Bivša žena Jeffa Bezosa z novimi milijardnimi donacijami – 5 stvari, ki jih morate vedeti o MacKenzie Scott

18. 6. 2021, 18:54 | Scena

              Bivša žena Jeffa Bezosa z novimi milijardnimi donacijami – 5 stvari, ki jih morate vedeti o MacKenzie Scott (foto: Profimedia) Profimedia

MacKenzie Scott, ena izmed najbogatejših žensk na svetu, je napovedala nov krog velikih dobrodelnih donacij. Kdo je 50-letna lepotica in ali kakšna zgodba se skriva v njenem ozadju.

1. Skupaj sta bila pred velikim bogastvom

Jeff Bezos in MacKenzie Scoot sta se spoznala leta 1992, ko sta delal za fundacijo D.E. Shaw v New Yorku. Njuni pisarni sta bili ena ob drugi, tako da sta se lahko veliko družila, spoznavala, zaljubila in leta 1994 potem poročila. Istega leta sta se preselila v Seattle in začela graditi Amazon, ki je bil sprva zamišljen kot spletna knjigarna. Firmo sta, kot se za tovrstne digitalne uspešnice spodobi, vodila iz domače garaže, MacKenzie, ki je urejala prve transportne pogodbe, pa je veliko delala tudi iz bližnje kavarne Starbucks.

2. Ločitev je bila sporazumna

Izpeljala sta jo stran od oči javnosti, kar so mnogi ocenili kot izjemen dosežek, saj so jima bili v tistih dneh tabloidi vztrajno za petami. Na Twitterju je Jeff kasneje objavil, da bosta z MacKenzie nadaljevala življenje kot prijatelja. Nekaj mesecev kasneje, je MacKenzie objavila tole:

3. MacKenzie se je hitro odločila, da bo premoženje razdelila v dobrodelne namene

Le nekaj mesecev po poroki je MacKenzie podpisala uradno zavezo Giving Pledge (vodita jo Bill in Melinda Gates, da bo v dobrodelne namene podelila vsaj polovico denarja, ki ji je pripadal po ločitvi. Med drugim je delež denarja namenila tudi organizaciji Hopi Families COVID-19 Relief Fund, kjer pomagajo družinam, ki so zaradi pandemije zašli v nerešljive finančne težave.

4. Najnovejše donacije podirajo rekorde

V napovedanem novem krogu humanitarnih donacij bo kar 2,7 milijarde dolarjev namenjenih za izobraževalne, socialne in druge neprofitne organizacije. Njeno bogastvo je sicer ocenjeno na 59 milijard ameriških dolarjev, do sedaj pa jih je v dveh velikih krogih podarila že šest.

5. Med novimi prejemniki tudi gledališče Apollo v New Yorku

Sredstva bodo šla v roke širokem spektru organizacij, ki se ukvarjajo z izobraževanjem, umetnostjo, socialo in zagovarjanjem pravic otrok. Med njimi so Kolidž Amarillo v Teksasu, gledališče Apollo v New Yorku, muslimanska akcijska mreža Inner-City in sklad za obrambo pravic otrok in druge.

Vir: STA, Vogue, Twitter