16. 4. 2020, 11:09 | Vir: STA

Banksy v umetniškem delu iz izolacije: "Moja žena sovraži, ko delam od doma."

profimedia

Britanski ulični umetnik in aktivist Banksy je predstavil svoje najnovejše umetniško delo, nastalo v samoizolaciji. Na svojem Instagram profilu je v sredo objavil pet fotografij, ki prikazujejo podgane, kako povzročajo nered v njegovi kopalnici, ter zraven zapisal: "Moja žena sovraži, ko delam od doma."

Videti je mogoče več podgan, ki so dobro znane že iz njegovih prejšnjih del. Dve sta nagnili stensko ogledalo v eno stran, ena visi z vrvice za prižiganje luči, ena se ziba na obešalniku za brisačo, z eno nogo pa je stopila na tubo, iz katere je brizgnila zobna pasta.

Še ena podgana teče na rolici toaletnega papirja, nekaj papirja se je že odvilo z nje in se vije po tleh kopalnice. Ena od podgan urinira v straniščno školjko, še ena pa na ogledalo z rdečo šminko riše črtice, te verjetno predstavljajo v samoizolaciji preživete dneve.

Po pisanju spletnega portala The Guardian je to zadnje znano Banksyjevo delo. Pred tem je umetnik februarja na ulici v Bristolu ustvaril grafit, ki prikazuje dekletce, ki s fračo strelja cvetove na zid. Grafit je sicer postal žrtev vandalizma, neznanci so ga deloma prekrili z napisom BCC wankers v roza barvi.

Decembra lani pa je v hotelu Walled Off v Betlehemu postavil delo Betlehemska brazgotina oz. jaslice. V ospredju so figurice Marije, Jožefa in malega Jezusa, nad njimi pa je namesto zvezde v zidu v ozadju luknja, kot bi jo povzročil izstreljen naboj.

Umetnik, ki še vedno ostaja anonimen, je hotel v Betlehemu, tik ob zidu, odprl marca 2017. Hotel ima devet sob, nihče od v hotelu zaposlenih lokalnih prebivalcev pa ni srečal umetnika, čeprav je vsa notranjost porisana z njegovimi umetninami.

Banksy je sicer v preteklosti že večkrat opozoril na krizna žarišča. Njegova prva taka odmevna akcija je bila leta 2005, ko je porisal zid, ki na Zahodnem bregu deli Izrael in Palestino.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.