N.Z. | 14. 9. 2020, 13:43

Antarktika ostaja edini kontinent, ki ga koronavirus ni dosegel

profimedia

Medtem ko praktično cel svet preplavljajo ljudje z maskami, ostaja Antarktika edini kontentinent, na katerem še nihče ni zbolel za covidom-19.

Ta trenutek na Antarktiki biva okoli 1000 znanstvenikov in nekaj drugega osebja, ki tam po več mesecev ne vidijo sonca, svetovna znanstvena skupnost pa se nadvse trudi, da bi z novimi prišleki tja ne zanesli tudi virusa.

Iz britanske raziskovalne postaje Rothera na Antarktiki se je za Huffington Post javil vodič Rob Taylor, ki je območje opisal kar kot 'naš varni mali mehurček'.

V času pred korono je tamkajšnje raziskovalce pestile dolgotrajna izolacija, samo-odvisnost in psihološke stiske, kar jih je v primerjavi s preostalim svetom postavljalo v položaj 'fascinantnega ekstrema'.

Zdaj pa se zdi, da je koronavirus to postavil na glavo.

"Na splošno gledano smo ta trenutek deležni več osebne svobode, kot so jo v strogi karanteni možnost izkušati ljudje v Veliki Britaniji," je povedal Taylor, ki je na Antarktiko prispel oktobra lani in se tako torej povsem ognil pandemiji.

"Lahko smučamo, lahko se brez omejitev družimo, tečemo, uporabljamo telovadnice. Vse, kar je v meji zdravega razuma."

Tako kot druge raziskovalne ekipe, ki so raztresene po Antarktiki (in Arktiki), so Taylor in njegovih 26 kolegov sposobnih živeti ločeno od sveta, zaradi ekstremnih pogojev svojega bivanja pa si enostavno ne morejo privoščiti napake.

V kuhinji se izmenjujejo v dežurstvih, vmes pa merijo vremenske pojave in 'veliko šivajo', je še dodal vodič z Antarktike.

Ker imajo dobre internetne povezave, lahko sproti spremljajo, kako se koronavirus širi po planetu, razprave o prihodu novih kolegov pa potekajo v luči priprav, ki zajemajo tudi 'staroselce'.

"Prepričan sem, da nam bodo prišleki lahko veliko povedali o tem, kako naj se prilagodimo na nove razmere," je povedal Taylor in dodal: "Zaenkrat še nismo vadili ukrepa socialne distance."

profimedia

Nekaj stotin kilometrov dlje od Taylorjevega kampa je tudi novozelandska baza Scott, kjer organizirajo občasne turnirje mini-golfa in filmska tekmovanja ekip z Antarktike.

"Precej oddaljeni smo," ve o pandemiji, ki jo spremljajo le od daleč, povedati Rory O'Connor, zdravnik in vodja zimske ekipe.

"Razumsko smo pandemijo ozavestili, a ne verjamem, da zares razumemo, kakšne čustvene stiske se porajajo v ljudeh."

Zdravnikova družina iz Velike Britanije pa navkljub vsemu ne bi menjala mesta z njim. "Nikakor ne razumejo, zakaj sem prišel sem dol," se zna pohecati. "Meseci čiste teme. Ujet med štiri stene z majhnim številom ljudi. Kje je tu užitek?"

Za to da bi Antarktika, ki jo je mogoče doseči le z letalom ali ladjo, še naprej ostala 'neokužena', se praktično trudi cel svet. Nobena ladja ne more pristati na Antarktiki, ne da bi bil izveden izjemno strog nadzor, vsi delavci na Antarktiki pa so skozi že dali vadbo preventivnih ukrepov, med katere spadajo: izogibanje kontaktom s turisti, umivanje rok, 'bonton kihanja' in izogibanje dotikanja obraza.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.