20. 11. 2020, 13:45

Anja Strajnar s singlom in videospotom Notranji kres (o notranjem ognju slehernika)

Ajda Martinčič

Pred nami je novi single in videospot Anje Strajnar, vsestranske avtorice in pevke, z naslovom »Notranji kres«. Anjo poznamo kot prvi glas Akordike, nastopala pa je tudi v štirih muzikalih (Mamma mia, Madagascar, Alpska saga in Druščina). Kot solistka je med drugim nastopala ob boku Big Banda RTV Slovenija in Velikega revijskega orkestra RTV Slovenija na Poletni noči 2019. 

Njena pesem »Notranji kres« je skladba o ženski, ki je neopažena, na nek način s strani družbe celo spregledana, a izjemno notranje bogata. »Ko gori njen "kres", je neuničljiva in to se zgodi takrat, ko je v stiku s seboj, le takrat namreč začuti svojo moč in je neomajna, postavljena v svojo sredico.«

Anja, ki je klasično šolana vokalistka in izjemna interpretka svetovnih ter domačih uspešnic (izvaja širok repertoar: pop, muzikal, jazz, soul, popevke, kabaret), kot tudi svojih del, pravi, da se bodo: »V skladbi prepoznali vsi, ki so na videz le del povprečnega vsakdana, a vendar v njih tli veliko bogatejši svet, ki se skriva za vsemi temi "maskami". Vsak od nas je navznoter bogat - po vsebinah, ki jih nosimo s seboj, pravo vsebino življenja pa nam daje le ustroj naših misli in intimno občutenje sveta.«

Glasba za pesem »Notranji kres« je nastala v sodelovanju z Domnom Gracejem in Jeanom Markičem (Studio Fono). Soavtorja glasbe, ki sta tudi posnela večino inštrumentov za skladbo ter poskrbela za miks in editiranje, o skladbi pravita: "Posneta je bila večinoma z akustičnimi instrumenti, dodali smo nekaj sintetizatorjev, v njej pa od inštrumentov izstopa veliki koncertni klavir. Prepričana sva, da je kombinacija dobro uspela, ter da lepo sovpada z Anjinim tekstom in njeno izredno interpretacijo. Produkcijski pristop je moderen z veliko akustičnimi in klasičnimi pop/rock elementi.”

Videospot je Anja Strajnar z ekipo posnela v Siti teatru, torej v gledališkem okolju, kamor tudi sama zaradi ljubezni do muzikala in gledališča izjemno dobro “sodi”.

Anja je želela preprost, a estetski videospot: »Preprostost formata gledalca pahne v to, da bolj prisluhne besedilu. V videospotu ni akcije v prvem planu, v njem sem sama in tako bolj interpretativno izpostavljena, v tem smislu pa tudi neke vrste platforma za sporočilo, ki se skriva v besedilu.”

Za obleko v videospotu je poskrbela priznana modna kreatorka Jelena Proković. Spot je osnovan na ustvarjanju mladih, saj so bila Anji na snemanju v pomoč dekleta z ALU-ja in z AGRFT-ja, od koder izvirata tudi perspektivna mlada režiser in snemalec.

ANJA STRAJNAR – BIOGRAFIJA IZJEMNE VOKALISTKE IN AVTORICE

Sprva jo je s petjem povezalo članstvo v različnih zborih (Veter, Komorni zbor RTV Slovenija in Vocalkor), učila pa se je tako igranja klavirja kot tudi klasičnega načina petja (pri prof. Barbari Nagode, prof. Piji Brodnik in prof. Massimu Sardiju v Firencah), nato pa je vstopila v svet muzikala, ki ga začuti kot najbolj "svojega".

Že 11 let je umetniška vodja in glavna vokalistka zasedbe Akordika, ki izvaja glasbo iz muzikalov na lasten, unikaten način, ima pa tudi glavno vlogo v glasbeno-gledališki predstavi Grand pok, virtuozni kabaret. V pevsko-igranih vlogah nastopa v muzikalih: Mamma mia (vloga domačinke), Alpska saga (vloga mame), Madagascar (nilski konj Gloria), Druščina (Joanne). 

Sodelovala je na izboru za pesem Evrovizije 2008 (v zasedbi Slovenia united in Grupa občanov) z Janijem Kovačičem kot glavnim solistom.

Z Akordiko je nastopila v oddaji Radia Slovenija V prvi vrsti, kot solistka pa tudi v oddaji Radia Slovenija z naslovom Glasbena preobleka. Jeseni 2018 je ob 10-letnici Siti teatra pod vodstvom Patrika Grebla nastopila z Big Bandom RTV Slovenija, spomladi 2019 pa z Big Bandom RTV Slovenija pod vodstvom Tadeja Tomšiča z več skladbami v televizijski oddaji Prizma optimizma. Na Poletni noči leta 2019 je nastopila v duetu z Bracom Korenom in kot solistka uspešno interpretirala hudomušno skladbo Marjane Deržaj “Janez”. 

Pevka, ki je lani ustanovila še Anja Strajnar band, je v preteklosti sodelovala z najrazličnejšimi slovenskimi glasbeniki, med katerimi so tudi: Gal Gjurin, Gabriel Lipuš, Jure Ivanušič Hervin Jakončič, Miha Alujevič, Jani Kovačič, Tomaž Zadnikar, Blaž Vrbič, Filip Šijanec, Tadej Horvat, Joži Šalej in drugi.

»… nedvomno jo postavlja med vokalistke, na katere je vredno računati tudi v prihodnosti.« - Nina Novak Oiseao, pisateljica in glasbena kritičarka
»Pevkina prisotnost in predanost glasbi je potegnila za seboj vse občinstvo…« - Jernej Brence, violinist in umetniški vodja Festivala Bled
Pesem »Notranji kres«

Avtorica besedila: Anja Strajnar

Avtorji glasbe: Anja Strajnar, Domen Gracej in Jean Markič

Aranžma: Domen Gracej in Jean Markič

Kitare: Marko Smiljanić

Posneto v Studiu Fono

Videospot »Notranji kres«

Režija in montaža: Martin Draksler

Kamera: Timon Hozo

Fotografinja: Ajda Martinčič

Kostumografinja: Jelena Proković

Garderoberka: Sara Grižon

Frizura: Aska Katajzovič

Maska: Urša Vrbančič

Asistentka produkcije: Eva Kučera Šmon

1. asistent kamere: Tristan Dragan

Mojster luči in 2. asistent kamere: Marko Makuc

Mojster luči: Gašper Doljak

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel