolucija ljubezni in boj za pravico do svobode in enakosti.

"Hodimo skupaj skozi to temo in se z vsakim korakom zavedajmo, da nas ni strah, da nismo sami, da se ne bomo umaknili. Da nihče nima možnosti za uspeh proti resnični solidarnosti," je pozvala pevka v črni kapi z mačjimi ušesi, "pussyhat", ki je postala simbol shodov proti Trumpu in njegovi politiki do žensk.

Dejala je tudi, da je veliko razmišljala o tem, da bi razstrelila Belo hišo, a ve, da s tem ne bi ničesar spremenila.

Ta izjava je sprožila plaz kritik v medijih in na družbenih omrežjih in Madonna je v nedeljo na Instagramu pojasnila, da tega stavka ne bi smeli iztrgati iz konteksta, temveč bi morali gledati njeno sporočilo kot celoto.

Poudarila je še, da ni nasilna in da ne spodbuja nasilja, piše spletni medij Politico.