2. 4. 2021, 14:09

Amor in strašne stvari (sedma knjiga iz priljubljene serije Trio golaznikus)

profimedia

Na šolskem tekaškem tekmovanju se Tomaž spotakne, ker med tekom bulji v punce, ki navijajo. Ne v punce, v Julijo. In potem izve, da je ena od njih zaljubljena vanj. In kaj je lahko bolj nerodnega?

Priljubljena zbirka Andreja E. Skubica Trio Golaznikus je te dni bogatejša za že sedmo nadaljevanje dogodivščin treh prijateljev z naslovom: Amor in strašne stvari, ki jo je z živimi ilustracijami ponovno opremila Tanja Komadina.

Emka
Amor in strašne stvari

Za kako velike strahote tokrat gre, prepričljivo napoveduje naslednji odlomek:

Julija je stala z rokami v bokih in se držala zelo pomembno.

»Samo toliko, da veš,« je rekla. »Ena od nas je zaljubljena vate. Ampak ti ne smem povedati, katera.«

Tomaž je izbuljil oči, potem pa pogledal še mimo Julije proti steni, kjer sta stali Petra in Venesa, gledali naravnost proti njemu, se prestopali z noge na nogo in hihitali.

»Kaj?« je osupnil.

»Samo toliko, da veš,« je rekla Julija, se zasukala na peti in odhitela k prijateljicama. Vse tri so planile v smeh, potem pa švignile iz razreda na hodnik.

Da gre tokrat za zares ’hude stvari’ se je Liam takoj strinjal s Tomažem, ko ga je ta obvestil o tej peklenski zadevi, ki ji bo nadvse težko priti do dna.

Če punce nočejo povedati, katera izmed njih je tista, je skoraj nemogoče, da bi to Tomaž sploh lahko kdaj izvedel.

Fantje pač ne vedo, kako punce razmišljajo, zato …

»Okej, lahko pa vprašaš Lijo. Ona se zgleda tako blazno razume na to, kako punce razmišljajo. Mogoče je pa ona kaj slišala … Punce itak ne znajo biti tiho.«

V nadaljevanju zgodbe se seveda hitro izkaže, da tudi fantje ne znajo biti tiho, kar Tomaž spozna že naslednje jutro na poti v šolo, ko ga o ’problemu’ pobara Jaka, njega pa je o ’pereči zadevi’ obvestil kar Liam.

Stvari se skratka nadvse zagatno zapletejo in praktično do konca ni povsem jasno, kdo zares nekaj ve in kdo je v resnici v koga.

V branje vsem, ki so 6+!
Vseh sedem knjig iz serije Trio golaznikus je že mogoče virtualno prelistati v spletni knjigarni emka.si!

Da knjige iz serije Trio golaznikus ne navdušujejo le otroke in mladino, že pričajo nagrade, ki jih je serija deležna. Andrej E. Skubic je za drugo knjigo v zbirki tako že prejel nagrado večernica 2019, celotna zbirka pa je bila nominirana za Levstikovo nagrado in je prejela znak zlate hruške.

emka.si, mladinska knjiga
O avtorju

Andrej E. Skubic je slovenski pisatelj, prevajalec, dramatik, scenarist in jezikoslovec.

Do danes je napisal sedem romanov (od katerih so bili trije nagrajeni s kresnikom: Grenki med, Koliko si moja? in Samo pridi domov), zbirko kratke proze Norišnica, sociolingvistično monografijo Obrazi jezika, tri drame (Neskončni šteti dnevi, Pavla nad prepadom, Hura Nosferatu) in serijo knjig za otroke z naslovom Trio Golaznikus.

O nagradah, ki jih je bil za svoje pisateljevanje neredko deležen, pa je že pred časom povedal naslednje:

»Nagrade je fajn dobiti. [smeh] Knjigo naredijo precej bolj odmevno, brano, in to je to, kar hočeš: da se tvoja zgodba bere. V drugih žanrih to mogoče niti ni tako izstopajoče, pri romanu pa absolutno: ko se bliža čas nagrade kresnik, se blazno poveča povpraševanje po nominiranih romanih. Ne vem, zakaj je to izrazitejše kot pri poeziji ali pa esejistiki, ampak se pozna. Se pa pri tem sproži tudi precej medijskega pompa, ki je že odveč, sploh zadnja leta, ko so ideje Delovih tržnikov že malo infantilne. Nujno zlo je še, da se to praviloma dogaja s takim zamikom, da si z mislimi po navadi že povsem drugje, v glavi že nosiš neko drugo zgodbo, moraš pa odgovarjati na vprašanja o nečem, kar si pisal pred dvema letoma. No, ampak na koncu je vseeno vredno.« - iz intervjuja z Andrejem E. Skubicem

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.