4. 10. 2019, 13:45 | Vir: STA

Banksyjev parlament opic prodan za skoraj 10 milijonov funtov

profimedia
Banksyjev parlament opic prodan za skoraj 10 milijonov funtov (foto: profimedia)

Sliko britanskega uličnega umetnika in aktivista Banksyja Devolved Parliament so na četrtkovi dražbi v Londonu prodali za 9,9 milijona funtov. Delo, za katerega so pri avkcijski hiši Sotheby's pričakovali do dva milijona funtov, prikazuje britanski parlament, v katerem na zelenih sedežih namesto poslancev razpravljajo opice.

Delo, ki velja za največjo sliko umetnika, so prodali v 13 minutah. Satirično delo, ki ga je umetnik ustvaril leta 2009, je sprva nosilo naslov Question Time (Vprašanje časa), piše nemška tiskovna agencija dpa.

Banksy je ob novici o prodaji dela na Instagramu objavil stavek: "Škoda, da ga nisem imel več v lasti."

Slika je bila do dražbe razstavljena v muzeju v Bristolu, domnevnem rojstnem kraju umetnika, ki še vedno ostaja anonimen. Delo naj bi bilo "posvečeno" dnevu, ko bi Velika Britanija izstopila iz Evropske unije. Umetnik je dejanje muzeja komentiral z besedami: "Zdaj se smejite, toda nekega dne nihče ne bo odgovoren."

Pri avkcijski hiši so spomnili, da je dražba potekala točno leto dni po razvpiti dražbi, ko je Banksy šokiral javnost, s tem ko je dal uničiti sliko deklice z rdečim balonom. Takoj zatem, ko so zanjo na dražbi v Londonu iztržili več kot milijon funtov, je slika spolzela skozi spodnji rob okvirja in se razrezala na trakove.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.