Bankrotirajte v 21 korakih po zgledu Nicolasa Cagea

16. 2. 2012, 08:47 | Scena | Vir: Playboy

              Bankrotirajte v 21 korakih po zgledu Nicolasa Cagea (foto: Ilustracija Zohar Lazar) Ilustracija Zohar Lazar

Nekoč, ne tako davno, je bil Nicolas Cage velika hollywoodska faca. In kot takšen je zaslužil bogastvo. Nato pa so šle stvari navzdol. Strašno navzdol. Sprejel je nekaj odločitev. Slabih odločitev. Kako zelo so bile slabe? Dovolj, da so spremenile tega oskarjevca v kritiški predmet posmeha. Dovolj slabe, da je nekdo, ki je imel imetje, ki je povzročalo zavist, počistil svoj bančni račun tako, kakor da se mu je denar zameril.

Peljemo vas po 21 korakih do katastrofe. Če boste pazljivo stopali po njih, bodite prepričani, da boste doživeli svoj lastni propad.

1. Izzovite policijo, da vas aretira

Aprila 2011, medtem ko je v New Orleansu snemal svoj najnovejši film Medaljon (The Medallion), se je Cage precej pijan drl in po besedah nekaterih prič napadel svojo ženo Alice. Ko so policisti prišli na kraj dogodka, so zakoncema dejali, naj odideta domov, Cage pa jim je odvrnil: »Zakaj me preprosto ne aretirate?« Policisti so mu še enkrat ponovili isto, Cage pa tudi. Izpolnili so mu željo. Čez nekaj ur je Cageu po plačilu varščine uspelo priti iz zapora. Njegova žena se na njegovo srečo ni odločila za vložitev tožbe zaradi nasilnega vedenja.

2. Zbirajte pomanjšane glave

Nekateri ljudje, ki so videli Cageevo zbirko, pravijo, da so v njej samo živalske glave, toda nekateri prisegajo, da so v njej vsaj nekatere človeškega izvora. Kakorkoli že, uvoz pomanjšanih glav ni ravno poceni konjiček.

3. Uničite si kariero (1. del)

Igrajte v filmu Čas lova na čarovnice (Season of the Witch), o katerem je eden od kritikov zapisal: »Sprašujem se, ali sta Nicolas Cage in režiser Dominic Sena sploh prebrala scenarij, preden sta si namestila lasuljo, vključila kamero in unovčila plačilni ček?« Film s temo iz srednjega veka je stal 40 milijonov in prinesel 24,8 milijona zaslužka. Se pravi 15,2 milijona izgube ali za 15 slovenskih celovečercev.

4. Kupite vilo na Bel Airu za 18 milijonov dolarjev

Za nepremičnino, vredno 18 milijonov dolarjev, vzemite posojilo in jo uredite tako, da jo v medijih opišejo v razponu od »bordel za člane študentskega bratstva« do »gotski mavzolej«. In ko vam ne bo uspelo vrniti posojila, vilo prodajte za 10,5 milijona dolarjev.

5. Organizirajte božično zabavo, za katero bo Jay Leno dejal, da je največja, na kateri je kdaj bil

Postrezite najboljše školjke na mizi, izklesani iz ledu. K vratom postavite tri metre visokega Hrestača. Najemite strokovnjake, ki bodo osvetlili vašo zbirko avtomobilov, parkirano na dovozu k vili. Privoščite si umetni sneg. Prejmite toliko daril, da vam uspe izgubiti podarjenega ponija, ki ga naslednjega jutra opazijo, kako tava po posestvu. Cena? Za vedno izgub­ljena v alkoholnih hlapih.

6. Uničite si kariero (2. del)

Igrajte v filmu Nevarnost v Bangkoku (Bangkok Dangerous), novi različici klasičnega tajskega trilerja. Neki kritik je opisal film kot »meglen, čustveno prazen in brez kakršnekoli napetosti. Niti v enem trenutku se mu ne uspe približati oceni dobro, še več, celo slab mu ne uspe biti na pravi način.« Premiera filma je bila na najslabšem filmskem festivalu v zadnjih petih letih in film je še vedno v zgubi, visoki 2,5 milijona dolarjev.

7. Vložite v stripe

Cage je imel (in prodal) zbirko stripov, vredno milijone dolarjev, skupaj približno 400 zvezkov. Prvo številko o Supermanu, vredno 1,5 milijona dolarjev, in prvo o Batmanu so mu ukradli. No, tisto o Su­permanu so našli čez 11 let.

8. Kupite po en avtomobil na mesec

Cage ima okrog 50 zbirateljskih avtomobilov, ki jih redno servisirajo mehaniki v njihovem stalnem bivališču, hangarju letališča v Santa Monici. V voznem parku ima devet rolls-royceev, pol milijona vred­nega lamborghinija miuro SVJ, ki je bil nekoč v lasti iranskega šaha, jaguarja D iz leta 1955 in bentleyja z ročno izdelanimi lesenimi deli in barom.

9. Zafrčkajte 8,5 milijona dolarjev za nepremičnino

Nepremičnina, velika 1300 kvadratnih metrov, v Las Vegasu ima dvorano za projekcije, dvigalo in podzemno garažo za 16 avtomobilov. Po zaplembi so jo prodali za 4,95 milijona. Izguba: 3,55
milijona dolarjev.

10. Zafrčkajte 15,7 milijona dolarjev za nepremičnino

Enajst hektarjev veliko posestvo na Rhode Islandu s hišo, v kateri je 12 spalnic, teniškim igriščem, dvorano za biljard, knjižnico, ribnikom, pogledom na Atlan­tik … Skušate ga prodati. Čakate. Cena pada. Končno vam ga aprila 2011 uspe prodati za 6,2 milijona. Izguba: 9,5 milijona dolarjev.

11. Kupite nekaj dvorcev

Cage je 2006. kupil dvorec iz 11. stoletja z 28 sobami in 160 hektarji zemlje v nemškem Etzelwangu. Prodal ga je za 2,3 milijona dolarjev, potem ko je prav toliko dal za nakup, poleg štirih milijonov dolarjev, ki jih je vložil v preureditev. Povrhu tega je 7,8 milijona porabil za dvorec Midford iz
18. stoletja v angleškem letovišču Bath, ki mu ga je uspelo prodati za pet milijonov. Skupna izguba: 6,8 milijona.

12. Kupite (in izgubite) več nepremičnin, tokrat dve hkrati

Cage je izbral dve prosti sosednji parceli, veliki več kot 100 hektarjev. Ko se je dolg zanju povzpel na devet milijonov dolarjev, ju je dal na avkcijo z začetno ceno deset milijonov. Pojavil se ni niti en kupec, tako da mu je banka odvzela zemljo. Istega dne je ostal tudi brez že omenjene vile
na Bel Airu (glej točko 4).

13. Že imate hišo na Karibih? Kupite še otok

Cage je 2004. kupil razkošno hišo na bahamskem Rajskem otoku. Čez dve leti je kupil 16 hektarjev velik nenaseljen otoček Leaf Cay v arhipelagu Exuma skupaj s peščenimi plažami, tropskimi palmami in izvirom pitne vode. Cena? Tri milijone dolarjev.

14. Kupite preveč živali

V nekem trenutku je imel Cage v lasti čistokrvne pse, redke ptice, kuščarje, sladkovodne morske pse, hobotnico in nekaj albino kraljevskih kober, skupaj s pripadajočim protistrupom. A zakaj bi človek ostal samo pri živih bitjih? Na avkciji je leta 2007 premagal Leonarda DiCapria in za 276 tisoč dolarjev kupil lobanjo, staro 67 milijonov let.

15. Kupite in izgubite še več hiš, tokrat v New Orleansu

Cage je 2005. porabil 3,45 milijona dolarjev za hišo v Francoski četrti, katere last­nica je bila nekoč pisateljica Anne Rice. Kmalu zatem je zafrčkal še 3,45 milijona za kreolsko vilo, za katero trdijo, da je najbolj obsedena z duhovi tem mestu. Zaradi dolga v višini 5,5 milijona in 150 tisoč dolarjev davka na imetje je izgubil obe hiši jeseni 2009.

16. Kupite 'naravno umetniško delo iz vesolja'

Pridružite se ljudem, kot so Steven Spielberg, Yo-Yo Ma ali James Taylor, ki imajo katerega od predmetov iz zbirke Ma­co­vich, v kateri so kovinski meteorji zani­mivega videza. Boljši primerki do­se­žejo ceno 100 tisoč dolarjev.

17. Kupite floto jaht

Cage je imel štiri jahte, po eno na Karibih, v Sredozemlju, na Newport Beachu v Kaliforniji in na Rhode Islandu. Da bi vrnil dolgove, je moral dve prodati. Ena je bila Sarita, dolga 45 metrov in s tremi palubami, izdelana v Italiji. Na njej je lahko sprejel 12 gostov.

18. Dolgujete milijone za davek in kazni

Leta 2009 se je Cage znašel v ogromnih dolgovih, in to sami ameriški davčni upravi. Ni kaj, pogumen, kaj pogumen, drzen hollywoodski dečko! Novi udarec za svoj žep si je nakopal s 6,3-milijonsko hipoteko na nepremičnine, z davčnima dolgovoma iz let 2002 in 2004 ter še s 6,7-milijonsko kaznijo za neplačani davek iz 2008.

19. Kupite si grobnico

Če vam finančno načrtovanje ne gre od rok, se osredotočite na malce dolgoročnejše načrte. Kupite tri metre visoko grobnico v obliki piramide, da bo vaše zadnje počivališče na pokopališču v New Orleansu. Po vseh poprej navedenih stroških ste si zaslužili lep, dolg počitek.

20. Uničite si kariero (3. del)

Igrajte v Nevidnem jezdecu (Ghost Rider). Čeprav je ta akcijski film eden od najdobič­konosnejših v Cageevi karieri, z zaslužkom približno 230 milijonov dolarjev in z verjetnim nadaljevanjem, mu je povzročil veliko škodo pri kritikih. Eden od njih je napisal: »Fascinantno je gledati igralca, ki misli, da igra v dobrem filmu, ki je pravzaprav zelo slab.«

21. Uničite si kariero (4. del)

Igrajte v 8 mm samo pet let po prejemu oskarja za najboljšo vlogo. O tem psihološkem trilerju je eden od kritikov zapisal: »Tisti, ki se prepustijo v roke tega filma, lahko pričakujejo naslednja čustva: odbojnost, odvratnost, jezo in na koncu globoko žalost.« Film, ki je stal 40 milijonov dolarjev, je v ZDA zaslužil 36 milijonov.

TEKST Steven Chean, ILUSTRACIJE Zohar Lazar