24. 1. 2021, 09:02 | Vir: STA

Avtor pesmi Sweet Caroline Neil Diamond praznuje 80. rojstni dan

profimedia
Avtor pesmi Sweet Caroline Neil Diamond praznuje 80. rojstni dan (foto: profimedia)

Legendarni glasbenik ter eden najbolj prodajanih pevcev in tekstopiscev vseh časov Neil Diamond danes praznuje 80 let. V Brooklynu rojeni Diamond je v karieri nanizal skoraj 40 uspešnic in prodal več kot 100 milijonov albumov po svetu. Proslavil se je s skladbami, kot so Red Red Wine, Sweet Caroline in Girl You'll Be a Woman Soon.

Neil Diamond se je rodil 24. jaunarja leta 1941 v New Yorku. Studijski prvenec The Feel of Neil Diamond je izdal leta 1966 in že takoj očaral občinstvo z uspešnicami Solitary Man, Cherry, Cherry in Oh No No. Glasbenik je bil sploh v 60. in 70. letih izjemno uspešen z baladami, kot sta Sweet Caroline in Song Sung Blue.

V več kot 50-letni karieri je Neil Diamond nanizal več kot 30 studijskih albumov, s katerih se je 38 skladb uvrstilo v vrhove glasbenih lestvic po svetu, z več kot 100 milijoni prodanih albumov pa velja tudi za enega najbolje prodajanih glasbenikov v zgodovini. Kljub lastnemu uspehu je napisal številne skladbe za druge izvajalce, tudi za Elvisa Presleyja in Andreo Bocellija.

Leta 1984 je bil sprejet v Dvorano slavnih tekstopiscev, leta 2011 pa še v Dvorano slavnih rock'n'rolla. Leta 2018 je prejel nagrado grammy za življenjsko delo, njegova uspešnica Sweet Caroline pa je pred dvema letoma dobila mesto v registru skladb ameriške Kongresne knjižnice.

Tudi pri visoki starosti je Neil Diamond še vedno snemal nov material in nastopal, nato pa je leta 2018 naznanil, da se od odrov poslavlja zaradi Parkinsonove bolezni. "Z veliko tesnobo in razočaranjem sporočam, da se bom upokojil od koncertnih turnej. V čast mi je bilo, da sem zadnjih 50 let lahko razveseljeval ljudi s svojimi nastopi. Iskreno se opravičujem vsem, ki so kupili vstopnice in nameravali priti na koncerte," je zapisal ob odpovedi koncertov v Avstraliji in Novi Zelandiji. Ob tem se je za podporo in spodbudo zahvalil svojemu "predanemu in zvestemu občinstvu".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.