Banksyjeva podoba Dekleta s preluknjanim ušesom na stavbi v Hannovru z zaščitno masko

Ni znano, ali je zamisel njegova

25. 4. 2020, 07:33 | Scena | Vir: STA

              Banksyjeva podoba Dekleta s preluknjanim ušesom na stavbi v Hannovru z zaščitno masko (foto: profimedia) profimedia

Banksyjeva podoba Dekleta s preluknjanim ušesom na eni od stavb v Hannovru je v duhu časa dobila zaščitno masko. Umetnik, ki ostaja anonimen, še ni sporočil, če je bila to njegova zamisel. Dekle s preluknjanim ušesom je sicer parodija na Dekle z bisernim uhanom slikarja Jana Vermeerja, ki ji je Banksy namesto uhana namestil varnostni alarm.

Mural je kot parodijo na eno najslavnejših slik na svetu Dekle z bisernim uhanom nizozemskega slikarja Jana Vermeerja (1632-1675) Baksy ustvaril leta 2014 v svojem rojstnem kraju Bristol, piše britanski BBC.

Britanski ulični umetnik in aktivist Banksy, ki ostaja anonimen že od 90. let minulega stoletja, je najbolj znan po družbeno-politično kritičnih delih. Nazadnje je minuli teden predstavil svoje najnovejše umetniško delo, nastalo v samoizolaciji. Na svojem Instagram profilu je v sredo objavil pet fotografij, ki prikazujejo podgane, kako povzročajo nered v njegovi kopalnici, ter zraven zapisal: "Moja žena sovraži, ko delam od doma."

Videti je mogoče več podgan, ki so znane že iz njegovih prejšnjih del. Dve sta nagnili stensko ogledalo, ena visi z vrvice za prižiganje luči, ena se ziba na obešalniku za brisačo, z eno nogo pa je stopila na tubo, iz katere je brizgnila zobna pasta. Še ena podgana teče na rolici toaletnega papirja, spet druga urinira v straniščno školjko, še ena pa na ogledalo z rdečo šminko riše črtice - te verjetno predstavljajo v samoizolaciji preživete dneve.

Umetnik rad šokira javnost. Lani so njegovo sliko z naslovom Devolved Parliament na dražbi v Londonu prodali za 9,9 milijona funtov. Delo prikazuje britanski parlament, v katerem na zelenih sedežih namesto poslancev razpravljajo opice. Dražba je potekala točno leto dni po razvpiti dražbi, ko je Banksy dal uničiti sliko deklice z rdečim balonom. Takoj zatem, ko so zanjo na dražbi v Londonu iztržili več kot milijon funtov, je slika spolzela skozi spodnji rob okvirja in se razrezala na trakove.