Bob Dylan je izdal slabih 17 minut dolgo skladbo o Kennedyjevem umoru

Poslušalcem naj bi bila v tem trenutku zanimiva

27. 3. 2020, 12:58 | Scena | Vir: STA
Bob Dylan je izdal slabih 17 minut dolgo skladbo o Kennedyjevem umoru (foto: profimedia) profimedia

Ameriški kantavtor ter Pulitzerjev in Nobelov nagrajenec Bob Dylan je po osmih letih izdal novo avtorsko 17-minutno skladbo. V njej je spregovoril o atentatu na nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja leta 1963. Ob izidu skladbe je glasbenik razkril, da jo je posnel že pred časom, oboževalcem pa se je zahvalil za zvestobo.

Že v uvodnih verzih nove skladbe Murder Most Foul se Dylan spominja umora predsednika Kennedyja in tega, da so ga spremljali tisoči prek televizijskih ekranov. Tedaj so po glasbenikovih besedah "sestrelili možgane kralju". V nadaljevanju skladbe pa Nobelov nagrajenec za literaturo ponudi širši razmislek o ZDA ter o glasbi in kulturi.

Dylan je skladbo po pisanju britanskega BBC na spletu nenapovedano objavil opolnoči in gesto pospremil z zapisom, da gre za še neizdano pesem, ki jo je posnel že pred časom, a je menil, da se bo njegovim poslušalcem v tem trenutku zdela zanimiva. Zahvalil se jim je tudi za dosedanjo podporo in zvestobo ter dodal: "Ostanite varni, ostanite na preži in naj bo bog z vami."

Skladbo, ki jo zaznamuje Dylanova govorjena beseda ob umirjeni spremljavi klavirja, violine in nežnega tolkala, je po pisanju BBC glasbenik najverjetneje izdal kot kritiko aktualne ameriške oblasti. To naj bi bilo najbolj razvidno iz dela besedila, v katerem Dylan pove, da mu je na dan Kennedyjevega umora nekdo rekel, da se je obdobje antikrista šele začelo.

V skladbi je tudi veliko aluzij na popularno kulturo. Med drugim Dylan v njej omenja grozljivko Mora v Ulici brestov, Shakespearovega Beneškega trgovca ter skladbi I Want To Hold Your Hand od The Beatles in Only The Good Die Young Billyja Joela. V zadnjih petih minutah pa se pokloni svojim najljubšim glasbenim izvajalcem, med katerimi so Stevie Nicks, Nat King Cole, The Eagles, Stan Getz in Charlie Parker.

Poznavalci Dylanovega opusa so presodili, da je Murder Most Foul s 16 minutami in 57 sekundami najdaljša kantavtorjeva skladba do sedaj. Pred njo je ta naziv imela skladba Highlands iz leta 1997, ki traja 16 minut in 31 sekund, še piše BBC. Zaenkrat ni znano, ali bo 78-letni Dylan novo izdano pesem vključil na album. Njegov zadnji avtorski izdelek je Tempest iz leta 2012. Dylan je v vmesnem času izdal tri albume priredb - Shadows in the Night (2015), Fallen Angels (2016) in Triplicate (2017).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri