7. 8. 2021, 08:39 | Vir: STA

Blondie in pevka Debbie Harry z manifestacijo punk rock gibanja v slogu kripto umetnosti

profimedia

Legendarna newyorška rock zasedba Blondie se je povezala s pionirjema kripto umetnosti Hackatao za serijo animiranih digitalnih umetniških del, poimenovanih Hack the Borders. Kot so zapisali snovalci projekta, gre "za sodobno manifestacijo punk rock gibanja v slogu kripto umetnosti", je povzel Art Daily.

Projekt je bil v petek premierno predstavljen na digitalni umetniški spletni avkcijski platformi Nifty Gateway, predstavlja pa tudi poklon enemu največjih umetniških inovatorjev, Andyju Warholu, ki je bil rojen 6. avgusta. Pevka zasedbe Blondie Debbie Harry je namreč z Warholom soustvarila pomembno delo, prvi digitalni portret, ki ga je umetnik naredil s pomočjo računalnika Commodore Amiga leta 1985.

Po 36 letih pa so se Blondie povezali z umetniškim duom Hackatao, da bi ustvarili novo digitalno umetniško delo. Art Daily je pisal, da je Hack the Borders delo, ki simbolizira preseganje virtualnih meja in preprek, hkrati pa omejuje ozkoglednost. Tako kot ikonični Warholov portret Debbie Harry se digitalno delo Hackatao barvno spogleduje z dediščino pop-arta, sicer pa je zaznamovano z umetniškim podpisom dua - risbami, ki pogosto predstavljajo posameznikove notranje demone in zatrte glasove.

Digitalna dela so na voljo v različnih izdajah, vsako pa nadgrajujejo glasbena spremljava soustanovitelja Blondie Chrisa Steina ter avtorska poezija Debbie Harry. Ta je dejala, da so jo, podobno kot njenega prijatelja Warhola, vselej fascinirali tehnološki razvoj in raziskave na tem področju, zato ji je v čast, da so obletnico rojstva velikega umetnika letos lahko počastili s projektom Hack the Borders.

Hackatao so po navedbah za umetnost specializiranega portala o projektu zapisali: "O naši umetnosti radi razmišljamo kot o nečem brezčasnem in univerzalnem, kar je podobno glasbeni in ikonični zapuščini Blondie. Sodelovati z njimi ni zgolj sodelovati z bandom, gre za sodelovanje z zgodovino glasbe in umetnosti".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.