L. PA. | 11. 6. 2023, 20:00

Anja Fir (MasterChef): njene dobrote lahko okušate tudi na svoji zasebni zabavi

POP TV

S tekmovalko letošnjega MasterChef Slovenija, ki se je prva uvrstila v elitno peterico, smo pokramljali o vplivu pandemije korone na njeno kulinarično kariero in njenih najljubših jedeh, razkrila pa je tudi, kaj morate storiti, da bodo gostje na vaših zabavah lahko uživali v njenih dobrotah. 

29-letna Belokranjka Anja Fir, ki se je s svojo simpatičnostjo in kulinaričnim okusom že dodobra prikupila gledalcem letošnjega tekmovanja MasterChef Slovenija, je ne samo pred kamerami, temveč tudi v zasebnem življenju odlična gostiteljica, ki gostov ne razvaja rada le z jedmi, temveč tudi z vzdušjem.

"To, da lahko ljudi povabim k sebi in jih pogostim, je zame neke vrste izraz ljubezni," pravi. "Deliti hrano pomeni deliti ljubezen."

Bolj intenzivno se je začela s tem ukvarjati med pandemijo koronavirusa, ki je pravzaprav pomenila tudi začetek njene kulinarične kariere.

POP TV

"Seveda sem kuhala že prej, razne rižote, lazanje in tako dalje, a je bilo bolj priložnostno, v smislu, pripravljam si nekaj, ker sem pač lačna. Mogoče je bilo krivo tudi to, da sem bila prej na faksu in so mi bile bolj pomembne druge stvari."

Na malo drugačen način

Potem pa je prišla korona in z njo obilica prostega časa. "Takrat sem se odločila, da se bom res vrgla v kuhanje. Začela sem slediti kuharskim profilom, si ogledala ogromno nekih serij, prebirala kuharske knjige, raziskovala različne okuse. Razmišljala sem, kako bi lahko popestrila vsakdanje jedi, česa se še lotila, da ne bi ves čas uporabljala enih in istih sestavin," se nasmehne.

"Skratka, jedi, ki jih poznam, sem želela pripraviti še na malo drugačen način, kot neke svoje izpeljanke." Skoraj samoumevno je bilo, da je želela z jedmi pogostiti prijatelje, s katerimi se tedaj zaradi pandemije niso ravno pogosto videli.

"Tako se je začelo moje 'gostiteljstvo'. Takrat sem še živela v stanovanju s teraso, ki je bila kot nalašč za to, da si tja povabil ljudi. Tako sem v stanovanju pogosto organizirala večerje, pogosto jim je sledil tudi ogled filma. A vedno se je vse vrtelo okoli hrane."

"V poseben izziv mi je bilo, da imam različne skupine prijateljev, ki jedo različno hrano, od vegetarijancev do mesojedcev, tako da sem morala vsakokrat malo načrtovati, kaj bo delovalo pri posamezni skupini. In če gostiš ljudi, nikoli ni samo to, da pač daš hrano na mizo, ampak se moraš obenem tudi ukvarjati z ljudmi, poskrbeti, da se imajo dobro."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Fir (@anjafir)

Najraje bi kuhala za manjše skupine

Danes niso samo prijatelji tisti, ki bi želeli okušati njene dobrote, ampak se tega verjetno ne bi branil nobeden izmed gledalcev, ki pred malimi zasloni spremljajo njene kulinarične podvige v MasterChefu.

Kar nekaj povabil za kuhanje na dogodkih je zaradi oddaje že dobila, odprla pa si je tudi profil na platformi Take a Chef (Najemi kuharja), kjer lahko uporabniki glede na preference in proračun najdejo kuharico ali kuharja, ki bi jim pripravil hrano za rojstnodnevno zabavo ali kak drug butični dogodek.  

POP TV

"Za platformo mi je pravzaprav povedala sotekmovalka Doris. Deluje kot tvoj portfolio, kjer označiš, koliko let izkušenj v kulinariki imaš in kaj ljudje lahko pričakujejo od tvoje hrane, če želiš, lahko sestaviš tudi potencialne menije. In če ljudem ustreza, kar ponujaš, te kontaktirajo in se s teboj dogovorijo o potencialnem najemu," razloži.

"Meni je najlažje, če me klient kontaktira, mi napiše, ali želi kosilo ali večerjo, kdaj načrtuje zabavo, so pri gostih kakšne specifike glede diet in alergenov in ali ima kakšne posebne želje glede jedi.

Dodaja, da lokacija ni problem – če je poskrbljeno za organizacijo in kritje potnih stroškov, lahko za manjše zasebne skupine pride kuhat tudi na Krk, v Pariz ali kamorkoli že. "Hvala bogu, da nekdo želi poskušati mojo hrano!" se nasmehne.

Zasebno kuhanje za manjše skupine je nasploh tisto, kar Anjo tudi v prihodnosti najbolj zanima. "V bistvu vse, kar bi delovalo na konceptu tega, da jedi, pripravljene iz lokalno pridelanih sestavin, hkrati okuša več ljudi. Tudi če bi imela nekoč nekaj svojega, bi razmišljala v tej smeri. Da se v nekaj urah posvetim na primer desetim ljudem, vsi naenkrat dobijo hrano in se družijo, dodaten izziv bi morda bil, če se od prej ne poznajo."

Domača kuhinja z avtorskim pečatom

Ne bi se branila niti vodenja kulinaričnih tečajev, denimo izdelave testenin, za kar je že dobila ponudbo, a mora v Ljubljani najprej poiskati prostor, kjer bi jih lahko izvajala. Trenutno sicer veliko dela tudi v domačem Črnomlju, saj je eden njenih ciljev postaviti v fokus lokalno hrano, a s svojim avtorskim pečatom.

"Domačo kuhinjo imam zelo rada, bi jo pa želela spraviti na neko višjo raven. Na primer belokranjsko bravino s sladkim zeljem, da bi vzela samo te sestavine in iz tega naredila nekaj povsem drugega – še vedno bi bili to znani okusi, le prezentirani na povsem drug način."

"Ali pa nov pristop k jedem, ki so že skoraj blagovne znamke, na primer ajdova potica ali belokranjski žlinkrofi – to se mi zdi na koncu kot igra, na primer zlaganje legokock; počutiš se kot otrok, ki mora iz nekih koščkov sestavljati nekaj novega."

Vse razen fižola

V vsakdanjem življenju rada posega po azijski hrani, ker so jedi narejene hitro, hkrati pa si lahko pri pripravi precej kreativen z okusi.

"Dostikrat si kuham tudi kakšne paprikaše in juhe, da jih imam za ves teden, zdaj poleti pa tudi poke sklede, solate, osvežilne poletne zavitke – zelenjava in druge sestavine, zavite v rižev papir –, pa fokače, sploh z jajčevci."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Fir (@anjafir)

Sicer pa zase pravi, da ni izbirčna, čeprav so, ko je bila mlajša, obstajali okusi, ki jim ni bila naklonjena, na primer rdeče vino ali olive.

"Zdi se mi, da sem bila včasih bolj trmasta in nekaterih stvari nisem hotela poskusiti. Od vina sem pila skoraj samo sladki muškat, vendar sem razvila svež pogled na rdeče vino, ko sva s takratno cimro začeli z ritualom večernih debat ob kozarcu rdečega vina. Podobno sem šele čez čas vzljubila olive. Danes pa pravim: Poskusim lahko čisto vse - razen fižola." (smeh, op. a.)

Novo na Metroplay: "Janša je s tem potrdil, da ostaja" | N1 podkast s Suzano Lovec