8. 5. 2021, 06:33 | Vir: STA

Arena v Veroni bi pred poletno sezono zvišala število obiskovalcev na koncertih s 1000 na 6000

profimedia
Arena v Veroni bi pred poletno sezono zvišala število obiskovalcev na koncertih s 1000 na 6000 (foto: profimedia)

Arena v Veroni želi zvišati število obiskovalcev za koncerte na prostem, načrtovane od junija dalje, s 1000 na 6000. Zahtevo sta v italijanskem parlamentu podala predsednik Fundacije Arena Gianmarco Mazzi in župan Federico Sboarina, ki sta naštela več razlogov, zakaj lahko prizorišče sprejme toliko obiskovalcev, ne da bi ogrozilo javno zdravje.

Avtorja pisma sta med drugim zahtevala tudi, da bi koncerti lahko potekali do polnoči. V Italiji zaenkrat velja prepoved nočnega gibanja od 22. do 5. ure zjutraj, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po pisanju agencije je v veronski Areni trenutno dovoljenih 1000 obiskovalcev, 6000 obiskovalcev pa želijo omogočiti že v začetku junija, ko tenorski trio Il Volo načrtuje poklon skladatelju filmske glasbe Enniju Morriconeju, ki je umrl julija lani.

Fundacija Arena je tudi že odločena, da bo izvedla 98. poletni operni festival, ki ga bo 19. junija odprl dirigent Riccardo Muti s koncertno izvedbo Verdijeve Aide. Ob 150-letnici njene praizvedbe, ki je bila leta 1871 v Kairu, se bo 79-letni Muti po 41 letih vrnil na ta veronski oder.

Operni festival v amfiteatru iz rimskih časov je znan po vsem svetu. Poleg oper vključuje tudi klasično glasbo in balet, na njem pa nastopajo slavni umetniki. Vsako leto privabi veliko turistov. Letošnjega bo 22. avgusta sklenila Beethovnova deveta simfonija.

V starih časih je bila Arena prizorišče borb gladiatorjev, sprejela pa je več kot 30.000 gledalcev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.