1. 8. 2021, 07:33 | Vir: STA

Antična rimska cesta pod morsko gladino na območju Benetk

profimedia
Antična rimska cesta pod morsko gladino na območju Benetk (foto: profimedia)

V reviji Scientific Reports objavljena študija razkriva obstoj antične rimske ceste na območju Benetk, ki pa je danes potopljena pod morsko gladino. Odkritje, ki vključuje ostanke rimskih dokov v bližini kanala Treporti, priča o tem, da je bilo območje naseljeno že več stoletij pred ustanovitvijo mesta Benetke.

Odkritje po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa priča tudi o obstoju ceste med današnjim mestom Chioggia in antičnim mestom Altinus.

Kot je za Anso povedala geofizičarka Fantina Madricardo, so teren kartirali s pomočjo sonarja, saj so želeli proučiti morfologijo kanalov tehniki 3D.

"Ko smo proučili zbrane podatke, smo ugotovili 12 antropogenih struktur, ki so v severovzhodni smeri na globini približno štirih metrov tekle v dolžini več kot kilometer."

"Po pogovoru s potapljači, ki so v 80. letih minulega stoletja našli podobne ostanke, in pogovoru z arheologinjo Maddaleno Bassani smo prišli do ugotovitve, da smo naleteli na kose bazalta, s katerimi je bila tlakovana rimska cesta vzdolž peščene obale, ki je danes pod morjem," je še povedala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.