20. 2. 2017, 12:31 | Vir: STA

Angelina Jolie v Kambodži predstavila svoj novi film o obdobju Rdečih kmerov

profimedia
Angelina Jolie v Kambodži predstavila svoj novi film o obdobju Rdečih kmerov (foto: profimedia)

Igralka in režiserka Angelina Jolie je v Kambodži predstavila svoj novi film First They Killed My Father. Drama o obdobju Rdečih kmerov temelji na istoimenski avtobiografiji Luong Ung. Ta je bila stara pet let, ko so Rdeči kmeri prisilili njeno družino, da je zapustila svoj dom v prestolnici Phnom Penh.

Prek Netfliksa bo film na voljo septembra.

Film First They Killed My Father je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa premiero doživel v soboto v tempeljskem kompleksu Angkor Wat, ker je Angelina Jolie pred leti posnela nekatere prizore za film Lara Croft: Tomb Raider.

Po pisanju spletnega portala BBC se je premiere, na kateri je bilo tudi njenih šest otrok, udeležili kamboški kralj Norodom Sihamoni, ki je leta 2005 Angelini Jolie podelil kamboško državljanstvo za njen prispevek ambasadorke Združenih narodov.

First They Killed My Father je po pisanju dpa prva produkcija, za katero stoji Hollywood, ki pa je bila v celoti posneta v regiji ter z lokalnimi igralci in ekipo.

Kot je povedala Angelina Jolie, ki je tudi producentka filma, je knjigo Luong Ung prebrala že pred leti. Dodala je, da je bila to ena prvih knjig, kar jih je prebrala, ki ji je odprla oči za dogajanje po svetu, ki ga dotlej ni poznala. Luong Ung je v knjigi opisala svoje otroštvo v času komunističnega režima Rdečih kmerov (1975-1979), ki jim pripisujejo odgovornost za genocid, v katerem je umrlo okrog dva milijona ljudi.

Dodala je, da je zgodba o vojni in uničenju, ki je bila predstavljena že v več filmih, še posebej močna, ker je podana z otroške perspektive: "Želela sem se osredotočiti ne le na vojno, ampak tudi na ljubezen družine in na lepoto dežele."

Angelina Jolie Kambodžo redno obiskuje že od snemanja filma Lara Croft: Tomb Raider leta 2000. Iz Kambodže pa je tudi njen posvojenec Maddox. "Vedno bom hvaležna tej državi. Mislim, da ji nikoli ne bom mogla povrniti tega, kar mi je dala," je povedala za spletni portal BBC.

Film First They Killed My Father so snemali na različnih lokacijah v Kambodži med novembrom 2015 in februarjem 2016. Za potrebe snemanja je Angelina Jolie najela 3500 ljudi v Kambodži, tudi igralce, med njimi devetletno Sareum Srey Much, ki kje prevzela vlogo Luong Ung.

Kot je povedala, je bilo nekaj izjemnega videti Sareum Srey Much in njenega soigralca Muna Kimhaka, ko sta se učila, kako se izraziti v čustveno izjemno kompleksnih prizorih. "Že na začetku sem jima povedala, da ni treba jokati ali se smejati, če ne čutita tako, da naj bosta preprosto to, kar sta," njene besede povzema dpa.

Britanski novinar Jon Swain, ki je bil priča padcu Phnom Penha leta 1975, pa je povedal, da je lahko le presunjen opazoval snemanje filma. "Prizori evakuacije Phnom Penha v filmu, ljudje ki jih Rdeči kmeri z naperjenimi puškami mečejo iz bolnišnic, kot da bi bili smeti, vse to sem izkusil," je povedal za dpa.

Film je skoraj v celoti posnet v lokalnem jeziku. Angelina Jolie je izrazila upanje, da bo ljudem v Kambodži pomagal bolj odprto spregovoriti o tistem času.

V naslednjih mesecih bo po Kambodži na sporedu več projekcij.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.