22. 11. 2020, 08:41 | Vir: STA

Angelina Jolie bo spet sedla na režiserski stol in se lotila življenja fotografa Dona McCullina

profimedia
Angelina Jolie bo spet sedla na režiserski stol in se lotila življenja fotografa Dona McCullina (foto: profimedia)

Igralka, režiserka in posebna odposlanka Združenih narodov Angelina Jolie bo režirala biografski film o 85-letnemu vojnemu fotografu Donu McCullinu. Scenarij za film, v katerem bo zaigral Tom Hardy, po fotoreporterjevi avtobiografiji z naslovom Unreasonable Behaviour, piše Gregory Burke, poroča britanski The Guardian.

McCullin je eden najbolj znanih sodobnih fotoreporterjev, ki so v svoj objektiv ujeli podobe vojne, konfliktov in revščine. Rodil se je v Londonu, med Sueško vojno je delal kot pomočnik fotografa, svojo prvo fotografijo tolpe v severnem Londonu pa je prodal britanskemu časniku The Observer leta 1959. Med letoma 1966 in 1984 je za Sunday Times Magazine delal kot dopisnik iz tujine. Pohvalo je požel s pokrivanjem dogajanja v Vietnamu in Severni Irski.

"Počaščena sem, da imam priložnost prenesti McCullinovo življenje na platno," je dejala Angelina Jolie. "Pritegnila me je edinstvena kombinacija neustrašnosti in človečnosti - njegova neomajna predanost spremljanju resničnosti vojne in sočutje ter spoštovanje tistih, ki trpijo za njenimi posledicami," je dodala.

Režiserka želi po navedbah spletnega portala posneti film, ki bo tako brezkompromisen, kot McCullinovo fotografiranje in bo pripovedoval o izjemnih ljudeh in dogodkih, ki jim je bil priča, ter o vzponu in padcu edinstvenega novinarskega obdobja.

Večina filmov, ki jih je režirala Angeline Jolie, se ukvarja s konflikti sodobnega časa. Leta 2011 je kot režiserka debitirala s filmom V deželi krvi in medu, ki skozi dogajanja med vojno v Bosni pripoveduje zgodbo o Danijelu in Ajli, srbskem policistu ter muslimanki in umetnici. Njen film Neuklonljiv iz leta 2014 pa je posnet po spominih olimpijskega športnika Louisa Zamperinija, ki so ga med drugo svetovno vojno ujeli Japonci.

Po ljubezenski drami Ob morju (2015), ki jo je posnela med medenimi tedni z bivšim možem Bradom Pittom, je leta 2017 posnela film First They Killed My Father, dramo o obdobju Rdečih kmerov, ki temelji na istoimenski avtobiografiji Luong Ung.

In prav slednji naj bi prepričal McCullina, da se je odločil za sodelovanje z njo. Kot je povedal, je ob ogledu filma nanj naredila močan vtis režiserkina močna in natančna upodobitev dežele v času vojne, kjer je tedaj veliko časa preživel tudi sam. Režiserko pa je opisal kot sposobno in profesionalno.

Producenta filma bosta Working Title in Hardyjevo podjetje Hardy Son & Baker.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.