R. K. | 23. 1. 2023, 12:38

Ana Roš Stojan iskreno spregovorila o izgubi dveh otrok in pojasnila, zakaj je najstniški hčerki dovolila prekiniti šolanje

Aleksandra Saša Prelesnik

Slovenska kuharska mojstrica se je v enem izmed nedavnih intervjujev dotaknila svoje travmatične izkušnje in problemov današnje družbe. Med drugim je razkrila, na kakšen način je svoji hčerki omogočila, da bi lažje našla samo sebe.

Ana Roš Stojan je v nedavnem ekskluzivnem intervjuju za N1 razkrila nekatere podrobnosti iz svojega življenja, ki jih javnost pred tem še ni poznala. Spregovorila je o osebnih temah, med drugim o težkem obdobju, ko je med nosečnostjo izgubila otroka, ter se dotaknila duševne stiske, ki jo je zaradi tragične izgube doživela.

Kot je priznana slovenska kuharska mojstrica še razkrila v intervjuju, je med nosečnostjo dvakrat izgubila otroka. Enega v šestem in drugega v devetem mesecu. "Ko se mi je to zgodilo prvič, sem šla na redni ginekološki pregled tik pred porodom in niso več našli srčnega utripa. Rekla sem, da to ni mogoče."

Pomoč po travmatičnem dogodku je izjemno pomembna

Nato pa je ugotovila, da je to v Sloveniji nekakšna tabu tema. "Šele ko se to zgodi tebi, vidiš, da obstajajo ženske, ki se jim te stvari dogajajo. Dejansko trpimo, ker se počutimo tako strašansko krive, ker smo edine in same," je v pogovoru za N1 opisala svojo bridko izkušnjo.

O tem je kasneje po dolgem pogovoru z ginekologinjo tudi na glas spregovorila. "Tudi zato, da bodo ženske, ko bodo v največji stiski, vedele ne samo da niso same, temveč tudi, da niso ne prve ne zadnje v takšni situaciji."

Aleksandra Saša Prelesnik

Pojasnila je tudi, da je pomoč pri tako travmatičnem dogodku, kot je izguba otroka, izjemno pomembna. Njej se je to zgodilo pred dobrimi 20 leti, ko takšna pomoč ni bila avtomatična, in prepričana je, da je pomoč nujna, ker se prej ali slej zalomi, čeprav imaš na začetku občutek, da si izjemno močan.

Otrok se ji je začel vračati v sanjah

Za omenjeni medij je razkrila, da se je, ko je prišla iz porodnišnice brez otroka, njena mama preselila k njej domov in cele dneve jokala. "Jaz sem njo tolažila, sama pa sem ostala prazna. Na nek način sem to izgubo potisnila iz svoje zavesti." 

"Ne spomnim se dneva, ko se je to zgodilo, ne vem, kje je otrok pokopan, vse sem odrinila in postavila zid."

Potem pa je začela sanjati. Otrok se ji je vračal v sanjah in približno pol leta kasneje jo je zlomilo. Takrat se je zavedala, da je bila največja napaka, ki jo je lahko storila, da ni poiskala strokovne pomoči. "Nihče ni dovolj močan, da takšne stvari predela sam," je prepričana. "Še danes se mi dogaja, da se otrok v sanjah vrača."   

Aleksandra Saša Prelesnik

Želela je, da njeni otroci ostanejo njeni otroci

Spregovorila je tudi o problemih današnje družbe, ki je po njenem mnenju zelo tekmovalna. Okolje, ki je danes precej bolj kompetativno, kot je bilo, ko je odraščala sama. To tekmovalnost je doživljala predvsem skozi svoje otroke. Zdi se ji, da je družba postala "en sam tek na sto metrov, na neko popolnost".

Ob tem je opozorila tudi na današnji sinonim lepote, zaradi katerega že zelo mlada dekleta po svetu hodijo "s spremenjenimi obrazi, s polnili, vse z enakimi pričeskami, vse so instagram lepe". Sama je želela predvsem, da njeni otroci ostanejo njeni otroci.

Tudi zato je svoji 18-letni hčerki Evi Klari dovolila, da je v tretjem letniku gimnazije za eno leto prekinila šolanje. "Ker je bila po covidu povsem sesuta, tudi čustveno, ker je imela še svoje ljubezenske težave. Podprla sem jo v tem, da se je za štiri mesece preselila na Šrilanko, kjer je ta trenutek," je razkrila za N1.  

Tudi ločitve se lahko dobro končajo

Po tej svoji odločitvi je čakala reakcijo okolice in ugotovila, da ji je večina drugih mam za potezo čestitala. "Jaz ji to dovolim, ker imam tako rada svojega otroka, ker želim, da najde samo sebe, da postane samostojna; in ko se vrne, bo z veseljem šla nazaj v šolo in vse skupaj končala," je dodala.

Facebook/Ana Roš

Ob tem je poudarila še, da to, da je spregovorila o težkih trenutkih v življenju, ne pomeni, da se želi razgaljati, ampak želi ljudem, ki preživljajo podobne izkušnje, biti dober zgled. Na koncu se lahko tudi ločitve dobro končajo in pride tudi tvoj bivši mož na poroko, je poudarila.

Celoten intervju lahko preberete na spletnem portalu N1.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.