28. 12. 2021, 15:13 | Vir: STA

Babiš namerava z avtodomom prepotovati Češko

Nebojša Tejić/STA

Nekdanji češki premier Andrej Babiš namerava z avtodomom prepotovati svojo državo in se družiti z ljudmi. Češki mediji ocenjujejo, da bi lahko Babiš tako začel svojo neuradno kampanjo za predsedniški položaj.

Mandat aktualnemu češkemu predsedniku Milošu Zemanu, ki ima številne zdravstvene težave, se izteče leta 2023. Čehi bodo v skladu z ustavnimi spremembami novega predsednika volili na neposrednih volitvah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Babiš je v videu, ki ga je objavil na družbenih omrežjih, dejal, da je vedno sanjal o potovanju z avtodomom. Vozilo, katerega vrednost je ocenjena na 80.000 evrov, je dolgo 7,5 metra. Češki milijarder je povedal, da mora še malo povaditi vožnjo, na pot pa se bo odpravil februarja.

Za popotovanje se je odločil, potem ko je njegova populistična stranka Ano na oktobrskih parlamentarnih volitvah kot posamična stranka osvojila največ glasov, a jo je premagalo konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj), v katerem so bile stranke TOP 09, ODS in KDU-ČSL. S Pirati in stranko Stan so dogovor o koaliciji dosegli v začetku novembra. Nova vlada pod vodstvom Petra Fiale je posle od Babiševe vlade prevzela sredi decembra.

Babiš, ki je premierski položaj zasedal od leta 2017, se je tik pred volitvami znašel pod pritiskom zaradi razkritij v Pandorinih dokumentih o njegovih spornih nepremičninskih poslih.