D.H. | 22. 4. 2020, 12:03

Bo takole videti prihodnost potovanj z letali?

Profimedia

Če se je utopija letenja v prihodnosti včasih ukvarjala predvsem s tem, kako poskrbeti, da bodo nekaj ur visoko v zraku skupaj mirno in kolikor toliko udobno sobivali kričeči otroci, smrčeči dedci in tisti, ki jih je genetika blagoslovila s predolgimi nogami za letalske standarde, je zdaj ključno vprašanje, kako lahko letala omejijo prenos morebitnih novih okužb.

Kaj se bo torej zgodilo z letali (če sploh kaj), ko bomo enkrat spet lahko množično potovali? Bomo morebitno tveganje takrat preprosto že vzeli v zakup ali bo letalska industrija začela uvajati prilagoditve, ki so v letalski industriji že nekaj časa precej nujne.

Italijansko podjetje Avio Interiors se je poigralo s koncepti letalskega potovanja v prihodnosti, seveda močno začrtanega z izkušnjo aktualne pandemije. Realnost po covidu-19 namreč zelo očitno ni realnost brez covida-19, ampak realnost, v kateri covid-19 obstaja – a ga lahko nadzorujemo.

Pri Avio Interiors so s tem v mislih oblikovali dve različici interjerja v letalih prihodnosti. Prva različica, imenovana GLASSAFE (igra besed 'glass' – steklo in 'safe' – varnost), je najbolj praktična rešitev, ki jo je mogoče namestiti na obstoječe letalske sedeže. Gre za nekakšen pokrov, izdelan iz prosojnega materiala, ki izolira prostor okoli potnika in tako prepreči ali pa vsaj občutno zmanjša možnost kapljičnega prenosa virusov. Tudi vas ta koncept spominja na 'haube', pod kakršnimi so si svoj čas gospe 'pekle' svoje trajne?

Foto: aviointeriors.it

Drugi koncept se imenuje JANUS SEAT, ki popolnoma spremeni sistem sedenja na letalih. Kot namiguje ime Janus, ki so si ga ustvarjalci izposodili pri istoimenskem rimskem bogu, znanem po svoji dvoličnosti, je tu sredinska kolona sedežev obrnjena v nasprotno smer.

Foto: aviointeriors.it

Na ta način sta levi in desni potnik postavljena na ustrezno razdaljo, sredinski potnik pa je od njiju popolnoma izoliran. Posebna prosojna ograda ponuja dodatno zaščito pred kapljičnim prenosom, vsak potnik pa ima tako tudi več zasebnosti. Nismo čisto prepričani, kako enostavno je sredinskim potnikom zapustiti sedišče, ko se odpravijo na stranišče.

Poleg tega so glede na to rešitev potniki v sredinski koloni dejansko s hrbtom obrnjeni proti smeri letenja, kar zna biti precej neugodno za tiste, katerih želodci na letalih že tako ali tako trpijo. A v tem trenutku so dobrodošle vse ideje, ki bi lahko vodile do varnega letalskega potovanja v bližnji prihodnosti.

Vir: aviointeriors.it Naslovna fotografija: Profimedia.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.