Barvite in duhovite podobe Pop art Josip

29. 3. 2021, 13:32 | Scena

              Barvite in duhovite podobe Pop art Josip (foto: Nuša Ofentavšek) Nuša Ofentavšek

Likovna razstava na Krekovem trgu v Celju in na Svetinovem vrtu v Šentjurju, na ogled do 15. aprila.

»Z likovnim projektom Pop art Josip smo želeli skladatelja dr. Josipa Ipavca in njegovo glasbo približati mladim, saj klasična in zborovska glasba nista del današnje popularne kulture. Nad odzivom dijakov smo bili prijetno presenečeni, saj so ti v želji, da bi skladatelja in njegovo delo čim bolj izvirno predstavili, poslušali njegovo glasbo in preučevali njegovo življenje. Tako so se z njim poskušali poistovetiti, pri delu pa so pokazali veliko mero kreativnosti in so Ipavca upodabljali kot skladatelja in kot zdravnika. Veseli nas tudi, da so v tem turobnem korona času nastali lepi, veseli in barviti izdelki, ki prinašajo pozitivno sporočilo.« - Peter Arlič, mentor projekta Pop art Josip
 

Danes, v petek, 26. marca, so v Celju podelili nagrade dijakom, ki so sodelovali v likovnem projektu Pop art Josip, v okviru katerega so mladi v duhu pop arta ustvarjali izvirne in duhovite podobe skladatelja dr. Josipa Ipavca.

Prvo nagrado za upodobitev umetnika, ki mu je ob 100-letnici njegove smrti posvečeno letošnje leto, si je prislužila Nika Drovenik. Avtorica je na plakatu z besedami in znaki ponazorila eno od Ipavčevih skladb Imel sem ljubi dve. Pet enakovrednih nagrad so prejeli Oliver Radosavljevič Kovač, Patricija Mlakar, Samanta Šalamon, Hana Rojnik in v soavtorstvu Tjaša Gregorin ter Tilen Sotlar. Nagrajena dela in še nekaj drugih izbranih skladateljevih podob na plakatih bodo do 15. aprila

2021 na ogled na razstavni Kocki na Svetinovem vrtu v Šentjurju in na Krekovem trgu v Celju, kjer je potekala tudi današnja slovesnost.

Leto 2021 je posvečeno dr. Josipu Ipavcu, skladatelju in zdravniku iz Šentjurja, ki je ustvarjal predvsem samospeve in orgelske skladbe, v njegovem opusu pa najdemo tudi opereto Princesa Vrtoglavka in baletno pantomimo Možiček.


Projekt so zasnovali v Območni izpostavi Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Šentjur (OI JSKD), kjer si v več kot dvajsetih letih delovanja vseskozi prizadevajo skladateljsko družino Ipavcev, ki izvira iz njihovega kraja, približati tudi mlajšemu občinstvu.

K sodelovanju so povabili Petra Arliča, profesorja na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije na Šolskem centru Celje, ki se je na pobudo z veseljem odzval. S projektom so dijake spodbudili, da preučijo Ipavčevo življenje in delo ter ga na plakatu s pomočjo računalniške grafike upodobijo v slogu pop arta. »Sodelovali so dijaki dveh tretjih letnikov smeri medijski tehnik, ki imajo že dovolj znanja in so samostojni pri delu z ustreznimi programskimi orodji. K delu jih je dodatno motiviralo tudi dejstvo, da bodo njihovi izdelki predstavljeni na razstavi. Zaradi epidemije so ustvarjali doma, tedensko smo se srečevali na video konferencah, tako da so lahko med seboj izmenjali ideje in izkušnje, sam pa sem jim pomagal z nasveti in tehničnimi napotki,« je povedal Peter Arlič in dodal, da so se dijaki poleg tehnične izvedbe temeljito posvetili tudi vsebini. Nastali so zanimivi, duhoviti in pronicljivi izdelki, ki predstavljajo Ipavca kot umetnika in kot zdravnika, ker so ustvarjali v grafični tehniki in slogu pop art, pa so plakati izjemno barviti.

Z barvitimi in duhovitimi plakati želijo ustvarjalci projekta Pop art Josip skladatelja in zdravnika dr. Josipa Ipavca iz Šentjurja na najboljši možni način približati domačinom, mladim ustvarjalcem pa ponuditi možnost predstavitve njihovega ustvarjanja.

»Ker je pop art predvsem sporočilna umetnost, ki najbolje funkcionira na ulici, so dela s projekta Pop art Josip razstavljena na naši novi razstavni Kocki na Svetinovem vrtu v Šentjurju. Nastala dela pa smo na razstavi želeli predstaviti tudi Celjanom in tako spomin na dr. Josipa Ipavca obuditi v mestu, kjer je Josip obiskoval višjo gimnazijo in orglal pri šolskih mašah. V Celju je spoznal tudi baritonista dr. Leona Lüleka, ki je njegove samospeve ponesel v svet,« je povedala Anita Koleša, vodja OI JSKD Šentjur.

Projekt Pop art Josip je nastal v sodelovanju OI JSKD Šentjur, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije na Šolskem centru Celje, Muzejem novejše zgodovine Celje in Mestne občine Celje.