5. 3. 2021, 12:09

Banksy z objavo na Instagramu potrdil avtorstvo slike pobeglega zapornika

profimedia
Banksy z objavo na Instagramu potrdil avtorstvo slike pobeglega zapornika (foto: profimedia)

Na obzidju nekdanjega britanskega zapora v Readingu, v katerem je nekdaj kazen prestajal irski pisatelj, pesnik in dramatik Oscar Wilde, se je pred dnevi čez noč pojavila slika zapornika na begu. BBC je avtorstvo podobe zapornika, ki se spušča po zidu po rjuhah, ki se na koncu prelevijo v pisalni stroj, takoj pripisal Banksyju, ta pa je zdaj to potrdil z objavo na Instagramu.

Delovni zapor v Readingu, ki je vpisan na seznam arhitekturne dediščine, so zgradili leta 1844. Leta 2013 ga je ministrstvo za pravosodje zaprlo, od leta 2019 pa ga vlada prodaja. Konec minulega leta je stekla pobuda za izgradnjo umetniškega kompleksa na tem območju, ki jo je podprlo tudi več hollywoodskih ustvarjalcev, piše BBC.

Banksyjeva objava na Instagramu ni le nadvse povedna v smeri potrditve avtorstva, temveč je tudi nadvse hudomušna.

V samici readinškega zapora je bil med letoma 1895 in 1897 zaradi obtožb o homoseksualnih nagnjenjih zaprt Wilde. V tem obdobju je med drugim napisal Jetniško balado iz Readinga ter De Profundis (Iz globočin), 100 strani dolgo pismo, naslovljeno na ljubimca lorda Alfreda Duglasa. Pismo je bilo sicer prvič objavljeno pet let po Wildovi smrti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.