19. 7. 2021, 07:33 | Vir: STA

Pred slovitim opernim festivalom v Bayreuthu na ogled izvirna Wagnerjeva partitura

profimedia
Pred slovitim opernim festivalom v Bayreuthu na ogled izvirna Wagnerjeva partitura (foto: profimedia)

Tik pred Wagnerjevim festivalom v Bayreuthu, ki se začne 25. julija, bo muzej Richarda Wagnerja na ogled prvič postavil originalno ročno napisano partituro opere Leteči Holandec. Skladateljeva 414 strani dolga partitura bo po navedbah muzeja na ogled v trezorju v kleti vile Wahnfried v Bayreuthu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Festival v Bayreuthu, posvečen Wagnerjevim delom, se bo začel prav z novo produkcijo Letečega Holandca, katere režiser je Dmitri Tcherniakov. Opero bo vodila dirigentka Oksana Lyniv.

Leteči Holandec (v Sloveniji znan tudi kot Večni mornar) iz leta 1840 je Wagnerjeva četrta dokončana opera, skladatelj sam pa jo je na naslovni strani opisal kot romantično opero. Po zapisu muzeja ni znano, kdaj in kje je skladatelj prvič prišel v stik z legendo o ladji duhov, ki večno jadra in nikoli ne more pristati. Wagner se je v operi vsebinsko naslonil na nemškega romantika Heinricha Heineja.

Wagner je delo prvotno želel napisati za pariško opero, zato je prvi osnutek libreta, ustvarjen maja 1840, v francoskem jeziku. Kot še navaja dpa, je Leteči Holandec za opero Tannhäuser delo, ki ga je Wagner najpogosteje predeloval.

Richard Wagner (1813-1883) je poleg že omenjenih znan po delih Tristan in Izolda, Mojstri pevci Nürnberški ter Nibelungov prstan, ki ga tvorijo glasbene drame Rensko zlato, Valkira, Siegfried in Somrak bogov. Monumentalno operno stvaritev Nibelungov prstan je ustvarjal 26 let; z Renskim zlatom je skladatelj opustil konvencionalno obliko opere, ki je bila dotlej sestavljena iz arij, ansamblov in zborov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.