Avtorica knjige Deklina zgodba o dojemanju pandemije in iskanju "krivca"

The Guardian

17. 4. 2020, 17:57 | Scena | Vir: STA

              Avtorica knjige Deklina zgodba o dojemanju pandemije in iskanju "krivca" (foto: profimedia) profimedia

Po besedah kanadske pisateljice Margaret Atwood, ki je v svoji knjigi Deklina zgodba ustvarila distopični svet Gileada, je naš zaradi novega koronavirusa ustavljeni svet lahko "neprijazen, zastrašujoč in neprijeten kraj, v kakršnem nočemo biti, a ni distopija", je povzel britanski The Guardian.

Pisateljica je v oddaji Emme Barnett na BBC Radio 5 Live povedala, da v tehničnem smislu distopija predstavlja na dogovorih temelječo, grozljivo družbo, v kateri ne želiš živeti. "Trenutna situacija pa ni bila vnaprej dogovorjena. Obstajajo sicer dogovori, ki niso preveč prijetni, a ne gre za vzpostavitev namernega totalitarnega sistema. Ne gre za namerni dogovor." Po njenih besedah smo ta hip priča "izredni krizi".

Pisateljica je teorijo zarote, ki povezuje tehnologijo 5G z izbruhom novega koronavirusa, ki povzroča bolezen covid-19, primerjala z reakcijami, ko je po Evropi v 14. stoletju pustošila kuga.

"Ko pride do panike ob epidemiji, ljudje hrepenijo po tem, da bi našli krivca. Če najdeš krivca, namreč lahko odstraniš grožnjo. Tako so tudi za črno smrt ljudje krivili gobavce, ki so hodili od mesta do mesta, Rome, ker so se selili naokoli, pa Jude zaradi vseh običajnih razlogov. In čarovnice, ki da so sejale kugo naokrog. Če bi torej lahko dokončno odstranil vse te ljudi, morda ne bi bilo kuge. Mislim, da je vedno prisoten impulz, da je treba nekaj zažgati," je povedala pisateljica.

Teorija zarote okoli tehnologije 5G je že pripeljala do napadov na stolpe mobilne telefonije in njihove požige. Dvakratna dobitnica bookerja je ob tem pripomnila: "Vsaj ljudje še ne gorijo."

Kritična je bila tudi do vojaškega žargona, ki ga politiki uporabljajo v zvezi s pandemijo: "Mislim, srečni tisti z dobrim imunskim sistemom in ustrezno zdravstveno nego. A če nekaterim ni uspelo, to ne pomeni, da niso bili borci. Gre za neke vrste 'krivdo žrtve', ki se ni dovolj borila. Sama ne govorim tako. Nismo v vojni."

Margaret Atwood napoveduje, da bodo zaradi krize zdravstveni delavci in zdravstvena služba po svetu veliko bolj cenjeni, kot doslej. "Lahko vidimo kaos na južni meji. Nekatere države preprosto ne dobijo podpore in nimajo načrtov in tam je situacija res težka. Ne pozabimo tudi na predhodne alarme in na to, da so že obstajali načrti za primere pandemije. A ker do nje ni prišlo, so jih pospravili na police in nanje pozabili. Tako v mnogih državah niso bili pripravljeni," je še dejala.

Od septembra, ko je izgubila partnerja Graemea Gibsona, ji je, kot pravi, težko. Dodaja, da sicer že ima nekaj izkušenj, kako je biti sam. "Da, težko je, a nisem sama na tem planetu," je sklenila.