27. 3. 2021, 16:22 | Vir: STA

Belorusije po zavrnitvi pesmi ne bo na letošnji pesmi Evrovizije v Rotterdamu

profimedia

Belorusija ne bo tekmovala na letošnji Evroviziji, ker ni pravočasno oddala prijave za skladbo, ki bi bila v skladu z nepolitično naravo prireditve. Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki Evrovizijo organizira, je v petek sporočila, da sta obe pesmi skupine Galasy ZMesta "kršili pravila tekmovanja, ki zagotavljajo, da ga ne spravijo na slab glas".

Kot je po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina pojasnila EBU, je Belorusija v drugem poskusu oddaje pesmi zamudila rok za prijavo in zato ne bo sodelovala na tekmovanju.

Prvo pesem skupine Galasyja ZMeste Ya Nauchu Tebya (I'll Teach You) so zavrnili zaradi kritik, da se besedilo posmehuje množičnemu protestnemu gibanju proti dolgoletnemu beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku. Zatem je država poslala novo pesem, a je EBU njeno vlogo zavrnila zaradi prepozne oddaje.

Tekmovanje za pesem Evrovizije bo potekalo od 18. do 22. maja v nizozemskem Rotterdamu, kjer bi moralo potekati že lani, a so ga zaradi epidemije covida-19 odpovedali. Tokrat ga nameravajo pripraviti v prilagojeni obliki, saj ga po oceni organizatorjev zaradi trenutnih razmer po Evropi in svetu ni mogoče izvesti pred 10.000 ljudmi v dvorani.

Slovenijo bo zastopala Ana Soklič s pesmijo Amen.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.