Anja Burgar: Recepti, katerih slike so prava paša za oči

10. 1. 2018, 12:01 | Scena | Vir: Liza

              Anja Burgar: Recepti, katerih slike so prava paša za oči (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv

Kulinarična blogerka Anja Burgar je avtorica receptov na blogu Use Your Noodles, na katerem objavlja različne recepte iz sezonskih živil.

Blog je ustanovila novembra 2015 z namenom, da bi svoje uspešno preizkušene recepte na neki način shranila, a njeno spletno zapisovanje receptov se je razvilo v veliko več in ji dalo krila pri nadaljnjem ustvarjanju.

Od kod izvira vaša ljubezen do priprave hrane in preizkušanja receptov?

Anja Burgar: Že kot mala navihanka sem rada ustvarjala in bila zelo živahna, včasih malo samosvoja. Predvsem pa sem že od svoje prve žlice precej pojedla, tako da mi je bila usoda ustvarjanja receptov in pacanja kuhinje že takrat namenjena, vendar sem pravo strast do kuhalnice odkrile šele nekje med študijem, ko sem se preselila v Novo Gorico.

Zakaj ste se odločili pisati kulinarični blog – kaj je bil povod za to?

Anja Burgar: Blog je bil sprva mišljen bolj kot kuharska knjiga, bolj kot ne zame. Zelo nerada se držim receptov, receptov za svoje 'uspele' jedi pa nisem imela nikjer zapisanih. Tako sem rekla, da je čas, da to začnem nekam zapisovati. In zakaj ne na blog, kjer svoja odkrivanja lahko delim z drugimi. Iz tega se je projekt razširil na nekaj veliko večjega, na nekaj, kar me dopolnjuje in je odraz tistega, kar trenutno doživljam. Pa tudi lušten način za spoznavanje novih ljudi in odbitih zamisli za recepte, fotografijo in stiliranje hrane. Sploh pa je fino, ker sem lahko ustvarjalna tudi na druge načine, ne samo prek kreiranja receptov.

Na kaj je osredotočen vaš blog oz. kakšne recepte lahko bralci najdejo na njem, kaj je tisto, kar ga naredi posebnega in drugačnega?

Anja Burgar: Sama ne sledim nobeni dieti, zato so moji recepti zelo raznoliki. Poskušam izhajati iz sezonskih sestavin, kuham iz sestavin, ki jih najdem na vrtu, na tržnici, v gozdu ali jih prinese kak prijatelj. Bolj kot na kakšno specifično temo v smislu receptov se osredotočam na kakovost fotografij. Splet je preplavljen z odličnimi recepti, vendar če slika tega ne pokaže, je težko pripraviti ljudi, da recept tudi poskusijo.

Koliko časa na dan posvetite pripravi jedi in koliko ga preživite v kuhinji z namenom, da pripravljate vsebino za blog?

Anja Burgar: Trenutno precej malo, saj mi veliko časa vzame otroček, če pa se le da, si vzamem čas in ne hitim. Na splošno hitenja v kuhinji ne maram, saj je kuhanje zame bolj meditacija kot kakšno nujno opravilo. Ko pa je treba recept poslikati, je treba tudi pohiteti, da se hrana ne shladi, stopi …

Kako se lotite priprave novih receptov – z raziskovanjem receptov, morda na osnovi določene sestavine ali še kako drugače?

Anja Burgar: Skoraj vedno se priprava začne z mislijo na neko sezonsko sestavino. Šele nato začnem razmišljati in raziskovati, kaj je trenutno trendovsko, kaj sem mogoče nekoč poskusila, kaj sem že pripravila, kaj se meni zdi, da bi iz te sestavine lahko nastalo. Včasih je tudi kakšna jed zelo sezonska in izhajam iz tega.

Kateri recept je na vašem blogu do danes požel največ navdušenja in posledično tudi ogledov?

Anja Burgar: Opažam, da so precej priljubljeni recepti za pijače in torte. Največkrat ogledan je bil recept za brezalkoholno gazirano pijačo iz pečenih jagod in breskev.

Kakšne načrte imate z blogom za prihodnost?

Anja Burgar: Že nekaj časa imam željo, da bi bil blog pisan tudi v slovenščini, zdaj je namreč le v angleščini, tako da upam, da enkrat v prihodnosti pride tudi do tega.

Besedilo: Metka Pravst // Foto: osebni arhiv